Cum sa alegi corect ochelarii de soare?

Sezonul cald pare sa se apropie incet, dar sigur, iar ochelarii de soare pentru sezonul primavara-vara incep deja sa apara in ofertele magazinelor. Si pentru a face o alegere corecta in ceea ce priveste achizitionarea ochelarilor de soare, Lensa ne spune care sunt criteriile pe care este bine sa le iei in calcul.

Alegerea ochelarilor de soare dupa trasaturile fetei

Ochelarii de soare trebuie sa ti se potriveasca si sa iti contureze trasaturile fetei intr-un mod armonios. Astfel, alegerea ochelarilor de soare trebuie facuta in functie de urmatoarele trei aspecte:

  • Forma fetei tale;
  • Modelul ramelor ochelarilor;
  • Culoarea acestora.

In ceea ce priveste dimensiunile ochelarilor de soare, este important sa gasesti marimea potrivita a acestora. Asa cum in cazul pantofilor ori a hainelor alegerea lor o faci orientandu-te in primul rand sa nu iti fie prea mari sau prea mici, in mod asemanator este bine sa procedezi si cand alegi ochelarii de soare.

Cand te uiti la dimensiunile unor ochelari trebuie sa ai in vedere trei aspecte cheie, toate acestea fiind masurate in milimetri. Aceste dimensiuni sunt cel mai adesea imprimate pe partea interioara a bratelor ochelarilor.

Dimensiunile de referinta sunt:

  • Latimea lentilelor: poate fi intre 31-60 mm
  • Latimea puntii nazale: poate fi intre 12-31 mm
  • Lungimea bratelor ochelarilor: poate fi intre 115-155 mm

In ceea ce priveste modelul ramelor ochelarilor, acesta este bine sa fie ales in functie de forma fetei tale. Sigur ca poti alege orice model de ochelari iti doresti, insa in general exista anumite reguli care descriu ce tipuri de ochelari se potrivesc cu anumite forme de fete. Iata cateva exemple:

  • Pentru persoanele cu fata rotunda sunt recomandate ramele care au unghiuri indraznete. Poti alege ochelarii in forma dreptunghiulara, cei in stil ochi de pisica sau cei retro.
  • Pentru persoanele cu fata patrata sunt recomandati ochelarii cu rame mai subtiri. Ochelarii indicati sunt cei in forma rotunda, ovala sau cei de tip Aviator.
  • Persoanelor cu fata triunghiulara li se potrivesc ochelarii care au partea de sus mai lata, iar latimea ramei putin mai mare decat cea a maxilarului. Astfel este creat un echilibru armonios. Aceste persoane pot alege in special ochelarii in stil ochi de pisica sau cei Aviator.
  • Persoanele cu fata in forma de inima trebuie sa se asigure ca rama ochelarilor este putin mai lata decat fruntea. Acestora li se potrivesc ochelarii Wayfarer, cei retro, alte optiuni bune fiind si cei Aviator sau ochi de pisica.
  • Persoanelor cu fata ovala li se potrivesc aproape orice model de ochelari datorita simetriei si a echilibrului pe care fata il are.

In ceea ce priveste culoarea ochelarilor, in alegerea acesteia poti tine cont de culoarea ochilor, a parului si chiar a nuantei pielii tale. Este bine totusi sa te gandesti si ce look vrei sa obtii cu acesti ochelari – unul mai discret sau unul indraznet, alegerea putand fi facuta si in functie de acest aspect.

Alegerea ochelarilor de soare dupa gradul de protectie

Nu numai faptul ca ochelarii de soare trebuie sa ti se potriveasca ca dimensiune si aspect este important. Un alt aspect cu cel putin aceeasi importanta il are si gradul de protectie al acestora.

Protejarea ochilor in fata radiatiilor UV este esentiala din trei puncte de vedere:

  • Reduce intensitatea luminii;
  • Sporeste confortul din punct de vedere vizual;
  • Previne aparitia unor diverse afectiuni ale ochiului precum cataracta sau chiar aparitia unor semne de orbire.

Ochelarii de soare pot avea incluse trei tipuri de lentile create cu scopul de a proteja ochii, acestea fiind:

  • Lentilele colorate
  • Lentilele fotocromatice sau heliomate
  • Lentilele polarizate.

Dintre acestea, cele mai calitative si care ofera cel mai mare grad de protectie ochilor sunt lentilele polarizate. Acest tip de lentile absoarbe in mod complet razele UV si, mai mult decat atat, iti asigura protectie fata de reflexiile luminii solare reflectate pe diverse suprafete precum zapada, apa sau parbrizul masinii. Astfel, siguranta ta nu va fi pusa in pericol in momentul in care vei desfasura diverse activitati precum sofatul, ciclismul sau alte sporturi de iarna.

La randul lor, lentilele polarizate sunt disponibile in tipuri de cromatica diferite. Modelul potrivit poate fi ales in functie de momentul in care vei purta ochelarii. Pe piata exista lentile polarizate gri, verzi, maro sau albastre. Indicat este ca inainte de a achizitiona o pereche de ochelari de soare, sa te informezi cu atentie despre caracteristicile fiecareia.

Lentilele fotocromatice sau heliomate sunt incluse de regula pe ochelarii de vedere. Principala lor caracteristica este aceea de a se inchide sau deschide la culoare in functie de nivelul de lumina la care esti supus. Astfel, obtii doua tipuri de ochelari intr-o singura pereche: ai si ochelari de vedere si ochelari de soare. Atentie insa ca gradul de protectie al acestor ochelari, in momentul expunerii la soare, nu este unul foarte mare.

Alegerea ochelarilor de soare pentru fiecare ocazie

De regula o singura pereche de ochelari de soare poate parea suficienta pentru fiecare. In ziua de astazi, insa, ochelarii de soare au devenit in mare masura si un accesoriu care poate scoate din anonimat orice tinuta.

De aceea, poti investi in ochelari de soare care sa se potriveasca mai multor tinute si activitati. In colectia ta ai putea include cel putin cate o pereche de ochelari de soare precum:

  • Unii clasici pe care sa ii poti purta la tinute de tip office sau mai elegante;
  • Unii mai indrazneti, perfecti pentru festivaluri sau zilele petrecute la plaja;
  • Unii polarizati, numai buni pentru momentele in care practici activitati sportive.

In final, oricare ar fi decizia ta privind modelul sau culoarea ochelarilor de soare alesi, nu uita sa acorzi atentie gradului de protectie pe care il au!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *