5 moduri prin care poti opri evolutia varicelor

Varicele sunt acele vene umflate si proeminete care apar, de regula, pe picioare. In unele cazuri nu sunt acompaniante si de alte simptome, ramanand doar o problema de ordin estetic, dar uneori varicele pot cauza crampe, umflaturi, dureri la mers si la statul in picioare.

Daca te intrebi de ce apar varicele, unii medici sustin ca mostenirea genetica este una dintre cauzele principale. Insa obezitatea, lipsa miscarii sau statul in picioare prea mult contribuie si ele la declansarea afectiunii, iar acesti factori pot fi usor tinuti sub control. Varicele sau venele varicoase apar atunci cand circulatia sangelui din picioare este deficitara. Asta se intampla din cauza venelor care isi pierd din elasticitate si din eficienta.
Daca te confrunti cu aceasta afectiune, afla in continuare cum ai putea sa opresti inrautatirea varicelor.

  1. Mentine o greutate sanatoasa

Obezitatea si supraponderabilitatea au efect negativ asupra venelor picioarelor, dat fiind ca excesul de greutate pune extra presiune asupra picioarelor, ceea ce inseamna ca venele depun mai mult efort pentru a asigura circulatia sangelui de la picioare catre inima. De aceea mentinerea unei greutati sanatoase reduce semnificativ riscul de aparitie a varicelor si a venelor de tip paianjen.

  1. Evita sa stai prea mult la birou sau in picioare

Perioadele lungi de timp in care nu faci miscare, fie ca stai la birou sau in picioare, duc la slabirea valvele si a peretilor din vasele de sange din picioare. In timp, venele ajung sa nu mai functioneze corect si astfel apar varicele. Daca activitatea ta se desfasoara la birou, ia pauze la fiecare 30 de minute si fa o plimbare scurta sau, daca nu este posibil, exercitiile pentru gambe sunt solutia. Si statul in picioare prelungit poate fi intrerupt de mici pauze de mers sau schimbari de pozitie.

  1. Ia o pauza de la anticonceptionale

Exista studii care au aratat ca administratrea de anticonceptionale pe termen lung creste riscul de aparitie a varicelor. De vina este estrogenul crescut, care poate influenta negativ functia valvelor din venele periferice.

  1. Foloseste creme ce sustin circulatia venoasa

Anumite extracte naturale, cum sunt cele de castan si de seminte de struguri, care au mai multe proprietati benefice pentru venele picioarelor: sustin circulatia sangelui la nivelul capilarelor si ajuta la reducerea senzatiei de picioare grele. Aceste extracte se gasesc in mai multe creme pentru varice pe care le poti folosi zilnic, aplicandu-le pe picioare la final de zi. In cazul in care simptomele tale sunt mai puternice, apeleaza la un medic specialist, deoarece majoritatea cremelor pot fi eficiente pentru a preveni si a reduce durerile usoare, dar nu reprezinta un tratament in sine.

  1. Poarta ciorapi compresivi

In cazul in care observat ca ai deja cateva vene proeminente pe picioare, o solutie pentru a stopa evolutia lor este sa porti ciorapi compresivi, care vor opri slabirea venelor si vor sustine circulatia corecta a sangelui. Acesti ciorapi medicinali sunt ideali si pentru persoanele care sufera de dureri cauzate de venele varicoase, deoarece purtarea lor reduce foarte mult din disconfort.

In prezent nu exista niciun tratament pentru varice care sa vindece complet afectiunea, insa simptomele pot fi tinute sub control si se poate opri inrautatirea lor urmand recomandarile de mai sus. Pentru venele varicoase care sunt intr-un stadiul avansat sunt disponibile cateva tipuri de interventii chirurgicale minim-invazive: micro-scleroza venelor mici, scleroterapia cu spuma sau laserul endovenos.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *