Cum sa fii fericita – ce trebuie sa stii

Cum sa fii fericita este o intrebare care rasuna in mintea multor femei din intreaga lume, in special in aceste vremuri incerte, cand toate par sa fie in continua schimbare.

Pare ca oamenii s-au saturat de viata „obisnuita” si vor mai mult de atat. Vor sa isi urmeze vocea interioara si sa isi gaseasca sensul vietii. Chiar daca asta nu va presupune casatorie si copii. Venind dintr-o epoca in care lucrurile „trebuia” sa fie facute intr-un anumit mod, este firesc ca oamenii sa isi doreasca si altceva.

Despre cum sa fii fericita si ce presupune acest lucru vom vorbi astazi. Apropo, sa stii ca a fi fericit nu presupune sa fii fericit 24 de ore din 24. Nicidecum. Este firesc sa iti permiti sa ai si momente de tristete, suparare, nelamurire si chiar furie. Dar poti folosi toate aceste lectii in beneficiul tau.

Iti vom explica imediat despre ce este vorba.

Cum sa fii fericita – ce inseamna acest lucru?!

Martin Seligman, fondatorul conceptului de psihologie pozitiva, a ajuns la concluzia ca fericirea presupune experimentarea unor emotii pozitive. Adica, vorbim despre bucurie, entuziasm si multumire, combinate cu un tel important. Inseamna sa fii multumita de momentul prezent si optimista in ceea ce priveste viitorul. Ei bine, cercetatorii in domeniul psihologiei umane au ajuns la concluzia ca fericirea nu este ceva stabil, de nestramutat. Se pare ca oamenii fericiti sunt cei care muncesc mereu pentru idealurile lor. Si nu se lasa descurajati, cu una, cu doua.

Cum sa fii fericita? In primul rand va trebui sa iti accepti toate starile, nu sa le negi, prefacandu-te ca este totul in regula. In acest fel nu vei rezolva nimic, ba chiar din contra.

Alte studii ale americanilor au aratat ca flexibilitatea este un aspect foarte important, in ceea ce priveste fericirea. De exemplu, sa fii deschisa catre experiente emotionale si sa ai abilitatea de a tolera perioade de disconfort. In acest fel vei avea experiente mai fericite si mai pline de substrat. In sensul ca vei invata mai multe despre tine si despre viata.

Studiile au aratat ca modul in care raspundem la experientele de viata este mai important si ne modeleaza mai mult decat experienta in sine. Daca esti stresata, suparata sau anxioasa, pe o perioada scurta de timp, nu inseamna ca nu vei reusi sa fii fericita pe termen lung.

Cum sa fii fericita – stiinta din spatele fericirii

Ai doar 2 variante pentru a fi fericita. Ori sa alegi calea placerii, ori pe cea a bunatatii. Cu alte cuvinte, filozofii cred ca ar trebui sa ne bucuram de orice eveniment placut, evitand cu orice pret durerea. Alte filozofii, in schimb, arata ca cea mai sigura cale catre fericire este o stare de bine generala. Si ca fericirea ar trebui traita prin actiuni care implica bunatatea, dreptatea, onestitatea si curajul.

Asa ca tine de tine daca vrei sa traiesti momentul sau sa iti dedici viata unui scop mai inalt. Ambele cai pot duce spre fericire.

Alti cercetatori cred ca si experientele grele, necazurile, etc ne pot aduce o gramada de beneficii, in functie de cum vom alege sa raspundem la acestea. Chiar daca suntem stresati, ar trebui sa avem rabdare cu noi insine, iar in acest fel experienta va fi benefica. Adoptand o astfel de atitudine s-ar putea sa faci schimbarile necesare in viata ta, pentru a fi fericita.

Se pare ca poti afla cum sa fii fericita, chiar si atunci cand te afli in fata unor evenimente deosebite. Adica, cei care trec prin momente dramatice se poti simti gata pentru noi transformari, pe care nu le-ar fi realizat daca nu traiau acele clipe dificile.

De multe ori, cei care si-au pierdut persoane dragi, au fost bolnavi, etc au declarat ca s-au simtit mult mai fericiti decat inainte, odata ce au acceptat circumstantele si au mers mai departe.

Asadar, fericirea presupune acceptarea vietii si a circumstantelor din momentul prezent. Nu fugi de momentele grele, ci invata sa traiesti cu ele. S-ar putea sa ai surprize foarte placute, in sensul ca aceste emotii puternice te vor schimba in bine.

Nu uita ca oamenii impliniti si fericiti sunt de obicei cei care au avut foarte multe provocari de-a lungul vietii, dar au ales sa mearga mai departe si sa invete din acestea.

 

5/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *