Muzica dezvolta creierul copiilor – ce ar trebui sa asculte micutii?

Ca muzica dezvolta creierul copiilor s-ar putea sa fie inca o informatie noua pentru tine, dar ar fi bine sa o iei in seama. De ce? Pentru ca poate fi de mare ajutor celor mici. Acestia trebuie ajutati inca din copilarie sa inteleaga cat mai bine principiile de baza ale vietii. Asa ca tu ar trebui sa-i explici ca muzica produce miracole in vietile oamenilor, de mii de ani.

Stim ca aceasta fraza poate parea greu de digerat pentru cei sceptici. Dar gandeste-te un pic cum este viata legata de tot felul de melodii care te-au marcat…

Se cunoaste deja ca muzica clasica ajuta plantele sa se dezvolte, iar cea dura, precum rock-ul progresiv le distruge efectiv. Sa fie aceasta o coincidenta? Nici pe departe, muzica dezvolta inclusiv creierul copiilor, asa ca ar fi cazul sa intelegi mai bine fenomenul.

Nu de alta dar s-ar putea sa exista beneficii de necontestat, care ii vor ajuta pe micuti sa aiba o viata mai usoara. Si orice mama isi doreste acest lucru, fara doar si poate. Haide sa aprofundam impreuna acest subiect important.

Muzica dezvolta creierul copiilor – sistemele neuronale si legaturile dintre acestea

Sunt nenumarate studii care arata cat se poate de clar ca muzica poate fi un real tratament pentru bolile psihice. Muzica este un adevarat medicament, iar cercetarile demonstreaza ca aceasta ajuta inclusiv in cazurile de schizofrenie. Ba mai mult decat atat, muzica si-a demonstrat eficacitatea si atunci cand vorbim despre reducerea simptomelor de depresie, anxietate dar si dureri cronice.

Iar mai nou, s-a ajuns la o concluzie cat se poate de interesanta: muzica dezvolta creierul copiilor, accelerandu-i evolutia. Are efect important in special asupra acelor zone ale creierului care proceseaza sunetul, dezvoltarea vorbitului, perceptia, dar si capacitatea de a citi. Aceste concluzii sunt rezultatul unor studii de peste 5 ani care au avut loc la Universitatea din California.

Institutul „Brain and Creativity” din cadrul Universitatii California din SUA a inceput studiul in 2012, pentru a analiza impactul muzicii asupra dezvoltarii sociale, emotionale si cognitive. Studiul initial a aratat ca muzica grabeste maturizarea zonelor care tin de auditiv, sporindu-le eficacitatea. Studiul prezinta multe beneficii ale muzicii in educarea copiilor in contextul in care multe scoli din SUA si lumea intreaga neglijeaza aceasta materie. Programele de muzica si arte sunt reduse si putine la numar, ca si cum nu ar conta!

In acest studiu, a fost analizat comportamentul si evolutia creierului pentru un grup de 37 de copii din zone mai putin privilegiate ale Los Angeles-ului.

Muzica dezvolta creierul copiilor – de ce sa invete sa cante la un instrument?

In cercetarea de mai sus, copiii au invatat sa cante si la instrumente, cum ar fi vioara. Acestia au fost impartiti in mai multe grupuri si au practicat pana la 7 ore de muzica, in fiecare saptamana. Cercetatorii au impartit copiii in 2 grupuri. Unii urmau sa practice fotbal american dupa ore, iar ceilalti muzica, neavand alte cursuri optionale.

Dupa 2 ani, s-a tras o linie si s-au observat rezultatele finale. Neurocercetatorii au observat ca cei care au urmat un curs de muzica au evoluat mai bine ca restul. Se pare ca micutii din grupul de muzica s-au maturizat mai repede si au devenit mai responsabili, in acest interval. Evident ca au fost realizate tot felul de teste performante in acest sens, pentru a fi monitorizata cu succes activitatea creierului.

Copiii, cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani aveau creierul mai dezvoltat, comunicau mai eficient si citeau mai bine, fara doar si poate!

Studiul continua si la ora actuala, pentru a se observa ce alte efecte mai are muzica asupra comportamentului micutilor.

Sistemul auditiv conecteaza urechea cu creierul pentru ca sunetul sa fie procesat. Atunci cand auzim ceva, urechea noastra primeste informatii sub forma unor vibratii care sunt transformate in semnale neuronale.

Muzica i-a ajutat pe copii sa aiba un auz mai bine dezvoltat, iar specialistii au ramas uimiti de rezultatele favorabile.

Muzica dezvolta creierul copiilor – auzul acestora era mai performant ca oricand

Asa ca cei care aveau talent la muzica, s-au evidentiat fara doar si poate, dar au fost incurajati si cei care poate ca nu ar fi avut astfel de inclinatii. Cei din grupul de muzica distingeau mult mai bine sunetele si variatiile unei melodii. Auzul s-a dezvoltat mai repede ca la restul, ceea ce indica o maturizare mai eficienta si mai rapida, in cazul copiilor care practicau muzica.

Cercetatorii de la Harvard University Medical School considera ca exista o biologie a muzicii, iar creierul trebuie educat, pentru a procesa eficient muzica. Sunetele muzicale fac parte din viata noastra si fara doar si poate ca acestea ne pot ajuta sa traim intr-o armonie frumoasa. Evident ca muzica clasica sau placuta, armonioasa, este cea mai buna alegere pentru o mai buna evolutie a creierului.

Creierul raspunde diferit la muzica placuta si la cea deranjanta. Iar asta nu este tot, creierul celor care studiaza muzica are o activitate neuronala mai intensa. Creierul barbatilor care studiaza muzica este chiar mai mare decat al altora, mai arata studii care dateaza inca din anii 90′. Cerebelul celor care invata aceasta arta este cu aproximativ 5% mai mare, in cazul expertilor muzicieni, de sex masculin.

Asa ca muzica dezvolta intr-adevar creierul copiilor si nu este doar o activitate pentru recreere. Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, ai putea sa cumperi si cartile lui Masaru Emoto, cunoscut pentru studiile sale asupra apei si efectul muzicii asupra acesteia.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *