Ce contin acadelele. Le vei mai cumpara pentru copilul tau?!

Poate si tu te-ai intrebat ce contin acadelele si a vrea sa stii ce mananca micutul tau. Si este normal sa fie asa, in special ca dulciurile contin si chimicale. Mai ales in ziua de astazi, cand parca toate alimentele par sa fie bogate in E-uri si alte arome artificiale si nesanatoase.

Asa ca este momentul sa vezi ce consuma copiii de fiecare data cand le cumperi o acadea. Stim, este greu sa le rezisti si te gandesti ca si tu ai crescut la fel. Da, este adevarat ca si generatiile mai vechi consumau dulciuri, dar poti fi sigura ca atunci nu erau atat de bogate in chimicale.

Tocmai de aceea cei de la Asociatia Pro Consumatori (APC) au realizat un studiu, pentru a le arata parintilor ce contin acadelele, de fapt. S-ar putea ca rezultatele sa nu fie deloc pe gustul tau…

Ce contin acadelele – cine ar fi zis?

Campania „Sa invatam sa intelegem eticheta” demarata de APC, are ca misiune educarea parintilor pentru ca acestia sa fie informati si mai responsabili, atunci cand cumpara produse pentru copii.

La ce concluzie a ajuns studiul APC? Expertii au remarcat ca acestea au un continut de zahar urias, care depaseste cu mult limita maxima recomandata copiilor. Dupa cum probabil ai aflat deja, zaharul este foarte nociv si poate afecta enorm organismul si starea de sanatate. Bolile moderne si obezitatea sunt asociate unui consum ridicat de zahar alb. Asa ca acorda o atentie sporita acestui aspect!

Acadelele testate contineau o cantitate de zahar de 15 grame la 100 grame de produs. Ca sa iti faci o idee, Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) recomanda o cantitate maxima de zahar de 25 de grame pe zi! Poate chiar mai putin. Asa ca gandeste-te ce se petrece cand micutii tai consuma mai multe acadele, ciocolata si sucuri, de-a lungul unei zile…Si apoi ne miram ca acestia sunt agitati sau mult prea grasi pentru varsta lor.

Expertii de la APC au observat ca acadelele contin intre 12-14 lingurite de zahar pentru fiecare 100 grame! Iar asta nu este tot, expertii au mai observat si ca acadelele contin in jur de 25 de aditivi alimentari. Printre acele E-uri regasite, care sunt si periculoase, enumeram:

  • acid malic
  • tartazina
  • E100 sau curcumina
  • E110 sau sunset yellow
  • E120 sau carminul
  • E129 sau rosu Allura
  • E133 sau albastru brilian
  • E150a sau caramel

…si lista poate continua. Problema este ca aceste E-uri pot genera stari de greata si diverse dureri. Asa ca micutii tai nu ar trebui sa le consume.

Ce contin acadelele – tu stii ce efecte au chimicalele continute?

Ca sa iti faci o idee, iti spunem doar ca curcumina poate da stari de greata si diaree, poate duce la carente de fier si afecteaza metabolismul. E110 poate duce la urticarii sau rinite, dar si indigestii sau dureri de stomac. Carminul duce la hiperactivitate si chiar cazuri de astm sau probleme ale inimii.

Caramelul poate genera probleme de digestie, iar lista poate continua mult si bine. Asa ca data viitoare cand copilului ii este rau, gandeste-te ce a mancat recent. Copiii din ziua de astazi au o dieta cu totul nesanatoasa, iar acest lucru conduce la tot felul de boli si afectiuni atipice copiilor.

Este adevarat ca cei mici nu trebuie fortati sa renunte la dulciuri…dar stiai ca exista si acadele sanatoase? Care au la baza miere sau siropuri de fructe? Ce ar fi sa-i oferi astfel de dulciuri copilului?
Cumpara produse dulci cu mai putin zahar, ofera-i fructe cu miere mai des si prepara chiar tu unele deserturi acasa.

Nu ai timp? Atunci cumpara dulciuri sanatoase si nu uita ca o salata de fructe cu frisca te poate scoate din impas. Ai grija de sanatatea micutilor si ofera-le ce este mai bun.

Retete de dulciuri sanatoase – ce zici de aceste idei?

  1. Fursecuri sanatoase si delicioase

Ingrediente

– o banana foarte coapta
– 100 grame fulgi de ovaz sau cereale integrale
– 2 linguri de goji sau alte fructe confiate…vezi reteta completa aici >>>

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *