Dieta DASH, cel mai eficient si sanatos regim de slabire din lume

Din cand in cand, apare cate un regim de slabire care pare sa revolutioneze totul, iar dieta DASH are toate caracteristicile necesare pentru a deveni un adevarat succes.

In primul rand sa ne familiarizam putin cu ce presupune acest regim, care poate deveni un mod de viata. Fiind excelent atat pentru slabit, dar si pentru prevenirea bolilor cardiace cat si a accidentelor vasculare acest mod de a manca a fost votat ca fiind cel mai sanatos din lume, de catre publicatia americana US News&World Report.

Dieta DASH si de unde ii provine denumirea

Poate ca nu stiai, dar numele vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension, fiind luate initialele acestei denumiri pentru a crea prescurtarea D.A.S.H. Cine doreste sa piarda in greutate, dar si sa isi mentina sanatatea ar trebui sa adopte acest mod de viata.

Ce alimente ar trebui sa consumi, atunci cant tii aceasta dieta

Practic, acest regim include toate acele alimentele pentru care se face foarte multa reclama, de la o vreme incoace: fructe, legume, cereale integrale, carnuri slabe si lactate degresate. Dieta nu sustine consumul de grasimi, dulciuri sau carbohidrati simpli, tocmai de aceea este atat de sanatos si ajutat atati oameni. Este foare indicat si in cazul diabeticilor.

Asemanatoare cu dieta mediteraneana, renumita de asemenea pentru alimentele sanatoase pe care le sustine, dieta DASH iti permite sa consumi:

1. Lactate degresate ( cu grasimi in cantitate redusa) 2-3 portii pe zi (adica un bol mic, portii moderate)
2. Fructe, opteaza pentru cele de sezon, daca este posibil, intre 4-5 portii pe zi
3. Legume, tot cele de sezon sunt cele mai adecvate, aproximativ 4-5 portii pe zi
4. Nuci precum si alte seminte, leguminoase, nu mai mult de 3-5 portii pe saptamana
5. Carne slaba, cum ar fi puiul sau pestele, intre 1,5 – 2,5 portii pe zi

SFAT: nu uita sa consumi doar produse integrale, adica realizate din faina integrala, nu alba, aceasta fiind benefica sanatatii, dat fiind faptul ca are fibre din abundenta. De exemplu, poti consuma relaxata  orez brun, cereale nerafinate, paine din grau integral, etc.

Ce legume si fructe sunt recomandate in dieta DASH:

–  morcovi, broccoli, rosii, cartofi dulci, legume verzi
– fructe proaspete: mere, struguri, pere, cele care se pot consuma cu coaja, daca este posibil ( de preferabil dintr-o sursa bio, altfel ar putea contine pesticide)

La capitolul carne, nu uitati sa consumati peste in mod special, facut la gratar, cel mai bine. Somonul si heringul sunt indicati in cadrul dietei.

Daca este sa vorbim de leguminoase, nu uita sa cuprinzi in regim si fasole, mazare, linte, acestea fiind bogate in proteine, magneziu, potasiu si bineinteles, fibre. Acestea isi vor aduce aportul si in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Multe femei au o problema in a renunta de tot la dulciuri, pe perioada dietei, dar sunt si vesti bune. Se pot consuma, cu conditia sa fie in proportii mici, de cateva ori pe saptamana. Dulciuri ca: biscuiti integrali dulci, fursecuri, sucuri naturale si chiar serbet de fructe.

Este bine sa se reduca serios si consumul de alcool, nu mai mult de 3 ori pe saptamana, in cantitati mici, cum ar fi 1-2 pahare de vin, de exemplu.

Sfaturi pentru ca dieta DASH sa fie un real succes:

– sare in cantitate cat mai redusa
– mai multe legume, decat carne, in farfurie (in procent de 60% la 40%)
– reduceti mult cantitatea de grasimi ( tineti minte ca avocado e o escelenta sursa naturala de grasimi)

4.87/5 (15)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *