SOLUTII pentru mentinerea unui creier sanatos

Mentinerea unui creier sanatos a devenit o reala provocare in zilele noastre. Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiliale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.

Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC).
Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson. “Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa.

Mentinerea unui creier sanatos – solutii

Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice” a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN), observa Mediafax.

“As putea spune ca, astazi suntem in posesia a numeroase date care au facut posibila intelegerea mecanismelor adaptative si de regenerare a sistemului nervos. Ce stim clar este ca sistemul nervos este intr-o transformare permanenta, determinata atat de nevoia de invatare si adaptare, cat si de vindecarea unor leziuni. Ba chiar mai mult, am inteles ca aceste procese nu duc intotdeauna la rezultate pozitive, ci pot avea uneori si ecou negativ (plasticitate patologica). Capacitatea de regenerare exista peste tot in sistemul nervos, dar la intensitati diferite. Creierul, de exemplu, se regenereaza mult mai activ decat maduva spinarii. Cu cat vom intelege mai corect si complex mecanismele endogene ce stau la baza acestor procese, cu atat vom avea un succes terapeutic mai sonor”, a adaugat prof. dr Dafin Muresanu, cel caruia Academia Romana i-a acordat, in 2009, premiul “Gheorghe Marinescu” pentru contributii avansate in domeniul neuroprotectiei si neuroplasticitatii.

Mentinerea unui creier sanatos – ce pot face oamenii pentru a-si pastra cat mai mult capacitatea functionala a creierului?

“In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta”, a mai punctat presedintele SNR. Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.

Disfunctiile neuro-psihice afecteaza mai mult de 160 milioane de europeni-adica 38% din populatia Europei-in fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council si European College of Neuropsycopharmacology in 2011. Acest raport are la baza un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen, ce a aratat ca 27% din populatia adulta (cuprinzand persoane cu varsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihica( pihoze, anxietate, tulburari ale comportamentului alimentar).
Prevalenta bolilor neuro-psihice este mai crescuta in randul femeilor (cu exceptia abuzului de alcool).

S-a estimat ca aproximativ 83 de milioane de oameni sufera de boli neuro-psihice dar si acest numar subestimeaza numarul real al pacientilor, avand in vedere faptul ca au fost luate in considerare doar persoanele sub 65 de ani.

4.6/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *