Sfaturi din ayurveda: ce ne recomanda medicina indiana

Poate ca ai auzit de medicina indiana si beneficiile sale, asa ca, special pentru tine, am pregatit cateva sfaturi din ayurveda, care sa te ajute sa ai o viata mai buna.

Dar sa incepem cu inceputul. In caz ca nu stiai, ayurveda este chiar medicina indiana, pe care am mentionat-o mai sus. Este recunoscuta in lume pentru beneficiile sale extraordinare, si include inclusiv sfaturi alimentare, precum si cele legate de modul de viata.

Si pentru cultura ta generala, vrem sa mentionam ca, in sanscrita, ayu = viata, iar veda = cunoastere. Asa ca, acum stii de unde vine denumirea de ayurveda. Interesanta perspectiva, nu-i asa? Practic, indienii considera ca medicina ar trebui sa presupuna cunoasterea vietii. Fapt pe care medicina moderna l-a uitat demult…Sau pretinde acest lucru pentru a face bani de pe urma medicamentelor. Dar aceasta este alta poveste.

Asadar, daca vrei sa ai o viata mai frumoasa, aplica aceste sfaturi din ayurveda si nu vei regreta. Vei vedea ca te vei simti mai plina de vitalitate si bucurie. Iar obiceiurile de viata sunt extrem de importante, asa ca ai grija la lucrurile care te atrag. Vei lucra pe toate planurile: trup, minte si spirit.

Sfaturi din ayurveda – ce trebuie sa faci pentru a avea o viata mai buna

 

1. Trezeste-te inainte de ora 6. Stim ca suna ciudat, dar este un obicei cat se poate de sanatos. Cei care adorm la ora 22 si se trezesc la 6 dimineata, vor beneficia de mai multa energie, in pofida aparentelor. Este bine sa ne culcam si sa ne trezim odata cu natura, spun inteleptii indieni. Altfe beneficii: digestie imbunatatita, eliberare de stres. Nu crezi? Incearca macar pentru 2 saptamani acest lucru. Vei ramane placut surprinsa, garantat!

2. Incepe ziua…multumind. Am mai discutat recent despre puterea uriasa a recunostintei, asa ca nu omite acest obicei. Dupa ce te trezesti, gandeste-te la toate lucrurile minunate din viata ta si binecuvanteaza-le. Bucura-te din suflet pentru tot ceea ce ai si te face fericita, si vei primi mai multe lucruri asemanatoare.

Daca practici meditatia, tine minte ca acesta este cel mai bun moment. Indienii recomanda incantarea sunetului primordial „Aum”, chiar de la prima ora. Daca te simti atrasa de aceste practici stravechi, nu ezita sa le pui in practica. Aceste sfaturi din ayurveda nu vor face altceva decat sa te ajute sa devii o persoana mai optimista.

3. Clateste gura cu ulei de susan. Sau ulei vegetal, daca nu ai altceva. Poate ca ai auzit ca in interiorul gurii traiesc milioane de bacterii, asa ca procedeul de „oil-pulling” este indicat. Ce inseamna? Vei clati gura cu ulei, pret de cateva minute. Poti face si gargara, fiind recomandat sa „plimbi” uleiul prin gura, macar 3-4 minute. Dupa aceea vei scuipa uleiul si te vei spala pe dinti. Fa acest lucru macar o data pe saptamana. Beneficiile sunt nenumarate, iar respiratia ta va fi mai proaspata.

4. Fa-ti masaje. Nu trebuie sa mergi neaparat la un specialist, daca vrei un masaj. Asa ca, maseaza-ti zonele tensionate in fiecare zi, macar 10 minute, daca este posibil. Foloseste tot ulei de susan sau de masline.

5. Nu mai cumpara apa imbuteliata. Cea in sticle de plastic nu este tocmai buna, deoarece acesta afecteaza calitatea apei plate. Ar fi mai indicat sa fierbi apa de la robinet si sa o racesti. In acest fel va fi mai digerabila si mai buna pentru corpul tau.

6. Inlocuieste uleiul cu ghee. Sa gatesti cu unt clarefiat poate fi o idee minunata, din toate punctele de vedere. In special ca ghee este mult mai sanatos si foarte gustos. Va da o savoare aparte mancarii tale, asa ca nu vei mai dori sa folosesti uleiuri.

7. Mananca cu 3 ore inainte sa te culci. Ba chiar cu 4 ore inainte, daca este posibil. Asadar, daca vrei sa urmezi aceste sfaturi din ayurveda, nu neglija sanatatea corpului. Pentru o diegestie mai buna, nu consuma mancare seara, cu cateva ore inainte de a adormi. Daca chiar nu rezisti, mananca fructe pentru a-ti potoli foamea.

8. Bucura-te de fiecare masa. Pentru indienii, mesele sunt considerate un adevarat ritual, asa ca sunt tratate ca niste adevarate ocazii. De multe ori, acestia pun flori pe masa, lumanari si canta melodii de voie buna. Psihologii confirma importanta unei bune stari de spirit atunci cand mancam. In acele momente de bucurie, digestia se petrece cu usurinta.

Sfaturi din ayurveda – bucura-te mai mult de viata!

Esenta ayurvedei consta in a ne bucura si multumi pentru toate darurile primite de la viata. Tocmai de aceea este important sa avem grija de trup, minte si spirit. Daca se neglijeaza vreuna dintre ele, persoana in cauza va fi dezechilibrata, considera vechea stiinta indiana.

Yoga, meditatia si mancarea vegetariana sunt doar cateva dintre „darurile” primite de la indieni, un popor simplu si needucat, dar care stie sa aprecieze mai mult viata.

Inteleptii lor au elaborat multe sfaturi minunate pentru ca toti sa putem duce o existenta plina de insemnatate. Succes in a le aplica!

 

Sursa: mindbodygreen

 

4.8/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *