Practici simple pentru o viata mai fericita

Vrei sa ai o viata fericita. Atunci cand te confrunti cu o situatie dramatica in viata ta, nici o practica nu pare simpla. Poate ca ai sa cauti o sumedenie de sfaturi care sa te ajute sa iti imbunatatesti starea de bine, dar nu este usor sa fii consecventa odata ce incepi. “Viata mai fericita” se refera si la acele momente mici din viata ta, sau, mai bine zis, la fiecare aspect al ei.

Dintre toate sfaturile disponibile pe internet, am cules cateva care te pot ajuta sa traiesti o viata cat mai multumita. Ele se refera la o filosofie de viata, dar cum aceasta este deosebit de subiectiva, am bazat articolul pe sfaturi venite de la specialisti. Sfaturi testate si care pot fi puse in practica, fara eforturi colosale.

1. Fa sport!

Sportul si efortul fizic in general sunt benefice pentru sanatatea noastra. Dar pe langa sanatatea fizica, el are si implicatii asupra sanatatii psihicului nostru.

Cortizonul

Atunci cand treci printr-o situatie de criza sau printr-un soc emotional, organismul tau reactioneaza instantaneu. Cortizolul este un hormon declansat ca reactie imediata la situatia cu care te confrunti. El este declansat pentru a ajuta organismul sa faca fata mai usor situatiilor de stress si este produs de glanda suprarenala. Datorita faptului ca unul dintre efectele sale este reduerea inflamatiei, el este folosit in tratamentul reumatismului, a astmului si a unor infectii.

Situatiile de stress

Situatiile de stress si momentele dificile fac parte din viata nostra. Fie ca te confrunti cu un examen, cu decesul cuiva drag sau cu o despartire amoroasa, cortizolul se va declansa, intr-o masura sau alta. Neputand sa eviti asemenea situatii, cel mai bine este sa inveti sa le faci fata.

Aceasta este lectia cea mai importanta pentru o viata fericita: invata ca, ceea se intampla, ti se intampla tie si nu din cauza ta.

Sportul si calitatea vietii

Exercitiile fizice imbunatatesc calitatea vietii si ajuta la cresterea stimei de sine. Femeile care fac mai mult sport, au mai multa energie si incredere de sine.

Fa exercitii de fitness, zilnic sau de cel putin 3 ori pe saptamana. Este dovedit stiintific faptul ca, in timp ce faci sport se produce serotonina. Serotonina este hormonul fericirii. Acesta ajuta la buna functionare a organelor, imbunatateste capacitatea mentala ajutandu-te sa dai un mai bun randament intelectual, ajuta sistemul respirator, circulator, osos si muscular. Pe scurt, fa sport pentru a trai mai mult si mai fericita.

2. Respira adanc

Respiratia adanca este poarta catre o viata calma. Da, este atat de simplu. Respiratia adanca ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne durerile provocate de inflamatii (exemplu: durerile de cap). In plus, ajuta la imbunatatirea somnului si reduce anxietatea.

Exercitii de respiratie: pentru a te linisti si calma, inspira timp de 5 secunde, iar apoi expira timp de 5 secunde. Repeta timp de minim un minut pentru a obtine rezultatele dorite.

3. Traieste moderat

Un proverb spune ca omul fericit este acela caruia ii lipsesc putine, si nu acela care este bogat. Pentru o viata fericita este important sa faci diferenta intre nevoi si dorinte. Nevoile sunt reprezentate de accesul la mancare, casa, transport, educatie etc, pe cand dorintele sunt reprezentate de o masina noua, un telefon, etc.
Investeste in relatii si nu in obiecte, caci niciodata nu vei avea suficiente bogatii si obiecte. Mai multe bogatii inseamna mai multe responsabilitati si stress. Este indicat sa incerci sa mentii un echilibru intre ceea ce iti doresti si ceea ce iti trebuie.

4. Consuma atat cat ai nevoie si nu fa risipa

Imparte si cu cei din jur din ceea ce ai. Bucuria lor ti se va transmite si tie si te va face mai fericita.
Nu fa excese de nici un fel.

Mananca ponderat

Ceea ce mananci are un impact nu doar asupra organismului tau, dar si asupra starii tale de spirit. “Esti ceea ce mananci”, spune zicala.

Mancarurile care au un impact pozitiv asupra starii tale de bine sunt acelea care sunt consumate in mod constient si responsabil. Unul dintre principiile Yoga este numit Sattvic. Mancarurile Sattvic cultiva claritatea mentala, bunastarea interioara si spiritualitatea. Principiul inseamna ca este inspre beneficul tau daca mancarea ta este produsa in mod etic, cu dragoste fata de animale si mediu etc.

Mananca mancaruri de sezon si cereale integrale.

Intreaba-te: chiar iti este foame sau mananci pentru a umple un gol emotional?

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *