5 simptome ale lipsei de fibre

Dietele cele mai bogate in fibre sunt acelea care consta din legume, fructe si cereale integrale. Daca alimentatia ta zilnica nu contine cel putin unul din alimentele de mai sus, atunci cel mai probabil nu ai aportul necesar de fibre pentru mentinerea sanatatii. Lipsa acestora duce la o serie de simptome care neglijate, pot duce chiar la afectiuni de lunga durata.
Insuficienta fibrelor din alimentatie poate duce la cresterea in greutatea si contribuie la obezitate, boli de inima si cancer.

Chiar daca simptomele nu sunt mereu foarte clare, iata cateva care pot fi identificate cu usurinta:

  1. Constiparea

Daca regularitatea scaunelor este mai mica de trei in decursul unei saptamani, iar consistenta fecalelor este una uscata si tare, atunci suferi de constipatie. Constipatia poate fi rezultatul lipsei fibrelor, a sedentarismului, a lipsei de apa din organism sau poate aparea ca rezultat al unor tipuri de medicamente.
Constiparea poate fi prevenita prin consumul a minim 2 litri de apa zilnic, exercitiu fizic regulat, dar si prin consumul de: mere, broccoli, morcovi, zmeura, cereale integrale si a produselor din faina integrala.  Alimentele bogate in fibre trebuie introduce gradual in alimentatia ta zilnica pentru a permite organismului sa se obisnuiasca cu noile schimbari dietetice.

     2. Cresterea in greutate

Fibrele ajuta la senzatia de satietate. Odata consumate, fibrele transmit organismului senzatia de plin care ne este data la finalul unei mese. In lipsa senzatiei de satietate tindem sa consumam mai mult decat avem nevoie, iar acest consum alimentar peste masura duce in timp la cresterea in greutate.
Pentru a preveni ingrasarea, este recomandat consumul a minim 25 – 35 de grame de fibre zilnic. Consuma in decursul zilei legume ca: mazarea, salata verde, rosiile, iar intre mese consuma fructe proaspete. Pentru ca noua ta dieta sa functioneze, consuma acele fructe si legume care iti plac. Cand ai ocazia, incearca un aliment nou, pentru diversificare. Nu uita ca, daca iti place ceea ce mananci atunci sansele sunt ca schimbarile dorite sa fie permanente.

     3. Fluctuatii glicemice – diabet zaharat

Fibrele au capacitatea de a incetini absorbtia de zaharuri in sange. Daca suferi de diabet si iti mentii nivelul zaharurilor din sange cu dificultate, atunci intreaba-ti medicul daca trebuie sa consumi mai multe fibre.

Pentru a iti ajuta organismul sa mentina glicemia sub control, incearca sa consumi: fasole, mazare, orez salbatic si maro, morcovi, mere etc.

    4. Oboseala si astenie

O alimentatie bogata in carne, oua si produse lactate nu numai ca iti va creste nivelul colesterolului, dar  te va face sa te simti mai obosita, apatica  si lipsita de energie.
Incearca sa iti cresti nivelul energetic prin consumul de fructe si legume si incearca sa reduci din consumul alimentelor bogate in grasimi animale.

    5. Colesterol si boli de inima

Studiile arata ca o alimentatie bogata in fibre poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism. Acesta poate fi redus cu pana la 0.5% – 2% – zilnic. Fibrele se ataseaza de moleculele de colesterol, astfel incat acestea sunt eliminate de sistemul digestiv. Nivelul colesterolului din artere este redus prin consumul de fasole, mazare, soia, mere, banane si fructe de padure.

Atentie: Consumul de fibre ajuta si la prevenirea bolilor de inima si diabet zaharat. Spre exemplu, femeile care au o dieta bogata in fibre au un risc cu aproximativ 28% mai redus de a suferi de diabet tip 2, spre deosebire de femeile care au diete bogate in zaharuri si grasimi animale.

4.71/5 (7)

Va rugam sa evaluati acest articol

Un comentariu la „5 simptome ale lipsei de fibre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *