Sanatatea emotionala. Cum sa o imbunatatesti?

Despre sanatatea emotionala nu se vorbeste foarte des, fiind un subiect tabu chiar si in 2020. Asa ca nu multa lume este capabila de a-si recunoaste slabiciunile. Nu te mira daca tu insati vei fi constienta de anumite comportamente ale celor din jur, desi acestia nu vor sa le recunoasca.

Din cauza prejudecatilor, discutia despre sanatatea emotionala a ajuns sa fie ceva rar. Iar de multe ori se considera ca doar un specialist te poate ajuta. Sa fie oare asa? Sau vei gasi si singura solutii optime pentru a merge mai departe?

In cele ce urmeaza vorbim mai multe despre ceea ce putem face noi singuri, fara ajutorul nimanui. Ideea de baza este sa-ti doresti sa faci mai mult pentru tine.

Sanatatea emotionala. Ce poti face, pentru inceput?

Fara doar si poate ca sanatatea emotionala este extrem de importanta. Odata ce ai inceput sa fii nefericita, stresata, etern nemultumita si frustrata, este clar ca nu poti fi pe drumul cel bun…

Asa ca, in primul rand, ar trebui sa te gandesti ce ai putea face tu. Evident ca este important sa incepi cu pasi mici.

Ai putea sa:

– iti scrii sentimentele pe o foaie. In acest fel le vei recunoaste cu usurinta si vei incepe sa te intelegi mai bine. Recunoaste sentimentele si emotiile pe care le ai si nu le mai nega. Poate stii ca primul pas este sa le recunosti si accepti. Abia apoi te vei gandi ce este de facut pe viitor.

Asa ca scrie tot ce iti trece prin cap si stii ca te deranjeaza.

– impartasesti ceea ce simti. Sa recunosti emotia este doar un inceput. Evident ca este necesar sa si spui ceea ce simti, in special cand este necesar. Sunt multe persoane care traiesc tot felul de situatii conflictuale acasa sau la locul de munca, dar nu zic nimic. Din pacate, asa am fost crescuti. Nu am fost incurajati sa spunem ceea ce simtim, asa ca avem dificultati, ca adulti.

Este important sa impartasesti ceea ce simti fara sa fie nevoie de o cearta. Spune intr-un mod cat mai calm, dar ferm ceea ce simti. Vei vedea ca sanatatea ta emotionala se va imbunatati in timp, ca urmare a acestui comportament.

Sanatatea emotionala. Relaxeaza-te, probabil ca ai nevoie

La fel ca majoritatea dintre noi, probabil ca si tu ai nevoie de o relaxare binevenita. Nu munci incontinuu si nu lasa grijile sa iti rapeasca bucuriile. Mergi in oras cu prietenii, iesi la o plimbare sau la alergat seara. Bucura-te de un curs de yoga sau pilates si incepe sa te apreciezi mai mult. Vei vedea ca psihicul tau va incepe sa se relaxeze, incetul cu incetul. Rezultatul? Vei avea o stare de spirit mai buna, per total.

Dar nu te lasa descurajata daca nu se va petrece de pe o zi pe alta, este ceva normal.

De asemenea, te incurajam sa te gandesti mai bine inainte de a lua o decizie sau a face o afirmatie. Nu de alta, dar atunci cand mintea ti-este bulversata, evident ca nici nu iei cele mai bune decizii. Si nici nu faci cele mai bune declaratii.

Asa ca inainte de a spune ceva important, fa-ti timp pentru a observa daca vorbesti din ego sau din suflet. Sunt doua perspective complet diferite. De aceea se spune sa numeri pana la 10 inainte de a reactiona, in special intr-o situatie stresanta.

Fa-ti mici bucurii. Cumpara acea carte pe care ti-o doresti, mergi la acel eveniment, cumpara rochia, etc. Meriti din plin sa te bucuri de astfel de momente. In special ca odata ce tu te vei simti bine cu tine insati, se va vedea si in comportamentul vizavi de ceilalti.

Sanatatea emotionala. Odihneste-te din plin si mananca sanatos

Odihna este extrem de importanta, pentru oricine. Asigura-te ca dormi 7-8 ore zilnic, culca-te devreme si nu te agita inainte de somn. Daca ai probleme, poti apela la remedii naturiste, la muzica de meditatie, la ceaiuri, etc.

Nu iti neglija somnul, altfel vei incepe sa experimentezi probleme, la un moment dat. Meditatia te poate ajuta mult, in acest sens.

Sau asculta muzica relaxanta, care sa te aduca intr-o stare de fericire. Ideea este sa te detasezi de minte, macar pentru 15 minute pe zi. Observa-te, fii atenta la respiratie si pur si simplu stai in liniste. Poti apela si la muzica meditativa, evident. Dar nu uita sa iti acorzi atentie zilnic. In acest mod vei incepe sa vezi viata cu alti ochi…mai multe obiceuri bune aici >>>

Dieta este importanta de asemenea, atunci cand vorbim despre starea de spirit. Consuma mai des fructe si legume crude, redu consumul de carne si produse animale, cafea, alcool. Opteaza mai des pentru salate, carne de peste, ceaiuri, nuci si seminte.

Vei observa ca, respectand aceste sfaturi simple, viata ta va incepe sa se imbunatateasca de la sine!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *