Siguranta alimentara – de ce va fi INTERZIS dioxidul de titan (E 171)?

Siguranta alimentara este pe primul loc, asa ca UE va interzice utilizarea dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar incepand din 2022. De ce? Pentru ca expertii in alimentatie de la nivel european au ajuns la concluzia ca acesta ar putea dauna grav sanatatii. In special daca este utilizat deseori.

Siguranta alimentara ar trebui sa fie o preocupare mondiala, in contextul in care aditivii par sa fie prezenti in aproape toate produsele pe care le cumparam.

Statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar incepand din 2022, in acest context.

Siguranta alimentara – ce este dioxidul de titan?

Dioxidul de titan are rol de colorant in mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe si bulionuri.

Stella Kyriakides, comisar pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Siguranta alimentelor noastre si sanatatea consumatorilor nostri nu sunt negociabile. In prezent, actionam decisiv impreuna cu statele membre, pe baza unor date stiintifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanta chimica utilizata in alimente”.

Propunerea Comisiei se bazeaza pe un aviz stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, care a concluzionat ca E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci cand este utilizat ca aditiv alimentar, in special din cauza faptului ca nu pot fi excluse preocuparile legate de genotoxicitate.

Si nu doar E 171 ar trebuie sa dispara din alimentatie. Atentie la ce mananca cei mici…

Ce contin acadelele – cine ar fi zis?

Campania “Sa invatam sa intelegem eticheta” demarata de APC, are ca misiune educarea parintilor pentru ca acestia sa fie informati si mai responsabili, atunci cand cumpara produse pentru copii.

La ce concluzie a ajuns studiul APC? Expertii au remarcat ca acestea au un continut de zahar urias, care depaseste cu mult limita maxima recomandata copiilor. Dupa cum probabil ai aflat deja, zaharul este foarte nociv si poate afecta enorm organismul si starea de sanatate. Bolile moderne si obezitatea sunt asociate unui consum ridicat de zahar alb. Asa ca acorda o atentie sporita acestui aspect!

Acadelele testate contineau o cantitate de zahar de 15 grame la 100 grame de produs. Ca sa iti faci o idee, Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) recomanda o cantitate maxima de zahar de 25 de grame pe zi…mai multe despre ce contin acadelele aici >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *