Astenia de primavara: ce reprezinta si cum se poate trata

Astenia de primavara, acest subiect medical atat de controversat de fiecare data cand se instaleaza sezonul cald…Exista, nu exista? Multi spun ca acest fenomen nu este 100% real, iar aceste schimbari tin mai mult de personalitatea omului. Sa fie oare asa? Sunt atatea cazuri de oameni care se plang ca primavara aduce stari contradictorii si chiar depresii.

Astazi vom trata pe larg acest subiect si vom afla si parerea unui specialist in domeniu. Cel mai important este sa nu fie ignorata si sa fie tratata la timp, altfel ar putea degenera, ducand chiar la depresii intense. Si asa in ziua de astazi nu putine sunt cazurile celor care sufera din pricina problemelor de ordin psihologic. Asa ca nu trebuie uitata nici astenia de primavara.

Din pacate, in Romania din ce in ce mai multe persoane sufera din pricina depresiei, iar primavara nu a adus vesti bune, conform medicului specialist psihiatru, Andreea Nester. Aceasta lucreaza in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi si a declarat, pentru Agerpres, ca astenia este, de fapt, un cumul de stari fiziologice, care nu trebuie ignorate. In esenta, nu este vorba despre o boala efectiva.

„Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea si corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor conditii de temperatura si de luminozitate”, a declarat dr. Andreea Nester.

Astenia de primavara: sindromul cel mai des intalnit este oboseala si starea de slabiciune

Si deja exista persoane care se resimt, in urma temperaturilor mai crescute. Durerile de cap, starile de slabiciune, somnul neodihnitor, starile de nervozitate. Toate se pot instala in cazul celor care se confrunta cu aceasta afectiune.

Medicul a mai atras atentia ca nu conteaza varsta sau sexul unei persoane si ca oricine se poate confrunta cu starile mentionate mai sus. Totusi, femeile sunt mai predispuse la astenia de primavara. De asemenea persoanele sedentare tind sa aiba dificultati atunci cand se instaleaza sezonul calduros. Cei foarte stresati si care au parte de activitati solicitante resimt, la randul lor, efectele asteniei.

„In perioada primaverii pot exista variatii mari ale temperaturii, de 10 – 15 grade Celsius, chiar in cadrul aceleiasi zile. Alimentatia poate reprezenta, de asemenea, a alta cauza a aparitiei asteniei. Fiind foarte bogata in grasimi si carbohidrati, alimentatia pe care o avem iarna spoliaza rezervele de vitamine si de minerale ale organismului. Daca astenia este ignorata, iar simptomele ei se prelungesc si cresc in intensitate, putem vorbi despre o depresie ..(…)”, a mai adaugat medicul.

 

Care sunt simptomele cele mai des intalnite?

In cazul asteniei de primavara, vorbim despre:

– senzatie de gol interior
– lipsa interesului pentru orice activitate
– lipsa placerilor
– stima de sine scazuta
– sentimenul de a fi inutil
– pierderea motivatiei
– neincredere de sine
– nesiguranta
– senzatia ca este nevoie de mult efort pentru a indeplini taskurile zilnice

Desigur, daca isi fac aparitia toate aceste senzatii si persista cel putin cateva saptamani, putem vorbi deja despre depresie, mai ales daca apar si ganduri de suicid. In acele momente, cel mai bine ar fi ca persoana in cauza sa ceara sfatul unui specialist. Terapia poate fi foarte eficienta in cazul celor care sufera din motivele mai sus mentionate.

Astenia de primavara: ce poti face pentru a o preveni?

 

Este foarte important sa incepi sa consumi multe fructe si legume, odata cu instalarea primaverii, mai ales ca ai aceasta oportunitate.
Lasa la o parte grasimile, alimentele procesate si fast-food-ul, acestea nu iti vor conferi energia de care ai nevoie. Ceaiul verde, de ginseng sau cel de rooibos pot fi foarte eficiente in aceste situatii.

Nu uita sa te hidratezi si sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, mai ales atunci cand te doare capul. Vei vedea ca te vei simti mai bine.

Sportul va pune la punct astenia de primavara. Asa ca apuca-te de exercitii fizice, plimbari lungi sau yoga, ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine. Si acorda o atentie sporita somnului, cel putin 7 ore de somn pe noapte. In acest fel, vei vedea rapid diferenta si te vei simti mai energica ca oricand. Succes!

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *