Boala secolului 21 – tu stii despre ce este vorba?

Boala secolului 21 este, fara doar si poate, stresul. Iar oamenii de stiinta din lumea intreaga au inceput sa accepte efectele devastatoare ale acestuia.

De multe ori suntem tentati sa spunem: este doar stresul de vina, nu sunt bolnav…Sa fie oare asa? Nu uita ca stresul sta la baza bolilor ca Alzheimer, cancer, diabet, probleme cardiovasculare, insomnie si depresie. Cum ti se pare, sa fie oare stresul o „cantitate neglijabila”?

Nici pe departe, nu degeaba este denumit ca fiind boala secolului 21. In fuga dupa material, am devenit atat de agitati incat ne tratam urat pe noi insine pentru a atinge niste scopuri aprobate de societate. Asa ca data viitoare cand te enervezi la birou, adu-ti aminte ca iti faci o defavoare…

Boala secolului 21 – de ce stresul ne-a acaparat?

Probabil ca una dintre principalele cauze are la baza consumerismul. Nimic nu ne mai satisface, asa ca trebuie sa muncim mai mult, sa avem ma multi bani, mai multe haine, case, masini, etc.

Cu alte cuvinte, nimic nu ne mai satisface, asa ca suntem tot timpul stresati. Sanatatea majoritatii lasa de dorit, iar mancarea a devenit o obsesie. Suna cunoscut? Daca si tu simti ca traiesti in acest mod, poate ar fi bine sa faci anumite schimbari.

Psihologii ne avertizeaza asupra bolilor psihice tot mai dese, depresia ocupand un loc fruntas in acest sens. Oamenii au uitat sa se bucure de viata, declara specialistii, iar tristetea a luat locul zambetelor de altadata.

Depresia debuteaza cu migrene, dureri de cap, anxietate, dorinta de a consuma mai mult alcool sau tutun, etc.

Controlul emotiilor – ce trebuie sa stii?

In primul rand, orice psiholog iti va recomanda sa le constientizezi. Astfel ca primul pas ar fi sa scrii emotiile. Pur si simplu vei lua o foaie de hartie si un pix si vei raspunde la cateva intrebari de baza.

De exemplu, gandeste-te la raspunsul intrebarii: cum ma simt astazi? De asemenea, intreaba-te ce ai nevoie sa stii in aceasta zi? Ce vrei sa-ti spui tie? Care sunt cele mai mari dorinte pe care le ai? Mai multe despre emotii aici >>>

Boala secolului 21 – ce putem face pentru a preveni?

Cel mai important lucru este sa constientizam ca avem o problema. Asa ca, daca toata ziua esti nervoasa, furioasa, trista, etc este important sa accepti acest fapt si sa nu incerci sa minimalizezi efectele cronice ale acestor lucruri.

Asa ca incepe sa faci cate un lucru, pe rand. Multi oameni sunt stresati la locul de munca pentru ca au prea multe sarcini, asa ca isi pierd cumpatul. Ba mai mult decat atat, nu mai pot dormi noaptea din cauza grijilor de tot felul…

Astfel ca nu uita sa indeplinesti cate o sarcina, iar cand o inchei poti trece la urmatoarea. De asemenea, remarca atunci cand stresul incepe sa puna stapanire pe tine.

Incepe sa numeri pana la 10 sau sa respiri puternic, remarcand intreg procesul respirator. In acest mod atentia ta va fi indreptata spre acest aspect, asa ca te vei calma.

Ia-ti pauze, indiferent de situatie. Nu o sa se petreaca nicio tragedie daca iesi 10 minute afara sau te duci sa iti iei un ceai.

De asemenea, tine minte ca nu esti indispensabila, da, lucrurile pot fi realizate chiar si fara implicarea ta.

Da-ti voie sa te bucuri de viata de acum incolo si nu uita ca lucrurile pentru care ne stresam nici macar nu merita atentia noastra…Succes!

5/5 (9)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *