Consumul de fructe si legume in Romania – cel mai scazut din UE

Consumul de fructe si legume nu are mare succes in Romania. Desi campaniile de promovare a acestora sunt din ce in ce mai dese, se pare ca romanii considera ca nu sunt atat de importante pentru nutritia lor.

Probabil asa se explica si de ce doar 2% din populatia Romaniei mananca zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume, fiind urmata de Bulgaria si Slovenia (ambele cu 5%) si Austria (6%).

Consumul de fructe si legume este vital pentru buna functionare a organismului, iar multi specialisti declara ca acesta are un rol covarsitor asupra imunitatii puternice. Asa ca nu mai sta pe ganduri si mananci fructe si legume crude in fiecare zi.

In special ca merg de minune si drept gustare, asa ca le poti savura inainte de mesele principale, in special fructele.

Consumul de fructe si legume – care este media europeana?

Unul din trei cetateni din UE (33%) a raportat in 2019 ca nu consuma zilnic fructe si legume si doar 12% din populatie a consumat cele cinci sau mai multe portii recomandate pe zi,conform datelor publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), precizeaza Agerpres.

Daca ar fi sa facem o medie, peste jumatate din populatia UE (55%) a declarat ca in 2019 a consumat intre una si patru portii de fructe si legume pe zi.

Cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe portii de fructe si legume pe zi a fost raportat in Irlanda (33% din populatie), Olanda (30%), Danemarca (23%) si Franta (20%).

Consumul zilnic de fructe si legume este mai ridicat in randul femeilor decat al barbatilor. Asa se face ca 58% dintre femei au raportat ca au mancat intre una si patru portii de fructe si legume pe zi, fata de 51% in cazul barbatilor.

Consumul de fructe si legume – in special iarna!

Da, in sezonul rece ar trebui sa consumam fructe si legume, mai ales daca vrem un sistem imunitar puternic care sa ne tina departe de raceli si gripa.

De asemenea, daca vrei sa eviti virusul Covid-19 si sa ramai imun, consuma cruditati din abundenta. Sistemul imunitar te va tine departe de probleme, in acest caz.

Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar – stiai aceste lucruri atat de simple?

Si o plimbare alerta prin natura poate ajuta enorm, iar plamanii tai vor fi curatati de eventualele bacterii. Desigur ca exercitiile de tip aerobic sau cardio sunt cele mai bune pentru a scapa de potentialele infectii. Si in plus vei avea o silueta de vis in aceasta primavara!

Culca-te la aceeasi ora si nu neglija somnul. Un aspect esential, daca vrei sa ai un sistem imunitar mai puternic ca oricand. Somnul este cea mai buna metoda de a ne reface, asa ca ai grija de acesta. Apropo, nu neglija eventualele probleme cu somnul. Daca nu poti dormi bine, consulta un specialist care iti poate oferi sfaturi elocvente in acest sens…mai multe despre cum sa-ti intaresti sistemul imunitar >>>

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *