Mancatul in exces: cum sa scapi de acest obicei

Mancatul in exces este o problema care afecteaza foarte multi oameni, inclusiv femei, iar acest obicei este unul extrem de nociv, din toate punctele de vedere. Atunci cand simti nevoia sa mananci tot mai des, este clar ca ai o problema. Nu este sanatos sau normal sa mananci mai mult de 3 mese pe zi. Si chiar nu este firesc sa cumperi tot ce poftesti.

In acest fel, vei forma un obicei nociv care se va rasfrange asupra sanatatii tale si a corpului tau. Tocmai de aceea, daca ai observat ca mancatul in exces este o problema cu care te confrunti, ai face bine sa iei masuri. Astazi iti vom prezenta cateva metode naturale prin care poti elimina acest obicei nociv.

Desigur ca stresul, hormonii, lipsa somnului si multe altele te vor face sa poftesti la tot felul de mancaruri. Doar ca atunci cand consumi tot felul de produse nesanatoase risti sa ai probleme cardiace si diabet.

Un exemplu tipic in acest sens sunt americanii, care se confrunta cu o criza a obezitatii fara precedent. Iar acest lucru nu afecteaza doar fizicul ci si psihicul. Oamenii mananca pentru a se ascunde de problemele pe care le au si a se simti un pic mai bine. Cel putin pentru moment. Pentru ca ulterior apare sentimentul de vinovatie si dezgust…Ceea ce va genera o serie intreaga de probleme de sanatate.

Mancatul in exces – ce te poate ajuta sa scapi de acest obicei:

1. Condimentele. Poate ca nu stiai, dar condimentele au rolul de a scadea apetitul, in special cele indiene sau asiatice. Vorbim de piperul rosu, scortisoara, turmeric, ghimbir, cardamom si multe altele. Alege tu ce iti place mai mult si adauga-le in mancarea ta. De asemenea, ar fi bine sa consumi mai multe alimente cu fibre, adica: fructe, legume, fasole, seminte de chia sau de in, migdale, etc.

2. Uleiuri esentiale. Ar trebui sa folosesti aceste uleiuri, care au proprietati remarcabile, in acest sens. Iti vor suprima apetitul, asa ca nu uita sa cumperi un difuzor pentru uleiuri esentiale. Uleiul de lamaie sau grapefruit este chiar recomandat. Poti chiar sa masezi incheieturile mainilor cu aceste uleiuri.

3. Bea suficienta apa. Atunci cand te confrunti cu mancatul in exces, mai mult ca sigur ai un apetit foarte mare. Asa ca trebuie diminuat. Daca vei bea 2 litri de apa pe zi, altfel vor sta lucrurile. Nu uita sa bei o cana mare de apa imediat cum te trezesti.

4. Incearca yoga. Nu uita ca stresul sta la baza mancatului in exces, ceea ce inseamna ca trebuie sa iti cureti si mintea, nu doar trupul. Yoga, meditatia sau Pilates ar putea deveni „aliatii” tai in aceasta lupta. Aceste exercitii te vor ajuta sa te relaxezi si vei rezolva si alte probleme, in acest mod.

5. Nu uita de somn. Foarte multe femei tind sa uite ca au nevoie de cel putin 7 ore de somn pentru a fi in forma. Metabolismul va functiona mai bine pe acest fond, iar nivelul hormonal si apetitul se vor normaliza.

6. Nu sari peste mese. Mancatul in exces este una, iar sa uiti sa mananci este cu totul altceva. Dar au legatura. De ce? Pentru ca daca vei sari peste masa de pranz, de exemplu, vei rontai intr-una si vei manca o cina mult prea consistenta…

7. Consuma grasimi sanatoase. Una este sa nu mananci alimente grase nesanatoase si alta este sa consumi ulei de cocos, nuci, seminte, avocado sau peste organic. Acestea include-le in dieta ta, daca vrei sa fii sanatoasa si…supla!

8. Mesteca incet. Foarte important sa mesteci de cateva ori mancarea, inainte de a o inghiti. Mananca incet, mesteca la fel si lasa telefonul la o parte. Stai in momentul prezent si bucura-te de masa ta. Una dintre micile placeri ale vietii.

9. Fa sport. Daca ai putea sa faci cateva exercitii inca de dimineata, ar fi excelent pentru sanatatea ta. In acest fel vei avea mai multa energie si pofta de viata. Continua apoi cu un mic dejun bogat in fibre si fructe. Ce mod placut de a-ti incepe ziua…

Mancatul in exces – pastreaza echilibrul in viata ta!

Orice ar fi, tine minte ca nimic in exces nu iti va face bine, in cele din urma. Pastreaza un echilibru atunci cand vorbim de mancare, in special, si ai grija ce cumperi.

In ziua de astazi, ne confruntam cu o adevarata criza a mancarii, in sensul ca aproape toate ingredientele contin chimicale. Ceea ce ne ingreuneaza misiunea, aceea de a gati sanatos. Dar nu este totul pierdut, incearca sa cumperi de la micii producatori. Acesti folosesc mai putin chimicale sau deloc (!) in unele cazuri, asa ca este important sa ii sustinem.

Calitatea bate cantitatea, asa ca nu te grabi sa mananci prea mult, chiar daca este vorba despre o mancare sanatoasa. Savureaz-o si bucura-te de acel moment.

 

4.93/5 (14)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *