Bolile cardiovasculare – ce sunt si cum pot fi prevenite?

Am auzit asta deja de o mie de ori: bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul 1 in Romania. Potrivit statisticilor furnizate de Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie, aproximativ 150.000 de romani mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor inregistrate, ceea ce ne plaseaza pe unul din primele locuri atat in Europa cat si in lume la numarul deceselor cauzate de afectiuni ale inimii.

The Heart Fundation (Fundatia Americana a Inimii), una dintre cele mai respectate institutii din domeniu la nivel mondial, estimeaza ca pana in anul 2020 bolile cardiovasculare vor deveni cauza principala de deces in intreaga lume. Constienti de aceasta amenintare inca din anii ‘40, americanii au demarat la jumatatea secolului XX un studiu de mare anvergura pentru a afla ce anume alimenteaza aceasta „epidemie” de boli de inima si care este diferenta dintre persoanele afectate si cele care trec prin viata fara astfel de probleme.

Schimba-ti obiceiurile! Salveaza-ti inima si bucura-te de viata din plin!
55 de sfaturi si secrete de la specialisti despre stilul de viata care previne sau atenueaza bolile de inima, detalii AICI >>>

Bolile cardiovasculare – ce sunt bolile de inima?

Ce sunt bolile de inima? Desi aceste afectiuni sunt cunoscute in limbajul obisnuit drept „boli de inima”, denumirea oficiala (si mai cuprinzatoare) este de boli cardiovasculare (BCV). Printre acestea se numara orice afectiune a inimii sau a vaselor sanguine. De fapt, bolile cardiovasculare pot aparea sub numeroase forme, iar multe dintre ele se si suprapun, dupa cum veti vedea in continuare. Termenul cardiovascular a fost adoptat din cauza ca, desi e clar ca inima este cel mai de pret „jucator” din teren, functionarea ei depinde de vasele sanguine si de plamani.

Conform statisticilor publicate de catre Asociatia Americana a Inimii in 2001 (2001 Heart and Stroke Statistical Update), bolile cardiovasculare apar sub diferite forme. Cele mai recente statistici indica urmatoarele forme drept cele mai intalnite in lume: hipertensiunea arteriala, arterioscleroza, cardiomiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral (AVC), defectele
cardiovasculare congenitale si insuficienta cardiaca congestiva.

Bolile cardiovasculare – 40% din populatie sufera de hipertensiune

In Romania aproximativ 40% din populatie sufera de hipertensiune, iar aceasta este o afectiune ce poate fi prevenita cu usurinta. De fapt, 80% dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin alimentatie si un stil de viata sanatos, insotit de miscare in fiecare zi.

In SUA, Dr. David Faxon, presedintele Asociatiei Americane a Cardiologilor a declarat ca „cel mai surprinzator este ca incidenta bolilor de inima si a accidentelor vasculare nu scade”. Printre cauzele acestui fapt el numara imbatranirea populatiei si incidenta crescuta a diabetului si obezitatii, care contribuie la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Descopera acum in lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos modalitatile alternative de tratament special concepute pentru tine! Iti ofera solutii 100% naturale folosite cu succes de mii de ani! Ca tu sa te simti sanatos si in putere! Sa uiti ca suferi de o boala de inima, DETALII AICI >>>

Desi in ultima vreme s-au facut progrese (modeste, ce-i drept) in constientizarea populatiei cu privire la efectele fumatului si ale colesterolului, cauzele si efectele hipertensiunii arteriale (ucigasul tacut) nu sunt cunoscute suficient. Atat barbatii cat si femeile trebuie sa se lase de fumat, sa inceapa sa manance sanatos, sa faca miscare zilnic si sa-si supravegheze constant tensiunea arteriala si nivelul colesterolului pentru a le putea mentine la niveluri care nu prezinta un pericol pentru sanatate.

Cum functioneaza sistemul cardiovascular?

Elementul central al sistemului cardiovascular este bineinteles inima – un muschi cavitar (gol in interior, dar gros) care pompeaza sange in tot corpul datorita impulsurilor nervoase si contractiilor musculare coordonate. Inima unui adult obisnuit are aproximativ marimea pumnului strans al individului si poate cantari intre 250 si 300 de grame, in functie de persoana. Ea este localizata central in cavitatea toracica, intre plamani, cu varful orientat in jos si catre stanga – doua treimi din masa ei totala fiind de fapt localizate la stanga sternului…mai multe in lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos, detalii AICI >>>

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *