Artrita reumatoida si bolile de inima

Daca suferi de artrita, atunci cel mai probabil stii ca afecteaza incheieturile, facandu-le mai rigide si dureroase. Ceea ce probabil nu stiai este faptul ca artrita, in mod deosebit artrita reumatoida, creste riscul bolilor de inima. Artrita reumatoida si bolile de inima sunt intr-o stransa legatura, dupa cum studiile in domeniu au dovedit. Bolile de inima includ infarct, arteroscleroza, hiper/hipo presiune arteriala, aritmii si asa mai departe.

Riscul artritei reumatoide

Studiile arata ca mai bine de 50% dintre mortile premature ale persoanelor suferinde de artrita reumatoida, se datoreaza bolilor de inima.

Un alt grup aflat la risc de boli de inima, este al celor ce sufera de guta. Nivelul ridicat de acid ureic cauzeaza guta si de asemeni riscul de a suferi de hipertensiune arteriala este cu 44% mai mare. Hipertensiunea arteriala poate declansa afectiuni cardiovasculare si coronare.

Un studiu realizat in Finlanda, arata ca femeile care sufereau de artrita reumatoida aveau 26% mai multe sanse sa sufere de afectiuni cardiovasculare decat femeile care nu sufereau de aceasta conditie.

Asadar, care este legatura dintre artrita reumatioda si bolile de inima?

Inflamarea cronica

Inflamarea, indiferent de originea ei, reprezinta un risc pentru sanatatea inimii. Celulele care cauzeaza inflamatia ajung in peretii vaselor de sange, unde afecteaza sistemul imunitar accentuand inflamatia. Inflamatia modifica peretii vasculari, facandu-i mai succeptibili la rupturi. Aceste rupturi pot provoca infarct.

Riscul provocat de inflamatii nu se rezuma doar la artrita reumatoida, dar si la alte conditii. Spre exemplu diabetul, fumatul si hipertensiunea arteriala cresc riscul afectiunilor cardiace. Pentru a scadea acest risc, atunci trebuie sa renunti la fumat, sa controlezi greutatea corporala, sa reduci tensiunea si nivelul glucidelor din sange.

Prin controlarea factorilor mai sus descrisi, vei reduce riscurile asociate cu artrita.

Stilul de viata

Ceea ce trebuie sa schimbi in stilul de viata se rezuma la 6 factori:

  1. Fumat
  2. Colesterol ridicat
  3. Hipertensiune
  4. Inactivitate (sedentarism)
  5. Obezitate
  6. Diabet

Toti acesti factori sunt in stransa legatura cu artrita si bolile de inima.

Studiile arata ca, 52% dintre persoanele care sufera de diabet au artrita, 53% dintre aceia care sufera de artrita au hipertensiune, 66% dintre persoanele cu artrita sunt obeze si aproximativ 20% dintre persoanele cu artrita sunt fumatoare.

Riscurile fumatului

Fumatul creste tensiunea arteriala si reduce rezistenta la efort fizic. De asemeni, reduce nivelul colesterolului bun si stimuleaza formarea placilor pe artere (arteroscleroza). Cel mai bun lcuru pe care il poti face este sa renunti la fumat.

Una dintre solutii

Una dintre solutii, este dieta si miscare. Daca ai o dieta adecvata si faci miscare, atunci vei pierde din greutate, vei reduce tensiunea arteriala si colesterolul. Miscarea te poate ajuta sa tii diabetul sub control.

Miscarea poate fi in mod deosebit dificila pentru persoanele care sufera de artrita, din cauza durerilor. Durerea te determina sa intri intr-un cerc vicios: pentru ca doare nu faci miscare, si pentru ca nu faci miscare incheieturile ted or si mai tare. Verifica articolul care te invata cum sa eviti greselile atunci cand faci miscare si suferi de artrita.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *