Dragoste la prima vedere: Alimentele corecte pentru sanatatea ochiului

Lumea este plina de minunatii culinare care ne incanta privirea si ne testeaza veleitatile de master chef. Dar de cate ori se intampla sa ne alegem hrana dupa aportul de sanatate?

Meniul alimentelor benefice pentru bunastarea fizica si echilibrul mental s-a scris pe tomuri grele de tratate, semnate de savanti ai bucatariei care au sperat la o impacare definitiva intre om si mancarurile pe care le consuma. Nu putini dintre ei si-au concentrat eforturile inspre a studia acele alimente cu o specializare clara – imbunatatirea vederii (o misiune impartita cu lentilele de contact) si incetinirea deteriorarii ei odata cu varsta.

Cu ochii in patru dupa sanatate

 

Ochii sunt oglinda sufletului si, intr-o reflectare perfecta a avansului nostru in timp, si ei imbatranesc odata cu noi. Tot mai putina lumina se filtreaza prin cristalin la celulele retinei. Nu ne ajuta vederii nici indemnurile noastre poetice de a sorbi soarele din priviri uitandu-ne cu ochii mari la rasaritul lui din mare (o eclipsa de soare poate provoca retinopatia fotica, sau deteriorarea ireversibila a retinei).

Lipsa alarmanta de nutrienti si vitamine dintr-o alimentatie conceputa gresit constituie insa principalul factor de leziuni oculare.

Problemele oftalmologice survin cand organismul nu se bucura de un aport sanatos de vitamina A, vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grasi Omega 3, zeaxantina si luteina.

Consumul de mancaruri care bifeaza toate ingredientele naturale de mai sus nu promite acuitate vizuala de vultur, dar cel putin poate pune frana aparitiei cataractei si degenerarii maculei (filtrul de protectie – pata galbena- din ochi a carui principala responsabilitate este sa mentina la standarde inalte capacitatea de a citi, de a identifica un obiect pana in cel mai mic detaliu si a diferentia culorile).

Ce alimente trebuie sa luam la ochi pentru imbunatarirea vederii?

De la Vitamina Alfa la Omega-3

Morcovul si Vitamina A

Sursa: Unsplash.com

Nici o lista care te trimite la piata in misiunea de a spori garantia de functionare a organului privirii nu va fi completa fara ingredientul vedeta al sanatatii oculare.

Morcovul bubuie de betacaroten. Culoarea lui portocalie indica un continut insemnat de vitamina A (retinol), a carui precursor este betacarotenul.

In forma naturala, acest antioxidant picteaza un tablou impunator al naturii, cuibarindu-se in pigmentul celor mai diverse alimente: sparanghel, grepefrut, caise, broccoli, arpagic, pudra de ardei uite, boia dulce, patrunjel, cartofi dulci, oregano, dovleac sau prune.

Afine, coacaze negre si citrice

Sursa: Unsplash.com

Vitamina C reprezinta cel mai eficace remediu de combatere a degenerarii maculare si a cataractei, iar rolul ei in sanatatea ochilor nu poate fi subestimat.

Vitamina C trebuie administrata in corelatie cu un nivel ridicat de stres, eforturi fizice si solicitari psihice, consum de alcool si fumat excesiv.

Pe de alta parte, afinele si coacazele contin rezerve vitale de antocianide, compusi care pastreaza elasticitatea privirii prin sintetizarea unui nivel optim de colagen si imbunatatesc vederea pe timp de noapte.

Galbenusul de ou

Aromele unui preparat trezesc in noi dragoste la prima vedere. Gustul urmeaza impresiei vizuale indeaproape, supunand cele pana la 10.000 de papile gustative la un extaz de savoare si la o viitoare dependenta.

De-a lungul vietii, gusturile ni se modifica in functie de incarcatura hormonala (femeile gravide vor respinge legumele in primul trimestru de sarcina), contextul social (studentii prefera mancarurile frugale sau fast-food-urile), colectia personala de sezoane Master Chef sau abonarea obsesiv-compulsiva la TV Paprika.

Obiectul placerii nu este niciodata batut in cuie. Simturile pot fi astfel antrenate incat sa faca loc alimentelelor necunoscute, exotice sau neapreciate pana in acel moment.

Daca va intrebati care este rolul acestui lung preambul, aflati ca tocmai avem de gand sa va propunem galbenusul de ou crud.

Intr-adevar, senzatia alunecoasa a inghitirii galbenusului vine la pachet cu reflexul faringian. Odata ce repetarea ritualica duce la estomparea reactiilor vomitive, organismul se poate bucura de aportul de colesterol bun, vitamina B7 (cu o contributie literala de hormoni de fericire), luteina si zeaxantina.

Cele din urma carotenoide ajuta la reducerea riscului de aparitie a cataractei in proportie de pana la 50%, iar studiile arata ca un consum de cel putin 6mg de luteina si zeaxantina pe zi (obtinute nu din suplimente, ci direct din galbenusul de ou) protejeaza impotrivirii orbirii si incetineste degenerescenta maculara.

Un alt aliment care contine aceiasi antioxidanti, dar se dovedeste mult mai usor de inghitit este salata verde de sezon.

Pestele de Omega-3

Sursa: Unsplash.com

Somon, macrou, ansoa, pastrav si ton. Din oceanele si raurile lumii, acestia sunt pestii care trebuie sa se regaseasca in dieta noastra atunci cand vrem sa pescuim niste acizi Omega 3 pentru sanatatea retinei.

Conditiile de munca de birou (aerul conditionat, orele petrecute in fata calculatorului, geamurile deschise inspre intersectiile din care se ridica un nor de praf rutier) sunt teren fertil pentru o afectiune oculara din ce in ce mai des intalnita- sindromul ochiului uscat.

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii demonstreaza ca pacientii cu nivel redus de acizi grasi Omega-3 sunt predispusi la simptomele ochiului uscat (mancarime, usturime, vedere ingreunata).

Un meniu de patru anotimpuri

Intrucat alimentele reprezinta o sursa esentiala de nutrienti, e cazul sa ne reamintim odata cu fiecare trecere de anotimp ca meniul nostru trebuie sa ramana diversificat, proaspat si colorat indiferent de oferta limitata de pe piata.

Pe timp de iarna, suntem tentati sa consumam prajeli abundente, sosuri grele si munti de paine. Sunt tabieturi culinare care au asigurat supravietuirea primilor oameni, dar consumatorul modern trebuie sa isi ajusteze dieta astfel incat sa acopere lacunele de minerale si vitamine, precum si modalitatile incorecte in care multe alimente sunt impachetate si trimise pe piata.

Romanii tin cont de eticheta

 

Un raport GfK realizat recent printre consumatorii din 17 tari situeaza romanii in topul celor mai selectivi consumatori in ceea ce priveste alimentatia.

Diferenta de venit departajeaza intr-un anumit grad, dar nu semnificativ investitia pe care un roman o depune in contul informarii asupra celor cinci etichete fundamentale ale unui produs- organisme fara grasimi, OMG-uri, organisme probiotice, de provenienta locala sau fara gluten.

In randul gospodariilor cu venituri ridicate, mai mult de jumatate din consumatori sunt atenti la aspectele legate de provenienta alimentelor, gradul de modificare genetica, continutul de zahar, grasime sau sare.

O descoperire care arata ca vederea se poate deterioara inexorabil cu varsta, dar ochii invata sa vada dincolo de aparente.

4.88/5 (8)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *