Postul de Craciun 2021 – idei de mancaruri si retete

Postul de Craciun in 2021 poate deveni o perioada minunata, in care vei opta pentru detoxifiere si sanatate. De ce? Pentru ca vremurile s-au schimbat, asa ca nu mai este nevoie sa mananci doar zacusca, fasole si salata orientala in post.

Stim, bunicii si parintii nostri asa obisnuiau. Dar din fericire vremurile s-au schimbat, iar odata sosita „revolutia” dietei alimentare, situatia este cu totul alta. Ne referim la aparitia dietei vegane care, in esenta, cuprinde exact ceea ce mancam in postul de Craciun.

Asa ca vom opta pentru nenumarate preparate vegane (de post) absolut delicioase. De asemenea, este momentul sa introducem noi alimente in dieta noastra. Exista mai multe legume decat ai crede si mult mai multe idei de mancaruri delicioase. Asa ca haide sa vedem impreuna despre ce este vorba.

Postul Craciunului 2021 – ce sa mancam?

Iti propunem sa atingem punctual toate cele 3 mese ale zilei, plus cele 2 gustari. Pentru ca dorim sa fie o perioada in care vei elimina toxinele si vei manca mai sanatos. Vom evita, pe cat posibil, produsele semipreparate sau congelate. La fel si fast-foodul, toate aceste alegeri ar trebui limitate in aceasta perioada, in special daca vrei sa si slabesti.

La micul dejun poti alege sa consumi un avocado, 2 felii de paine integrala prajita, o salata dintr-o rosie si un castravete, stropita cu lamaie si putin ulei de masline. Taie acel avocado in 2, stropeste-l cu suc de lamaie si presara putina sare, pe ambele jumatati. Acum ia jumatate de avocado si intinde-o pe o felie de paine prajita. Va merge de minune in combinatia cu salata de cruditati, iar daca adaugi micului dejun si 2 felii de tofu sarat vei fi si mai multumita.

Aceasta varianta este perfecta pentru cei care adora sa manance sarat la masa. Poti inlocui avocado cu humus sau salata de vinete, pentru a varia. Daca vrei un mic dejun dulce opteaza pentru un bol de cereale, peste care vei turna o cana de lapte vegetal, vei pune cateva migdale, goji, afine, zmeura sau mure, la alegere. Savureaza un mic dejun excelent si incepe ziua cu dreptul.

La pranz vei consuma ceva mai satios, in mod evident. Iti propunem sa gatesti, chiar si pentru 2-3 zile. Este mai bine sa mananci ceva preparat de tine, asa vei sti ca ai facut alegerea corecta.

Postul Craciunului 2021 – cum prepari un pranz delicios?

Alege sa prepari supe creme. De linte, ciuperci sau legume pasate, toate sunt minunate, iar copiii le adora. Poti consuma paine prajita integrala (o felie) atunci cand le servesti. Pentru felul doi opteaza sa gatesti legume la cuptor (sunt mai delicioase!), orez integral cu legume, mancare de spanac, linte, broccoli sau conopida. Adapteaza retetele traditionale si variaza leguminoasele.

Un chili sin carne este alta optiune excelenta, daca adori mancarea mai condimentata. Pentru chili sin carne sau mancare de fasole rosie picanta poti urma reteta:

Iata ce ai nevoie:

– 2 conserve de fasole (rosie si alba)

– 2 cepe medii, tocate marunt

– 5-6 catei usturoi maruntiti

– 2 ardei capia taiati cubulete

– 3 morcovi taiate rondele

– 2 conserve de rosii cubulete…vezi continuarea retetei pentru chili fara carne >>>

Apropo, acesta merge de minune si la cina, alaturi de o salata verde. Da, ar fi bine sa adaugi cate o salata de cruditati, la alegere cu ce legume vrei, la fiecare masa. Te va ajuta sa ai parte de mai multi nutrienti si fibre, iar digestia ta va functiona de minune.

La pranzul de post mai poti manca si tofu rumenit la gratar alaturi de o portie de cartofi la cuptor. O salata de rosii cu ulei de masline va merge perfect aici.

De asemenea, o portie de paste integrale cu naut este iarasi o alegere excelenta. Pont: fierbe pastele integrale sau din faina fara gluten (daca vrei sa slabesti), adauga in tigaie 2 linguri de humus, o cutie de naut fiert, condimente la alegere si amesteca bine cateva minute. Adauga putina apa daca este nevoie si presara sosul obtinut peste paste. Poti pune si felii de ardei sau rosii proaspete pentru a obtine o salata de paste savuroasa.

Postul Craciunului 2021 – cum prepari o cina delicioasa?

Desigur ca poti manca o portie mai mica din mancarea pe care ai avut-o la pranz, daca nu ai timp de altceva. Sau poti prepara orezuri cu legume, salate de cruditati sau alte mancaruri lejere.

De exemplu poti pregati o salata cu fasole rosie, porumb, salata verde, tofu rumenit la gratar, o lingura de maioneza vegana. Serveste cu o felie de paine integrala prajita. Vei adora aceasta cina, mai mult ca sigur.

Desigur ca poti varia legumele dupa bunul plac. Daca nu ai timp sau chef sa gatesti la cina, poti servi paine prajita integrala cu humus, pate vegetal si salate simple, din rosii si castraveti. Painea fara gluten este o alegere excelenta in aceasta perioada, pentru a te feri de inflamatii sau kilograme in plus. Poti varia paine integrala cu cea fara gluten si evita complet painea alba, in general.

La gustarile dintre mese poti servi un smoothie de fructe, o mana de nuci, migdale sau caju, o mana de zmeura sau afine, un fruct la alegere de sezon, o cana de lapte vegetal si 2 biscuiti, etc.

Evita chipsurile si covrigeii in aceasta perioada! Nu uita sa consumi mai multe limonade, sucuri naturale si ceaiuri, pentru a sustine procesul de detoxifiere.

5/5 (8)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *