Legatura dintre artrita si diabet

Diabetul si artrita sunt doua afectiuni aflate in stransa legatura. Persoanele care sufera de artrita si diabet, sunt in continua crestere. Spre exemplu, persoanele care sufera de diabet risca de doua ori mai mult sa sufere de artrita. Diabetul apare atunci cand organismul nu mai poate produce suficienta insulina, sau nu o poate folosi pe cea existenta. Persoanele diagnosticate cu diabet, au in general mai putina energie si se simt obosite.

Legatura dintre artrita si diabet

Atat artrita cat si diabetul de tip 1 sunt afectiuni autoimune. Semnul pe care ambele afectiuni il arata, este inflamatia. In cazul diabetului, inflamatia ataca pancreasul, iar in cazul artritei afecteaza incheieturile.

Unul dintre motivele pentru care persoanele sufera de artrita si diabet, este legat de stilul de viata. Unii factori precum varsta, genetismul mostenit, faptul ca esti femeie sau barbat, joaca un rol important in aparitia celor 2 afectiuni. Pe langa acestia, exista si alti factori precum fumatul, obezitatea si sedentarismul care pot influenta artrita si diabetul.

Ce apare mai intai?

Dintre artrita si diabet, care apare intai? Studiile arata ca artrita si inflamatiile associate cu aceasta afectiune pot duce la declansarea diabetului. Un studiu publicat in anul 2010 arata ca, legatura dintre cele doua afectiuni este una destul de stransa, iar artrita poate declansa genele diabetului, in deosebi la persoanele inaintate in varsta. Un al doilea factor important care a reiesit din studio, este influenta inactivitatii, a sedentarismului, asupra celor doua afectiuni.

Ce poti face?

De data aceasta studiile si nu opinia publica, spun ca exercitiul fizic este cheia catre prevenirea, intarzierea aparitiei bolilor dar si pentru ameliorarea simptomelor (in cazul pacientilor care deja sufera de artrita si diabet).

Sportul, sau pur si simplu miscarea, aduc beneficii precum:

  • Imbunatatirea mobilitatii si a functionalitatii organismului
  • Reduce nivelul zaharului in sange
  • Ajuta la mentinerea greutatii
  • Incetineste avansarea bolilor
  • Scad risul aparitiei complicatiilor asociate cu artrita si diabetul

In ciuda rezultatelor dovedite de studii, persoanele care sufera de artrita si diabet, sunt cel mai probabil de trei ori mai sedentare decat persoanele care sufera doar de una dintre cele doua conditii.

Obezitatea, durerile de incheieturi, frica de accidente, lipsa de motivatie sunt printre cele mai frecvente scuze in randul pacientilor.

Un alt factor important in managementul acestor afectiuni, este medicamentatia. Medicamentatia potrivita pentru artrita se va axa pe reducerea inflamatiei, pentru a reduce potentialele daune ce pot aparea la nivelul incheieturilor.

Asadar, ceea ce poti face este sa:

  • faci mai multa miscare,
  • iti controlezi greutatea prin diete adecvate,
  • iei medicamentatia potrivita si adecvata conditiei tale
  • renunti la fumat
  • renunti la alcool

 

 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *