Osteoporoza si prevenirea acesteia

Stiai ca 12% din populatia Europei sufera de osteoporoza? Stiai ca la fiecare 30 de secunde, o persoana de pe teritoriul Uniunii Europene, sufera de o fractura osteoporotica, iar incidenta acestei boli se poate dubla in urmatorii 25 de ani?

Fundatia Internationala pentru Osteoporoza (IOF) avertizeaza ca, aproape jumatate dintre femei si un sfert din numarul barbatilor vor suferi o fractura osteoporotica in cursul vietii.

Afectiunea se resimte cu precadere in randul femeilor, cel mai frecvent dupa menopauza, din cauza scaderii semnificative a nivelului de estrogen. Drept urmare, oasele devin fragile si sensibile la fracturi. Se estimeaza faptul ca, doar in Europa, aproximativ 800.000 de pacienti vor suferi o fractura de sold in fiecare an, in conditiile in care 20% dintre femeile care sufera de o fractura de sold pot muri in termen de un an.

Osteoporoza si prevenirea acesteia – ce poti face?

Osteoporoza, cunoscuta drept o „boala tacuta”, poate avea efecte devastatoare, insa poate fi prevenita prin administrarea de suplimente medicamentoase inca din faza adolescentei, cand se formeaza cea mai mare parte a masei osoase, iar necesarul de calciu este mai ridicat.
O alegere inteligenta in viata fiecarei femei este suplimentarea zilnica a alimentatiei cu un aport de minerale ce asigura sanatatea oaselor.

Cel mai bine ar fi sa te adresezi medicilor, in special celor naturopati, care te vor sfatui cum sa procedezi in acest sens. Nu uita ca o alimentatie scazuta in lactate te poate ajuta sa previi aceasta maladie. Stim, am fost invatati sa credem invers, dar cele mai noi studii in domeniu dovedesc contrariul:

„Laptele si branza, avand multe proteine si fiind acide, scad pH-ul sangelui si il acidifica. In aceasta situatie, organismul se apara si, obligatoriu, scoate calciul din oase, ca sa echilibreze pH-ul sangelui si sa poata sa ramana normal. Astfel, aceste alimente consumate in cantitati mari ajung sa ne fure calciul din oase si devin niste hoti de calciu”, explica dr. Virgiliu Stroescu, medic nutritionist si endocrinolog la Policlinica Iancului din Bucuresti, conform health.ro.

Osteoporoza si dieta

Mananca mai putine lactate si bea mai putina cafea, pentru ca are acelasi efect, elimina calciul din oase, exact ceea ce nu vrem! Cauta sa mananci alimente cat mai naturale si pline de vitamine, iar in acest fel procesul imbatranirii va fi incetinit.

Pentru a avea o viata sanatoasa si pentru un sistem osos fara probleme, se recomanda ca, pe langa aportul adecvat de calciu sa aveti o viata activa, cu mult timp petrecut in natura sau facand miscare, plimbari si sport. Daca ai grija ca toate aceste lucruri sa le faci zilnic si sa consumi si calciu, sistemul tau osos nu va avea de suferit!

Dietele bogate in calciu ajuta la prevenirea si intarzierea osteoporozei. Aproximativ 70% dintre femeile care nu au o dieta bogata in calciu si vitamina D, sufera de aceasta conditie.

Vitamina D poate fi asimilata prin expunerea la soare, peste, ficat si alimente care au aceasta vitamina adaugata.

4.67/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *