Sportul previne cancerul, nu-l neglija

Studiile o arata, cercetatorii o confirma si se pare ca este cat se poate de adevarat: sportul previne cancerul.

Statisticile sunt crunte atunci cand vine vorba de cancer. Este clar ca oamenii trebuie sa invete sa previna si sa isi protejeze sanatatea. Dar ce se poate face pentru a te feri de teribila maladie? Oamenii de stiinta americani au ajuns la o concluzie simpla: sportul previne cancerul.

Asa ca cei care se gandeau sa faca miscare doar pentru a slabi vor afla ca sportul ii tine departe si de boli.

Un studiu pe aceasta tema a fost publicat in „Journal of the American Medical Association. Concluzia? Sportul previne in jur de 13 tipuri de cancer.

Studiul a fost realizat pe durata a 11 ani si au fost analizate obiceiurile a 1,44 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 19 si 98 de ani, locuitori ai Statelor Unite ale Americii, dar si Europa.

Acesti participanti au fost monitorizati timp de 11 ani, iar rezultatele la care au ajuns cercetatorii sunt incredibile.

Sportul previne cancerul, ce a relevat studiul

In timpul acestor ani de studiu intens si monitorizare a acestor oameni, cercetorii au tras o serie de concluzii. Indiferent de tipul de miscare realizat, este fara doar si poate adevarat ca sportul previne cancerul.

Au fost reduse urmatoarele tipuri de cancer: esofag (-42%), ficat (-27%), plaman (-26%), rinichi (-23%), stomac (-22%), endometru (-21%), sange (-20%), colon (-16%) si san (-10).

 

O singura exceptie de la aceasta regula s-a observat in zonele foarte calduroase ale Statelor Unite ale Americii. Acolo cancerul de prostata a crescut cu 5% in cazul celor care au facut activitati sportive. Dar se pare ca acest fapt este in stransa legatura cu temperaturile ridicate din acea zona.

Sportul previne cancerul, dar nu trebuie uitati ceilalti factori

Despre cancer s-a vorbit foarte mult in ultimii ani si nici nu este de mirare, avand in vedere ca maladia a ajuns sa ucida milioane de oameni. La nivel global, statisticile sunt teribile, iar cancerul face victime, indiferent de varsta. Este clar ca anumite schimbari ar trebui facute.

Tot mai multe studii arata ca alimentatia este extrem de importanta. Cei care mananca multe fructe si legume, fac miscare, au renuntat la fumat, alcool, etc au sanse mult mai mici de a se imbolnavi. Excesele nu isi au rostul in cadrul unei vieti sanatoase.

Obezitatea poate fi alt factor major de risc al acestei boli. Tocmai de aceea multe cancere precum cel de rinichi sau de san au la baza greutatea excesiva.

Studiul a mai aratat ca mai bine de 30% din populatia mondiala nu realizeaza nici macar cele 30 de minute minime de sport, pe zi.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *