Controlul emotiilor – cum le poti gestiona?

Controlul emotiilor este una dintre cele mai mari provocari ale oamenilor. Asa dupa cum bine stii, nu este usor sa gestionezi ceea ce simti. Iar uneori poate fi mai complicat decat pare la prima vedere.

Astfel ca ar fi bine sa invatam cateva lucruri esentiale, pentru a reusi sa intelegem mai bine ceea ce simtim.
Controlul emotiilor este unul dintre cele mai complicate lucruri, nefiind un secret ca oamenii incearca de secole sa se inteleaga mai bine pe ei insisi.

Din pacate, de multe ori nu avem succes in acest proces, dar nu inseamna ca trebuie sa renuntam. Probabil ca nu am gasit metodele potrivite pentru noi. Esti gata sa intelegi mai bine ceea ce poti face vizavi de psihicul uman?

Controlul emotiilor – ce trebuie sa stii?

In primul rand, orice psiholog iti va recomanda sa le constientizezi. Astfel ca primul pas ar fi sa scrii emotiile. Pur si simplu vei lua o foaie de hartie si un pix si vei raspunde la cateva intrebari de baza. De exemplu, gandeste-te la raspunsul intrebarii: cum ma simt astazi? De asemenea, intreaba-te ce ai nevoie sa stii in aceasta zi? Ce vrei sa-ti spui tie? Care sunt cele mai mari dorinte pe care le ai?

Cu siguranta ai prins ideea. Raporteaza-te la aceste intrebari si incepe sa scrii. Nu sta sa te gandesti la raspunsuri, ci scrie ceea ce simti pe moment. Lasa judecata, rusinea si gandurile “cenzurate” la o parte. Este un proces minunat acela de a te elibera de emotiile care te tin captiva.

Cultiva obiceiuri placute. Una dintre cele mai bune maniere de a te bucura mai mult de viata. In acest fel iti poti observa emotiile si sentimentele de fericire. Si nu uita sa le „memorezi”. Emotiile pozitive sunt dezirabile, in special ca ne ajuta enorm. Sistemul imunitar devina mai puternic, iar psihicul este echilibrat, in cazul celor care au vieti armonioase si nu uita sa se bucure de ceea ce le face placere.

Controlul emotiilor – ce poti face pentru a te simti mai bine?

Alege sa dormi mai mult, sa bei apa plata (2 litri zilnic), renunta sau diminueaza consumul de mancare fast-food, plimba-te in natura. Si nu uita sa te bucuri mai des de…pauze. Este extrem de important sa ai momente de relaxare in viata ta, daca vrei sa fii mai fericita. Plus ca este o maniera minunata de a-ti urmari emotiile si de a reusi sa le controlezi, intr-o oarecare masura.

Evident ca nu putem mereu sa „dirijam” ceea ce simtim, dar cu siguranta te vei intelege mai bine pe tine insati.

Observa care sunt adevaratele tale valori si remarca ce te motiveaza. Aceste lucruri te vor ajuta sa iti imbunatatesti perspectiva si sa preiei controlul vietii tale. Daca nu ai o motivatie sau un scop, iti va fi greu sa-ti transformi viata intr-o experienta placuta, nu pierde din vedere acest aspect esential.

Asa ca propune-ti un scop si fa tot posibilul pentru a-l duce la buna indeplinire, pentru ca este cea mai sigura cale de a fi o persoana optimista, dornica sa se schimbe in bine.

Izolarea afecteaza psihicul uman – poate aparea depresia!

Probabil ai auzit deja ca exista oameni afectati de depresie, in aceasta perioada. Din nefericire, sunt mai multe cazuri decat inainte de criza provocata de Covid-19. Si era normal sa fie asa, avand in vedere ca izolarea a pus un accent si mai mare asupra creierului. Multi au ales sa se retraga complet din viata sociala, iar aceasta actiune poate avea repercusiuni severe.

De asemenea, multi oameni aveau deja anumite probleme de aceasta factura, asa ca depresia s-a instalat cu usurinta dat fiind contextul actual…mai multe despre izolare si psihicul uman >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *