Romanii mananca mai multe produse de origine vegetala

Vesti bune in ceea ce priveste nutritia romanilor, in contextul in care acestia au inceput sa consume mai multe produse de origine vegetala. Consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost constituit, in anul 2021, in proportie de 59,8% din produse de origine vegetala si de 40,2% din produse de origine animala.

Aceste informatii au fost puse la dispozitie in cadrul cercetarii statistice „Disponibilitatile de consum ale populatiei in anul 2021”, realizata de Institutul National de Statistica (INS), citat de Agerpres.

Atunci cand vine vorba despre produse de origine animala laptele si produsele din lapte sunt pe primul loc (30,8%), urmate de legume si produse din legume (17,5%), cereale si produse din cereale (15,5%), fructe si produse din fructe (10,8%), cartofi (9,6%) si carnea si produse din carne (7,3%).

INS a precizat ca aceste sase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.

Produse de origine animala – ce au consumat romanii?

In anul 2021 o persoana a consumat, in medie pe zi, 2.345 grame alimente, mai mult cu 52 grame fata de anul precedent, din care: 1.403 grame (+41 grame fata de anul precedent) alimente de origine vegetala si 942 grame alimente de origine animala (+11 grame fata de anul precedent).

Calitatea consumului mediu net zilnic este evidentiata prin continutul in calorii si factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Pentru realizarea functiilor vitale, organismul are nevoie de energie (calorii) si factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Producerea de energie
necesara organismului uman se realizeaza, in special, prin consumul de glucide si lipide, proteinele avand un rol deosebit in crestere.

Conform unor studii referitoare la nutritie, proportia substantelor nutritive intr-o ratie calorica echilibrata (pentru adultul sanatos) trebuie sa fie de: 10 – 15% (13% in medie) proteine; 25 – 30% (28% in medie) lipide; 55 – 65% (60% in medie) glucide.

Avand in vedere aceste limite, consumul mediu zilnic de calorii pe locuitor in anul 2021 poate fi considerat echilibrat si s-a situat: peste medie la proteine – proportia caloriilor provenite din proteine in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 13,6%; peste medie la lipide, depasind limita superioara – proportia caloriilor provenite din lipide in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 31,4%; sub medie la glucide – proportia caloriilor provenite din glucide in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 55%.

Produse de origine animala, consumate mai rar

Se remarca o crestere a consumului mediu anual la unele produse de origine vegetala cu pondere mare in alimentatia populatiei din Romania la: cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe); cartofi; legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete); pepeni; leguminoase boabe; fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete).

Comparativ cu anul precedent, s-a inregistrat scadere la: zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat); grasimi vegetale (greutate bruta).

In ceea ce priveste consumul de produse de origine animala, se remarca atat cresteri cat si scaderi la componentele de baza: cresterea consumului mediu anual de carne, produse din carne si organe comestibile, datorat[ cresterii consumului mediu anual de carne si produse din carne de porcine; cresterea consumului mediu anual de lapte si produse din lapte; o crestere a consumului mediu anual de oua; o tendinta de crestere a consumului mediu anual de peste si produse din peste; o scadere usoara a consumului mediu anual de grasimi animale (greutate bruta).

Modificarile structurale, fata de anul precedent, se caracterizeaza printr-o crestere a ponderii consumului mediu net zilnic de produse de origine vegetala in defavoarea consumului mediu net zilnic de produse de origine animala.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *