Mancatul pe fond nervos sau mancatul emotional. Ce trebuie sa stii

Poate ca nu stiai, dar mancatul pe fond nervos afecteaza mai multe persoane decat crezi, asa ca, daca te numeri printre ele, ar fi cazul sa afli mai multe despre acest subiect controversat. Poate te-ai intrebat ce provoaca acest mancat pe fond emotional, in afara de placerea de moment.

Desigur ca sunt facute studii in acest sens care arata clar ca mancatul pe fond nervos are o explicatie stiintifica: carbohidratii, grasimile, zaharul, etc stimuleaza producerea serotoninei, supranumit si „hormonul fericirii”.

De ce se petrece acest fenomen, care sunt „pasii” care il declanseaza? In primul rand, este foarte des intalnit in cazul persoanelor stresate. Intervine suparatea, stresul, agitatia si ghici ce? Ne simtim slabiti si parca o prajitura sau o portie de paste par sa ne rezolve problemele. Iar pe moment chiar este mai bine. Desigur ca nu aceasta este solutia. Cel mai bine ar fi sa primim atentie in acele momente. O discutie cu un prieten sau cu o persoana care te-a afectat emotional in acel moment, ar fi mult mai oportuna.

 

Mancatul pe fond nervos sau mancatul emotional – ce parere au psihologii

Specialistii in domeniul psihologic sunt de parere ca mancatul pe fond nervos apare ca urmare a aparitiei unui gol, persoana in cauza simtindu-se incompleta. Asa ca incearca sa compenseze acest aspect mancand, oferindu-si, practic, un „premiu”, dupa o zi grea…

Desigur ca problema poate sa fie mult mai profunda si arata anumite afectiuni mai vechi ale persoanei in cauza. Pot fi traume din copilarie, lucruri nespuse, incapacitatea de a face fata unei confruntari, etc. Aceste femei care sufera din pricina acestor aspecte ar fi bine sa faca terapie, in acest sens. Un psiholog sau terapeut le-ar putea ajuta sa depisteze reala cauza a mancatului emotional.

Desigur ca acest obicei are consecinte nefaste asupra trupului, iar in timp persoana in cauza va lua in greutate, va incepe sa experimenteze probleme de sanatate, etc. Nu putini sunt cei care au trecut la un stadiu de obezitate, din cauza acestor tendinte excesive.

Ce ar trebui sa faca cei care sufera din aceasta cauza?

Primul pas, fara doar si poate, ar fi constientizarea problemei si a faptului ca trebuie schimbat acest obicei nociv. In acest caz, mancarea devine, practic, un drog pentru acele persoane. Poate ai auzit si tu despre oameni care mananca pe ascuns… De obicei sunt cei care sufera din cauza mancatului pe fond nervos.

Al doilea pas ar fi punerea in aplicare a ceea ce ai constientizat. Adica, data viitoare cand te vei surprinde mancand fara sa iti fie foame, incearca sa intelegi ce a cauzat petrecerea acestui eveniment. Cand iti vei da seama de unde pleaca si vei face legatura cu intamplarea petrecuta, cu siguranta vei evita mancatul. Pentru ca ai inteles ce s-a petrecut.

 

Mancatul pe fond nervos – incepe o dieta de detoxifiere

Cel mai bun lucru ar fi sa incepi sa schimbi alimentatia. Ce ar fi sa te apuci de o cura de detoxifiere si sa ai mai multa grija de corpul tau?

Mergi in fiecare zi pe jos, apuca-te de un sport si bea multa apa. Daca vrei sa te si relaxezi, incepe un curs de yoga sau practica meditatia, iti va calma mintea. Invata sa te bucuri mai mult de viata si nu te mai stresa pentru tot ce se petrece.

Incepe sa mananci in fiecare zi fructe si legume, vitaminele si mineralele te vor face sa te simti mai bine. Nu neglija somnul, este important sa dormi cel putin 7-8 ore pe noapte. Ai grija de tine si vei vedea ca nu te vei mai confrunta cu afectiunea mai sus mentionata.

 

4.69/5 (26)

Va rugam sa evaluati acest articol

Un comentariu la „Mancatul pe fond nervos sau mancatul emotional. Ce trebuie sa stii

  • 17 martie 2018 la 9:22
    Permalink

    Explicatiile sunt sumare in raport cu viata si cauzele omului de rand. Ar trebui un studiu serios, cu oameni de competenta, care sa se preocupe de TOATE categoriile de cetateni, din toate zonele. Asa, putem sa ne dam cu parerea punctual, ca persoana necompetenta, dupa „ureche” lucru care cred ca mai mult dauneaza studiului, decat sa ajute. Ce pot spune cu siguranta este ca romanii [nu vorbesc despre alte popoare] mananca mai mult decat trebuie, se misca mai putin decat este sanatos [sa zicem ca sunt PUTUROSI !!! Da, puturosi rau de tot, nu asa cum ne laudam ca natie…ca suntem harnici si isteti], si consuma alcool peste o limita „acceptabila”. Am plecat din capitala de SCARBA, dar am vazut ca si la tara sunt aceleasi metehne. Asa ca am „luat plasa” si de data asta: mancatul e la fel, stresul e la fel – dar altfel ! – iar bucuria „de viata” se rezuma la … supravietuire. Punct.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *