Ce presupune un test de efort si cand trebuie facuta aceasta investigatie

Miocardul (muschiul inimii) genereaza contractii care propulseaza sangele spre organe. In conditii fiziologice, cum ar fi in timpul efortului, stresului sau emotiilor puternice,  aceste contractii se modifica. Insa atunci cand modificarile sunt neobisnuite, poate fi vorba de o afectiune la nivelul inimii. Testul EKG de efort este o investigatie care evalueaza activitatea inimii in timpul efectuarii unei activitati fizice. Sa vedem ce presupune aceasta procedura si cand se face!

Cum se efectueaza testul EKG de efort?

Testul de efort este asemanator unei electrocardiograme (EKG sau ECG). Aceasta inregistreaza grafic activitatea electrica a inimii timp de cateva secunde, in conditii de repaus, prin atasarea unor electrozi de pielea pacientului. Electrozii sunt conectati prin cabluri la un monitor care afiseaza stimulii sub forma de unde. Testul de efort urmeaza acelasi mecanism, insa se efectueaza in conditii de efort fizic, ceea ce ofera un diagnostic mai precis.

Pregatirea pentru procedura implica efectuarea unei ecografii cardiace transtoracice (este obligatorie), oprirea administrarii unor medicamente (la recomandarea medicului), evitarea fumatului si consumului de alcool, alcool sau bauturi energizante. Pacientul nu trebuie sa manance nimic cu 3 ore inainte de efectuarea testului. Procedura presupune adoptarea unei vestimentatii sport. 

Inainte de efectuarea testului de efort, este necesara realizarea unei electrocardiograme, verificarea tensiunii arteriale si frecventei cardiace. Testul de efort dureaza intre 15 si 30 de minute si presupune atasarea electrozilor la nivelul toracelui si bratelor. Asadar, pacientul trebuie sa indeparteze hainele din partea superioara a corpului. Electrozii sunt conectati la electrocardiograf, care inregistreaza activitatea electrica a inimii.

In timpul procedurii, pacientul trebuie sa efectueze efort fizic pe bicicleta sau banda de alergat. Efortul este crescut in mod progresiv – se creste viteza si inclinatia benzii. La fiecare treapta de efort, se monitorizeaza tensiunea arteriala a pacientului.

Daca pacientul nu rezista la efort mai intens, investigatia este oprita. Acest lucru se poate intampla chiar daca persoana este sanatoasa.

Daca pacientul simte palpitatii, durere la nivelul pieptului, dificultate de respiratie, ameteli, senzatia de lesin, trebuie sa anunte medicul. 

Cand se recomanda un test de efort?

Un test EKG de efort este recomandat de medic in urma altor investigatii cardiace anormale: electrocardiograma si ecografia cardiaca. De asemenea, discutia medicului cu pacientul (despre obiceiuri alimentare, simptome, istoric medical) poate ridica suspiciunea existentei unei afectiuni, care trebuie confirmata prin testul de efort. Poti efectua aceste investigatii impreuna cu testul de efort la spitalul Monza Ares.

De obicei, testul se efectueaza pacientilor care prezinta simptomele unei angine pectorale – durere intensa la nivelul pieptului, bratului, umarului, care apare in conditii de efort sau stres si care este insotita de oboseala, transpiratii, dificultati de respiratie, lesin, ameteala. Simptomele dispar dupa incetarea efortului fizic.

Angina pectorala este manifestarea bolii coronariene/boala cardiaca ischemica – afectiune ce apare din cauza ingustarii arterelor coronare care duc sange oxigenat spre inima. Aceasta apare deoarece pe peretii vaselor de sange s-au acumulat depuneri de grasimi (placi de aterom), iar circulatia sangelui este ingreunata.

Importanta testului de efort

Testul de efort permite depistarea bolii coronariene. In timpul activitatii fizice, corpul are nevoie de mai mult oxigen. Atunci cand inima nu primeste destul sange oxigenat, apar simptomele anginei pectorale. Daca in timpul investigatiei, pacientul acuza aceste simptome, rezultatul este pozitiv, ceea ce inseamna ca circulatia la nivelul inimii este ingreunata. In acest caz, sunt necesare investigatii suplimentare, cum ar fi coronarografia.

Deoarece in boala coronariana modificarile la nivelul inimii apar in timpul efortului fizic, o electrocardiograma nu ar fi de ajuns pentru diagnosticarea afectiunii. In timpul repausului, rezultatul unei electrocardiograme poate fi unul normal.

Boala coronariana este o afectiune cu evolutie lenta, dar care in stadii avansate cauzeaza infarctul miocardic acut – din cauza lipsei de oxigen, o portiune a inimii moare. Tratamentul implica schimbarea radicala a stilului de viata, de aceea depistarea precoce a bolii este necesara pentru a preveni un atac de cord.

Asadar, testul de efort este o investigatie utila pentru depistarea bolii cardiace ischemice, afectiune care creste riscul declansarii unui infarct de miocard.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *