Cum se modifica sistemul imunitar in timpul sarcinii?

Organismul unei femei insarcinate este mai sensibil si mai deschis la infectii, sistemul imunitar fiind cel care se modifica semnificativ in timpul lunilor de sarcina. Din acest motiv, modul in care reactioneaza organismul gravidei, comparativ cu cel al unei femei neinsarcinate este diferit, in primul caz, infectia avand mult mai mult timp sa se dezvolte. Afla cum se modifica sistemul imunitar in timpul sarcinii si care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont astfel incat sa-ti protejezi bebelusul, din randurile de mai jos.

Sistemul imunitar in timpul sarcinii

Chiar daca exista reactii diferite de la femeie la femeie, exista numeroase simptome comune, care se manifesta la orice femeie insarcinata. Aceste simptome includ febra, stare generala alterata, dureri de cap, roseata, mictiuni dese, urina neclara sau senzatii dese de caldura. Aceste simptome sunt prezente in special in primele luni de sarcina, la care se adauga si infectiile urinare, intrucat, pe masura ce fatul creste, acesta apasa pe vezica urinara, iar urina nu este eliminata complet. Pentru a evita aceste infectii, medicul ginecolog recomanda teste de urina, pentru a descoperi eventuale bacterii. Daca rezultatele testului sunt negative, riscul de dezvoltare al unei astfel de infectii este mult mai redus.

Sistemul imunitar dupa nastere

Chiar daca sistemul imunitar este mai scazut in timpul lunilor de sarcina, acesta sufera modificari importante si odata cu nasterea. De cele mai multe ori, infectiile postnatale le dau batai de cap proaspetelor mamici, incepand cu infectiile tesutului mamar sau mastita, care se manifesta prin durere si inrosirea sanului si pana la infectiile inciziilor. Din fericire, poti sa-ti intaresti sistemul imunitar inca din timpul sarcinii, astfel incat sa beneficiezi de protectie impotriva infectiilor.

Hidratarea joaca un rol esential in perioada sarcinii. Din acest motiv, trebuie sa stii ca ca, daca in mod obisnuit, o persoana consuma 2 litri de apa pe zi, este indicat ca o femeie insarcinata sa consume peste 3 litri de lichide. Pentru ca in perioada sarcinii, organismul retine apa in tesuturi, ai nevoie de o cantitate mai mare de lichide pentru a te hidrata. Totodata, femeile insarcinate pot opta si pentru ceaiuri din plante, prescrise de medic sau pentru sucuri naturale de morcovi, mere sau citrice. Pentru un sistem imunitar puternic, se recomanda evitarea alcoolului, a cafelei si a bauturilor carbogazoase.

In plus, poti opta pentru produse si tratamente naturiste de pe https://herbagetica.ro/, nu inainte de a-i face o vizita medicului tau, care iti poate sugera produsele optime. In baza evolutiei sarcinii, specialistul iti poate recomanda vitaminele care iti intaresc sistemul imunitar, pe langa acidul folic, necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos la fat sau a fierului, care ajuta la combaterea anemiei. La fel de utila in timpul sarcinii iti va fi si miscarea, chiar daca efortul fizic in exces nu este indicat. Acest lucru nu inseamna ca nu poti sa faci miscare atunci cand esti insarcinata, fiind indicate plimbarile lejere sau exercitiile de pilates sau yoga, care au rolul de a-ti pregati corpul pentru nastere.

Ai grija de alimentatie in timpul sarcinii! Chiar daca obisnuiesti sa iei vitamine sau produse naturiste, consumul lor trebuie sa fie sustinut de o alimentatie corecta si echilibrata. Evita mancarea de tip fast food si opteaza, in schimb, pentru produse proaspete, pline de vitamine si nutrienti, precum fructele si legumele.

Sistemul imunitar al unei femei insarcinate se modifica semnificativ pe parcursul celor noua luni de sarcina. Conform cercetarilor realizate la Universitatea Linkoping din Suedia, s-a descoperit ca timusul, un organ al sistemului imunitar, plasat in apropierea inimii, contribuie la dezvoltarea unei sarcini normale. Acest organ are rolul de a proteja sistemul imunitar al mamei, protejand si fatul, care nu trebuie sa fie afectat de infectii.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *