Din ce motive isi fac griji copiii?

Poate ca nu te-ai gandit la acest aspect, dar ar fi momentul sa stii de ce si din ce motive isi fac griji copiii. La fel ca si adultii, cei mici au tot felul de frici si nelinisti care pot sa-i afecteze emotional.

Asa ca este bine sa fim alaturi de ei mereu, pentru a le oferi sprijinul necesar. In acest fel, copiii nostri vor merge mai departe si vor intelege mai bine astfel de situatii. Este foarte importanta comunicarea cu cei mici, asa ca nu neglija acest aspect.

Din ce motive isi fac griji copiii? Motivele sunt variate, iar unele cu totul neasteptate, asa cum vei vedea in continuare. Evident ca frica de intuneric sau de a ramane singur acasa se numara printre cele mai populare.

Din ce motive isi fac griji copiii si ce este de facut?

Asa cum stii, la fel ca si in cazul adultilor, comportamentele copiilor variaza. Unii sunt mai anxiosi, altii mai agitati, pe cand unii copii sunt calmi in orice situatie. Unii plang deseori, altii niciodata. Probabil ca stai si te gandesti de ce se ingrijoreaza cei mici. Nu ar trebui sa fie cea mai fericita perioada din viata lor?

Probabil ca da, dar in acelasi timp se contureaza si personalitatea fiecaruia, iar cei mici absorb informatii din nenumarate surse. Ceea ce poate fi derutant pentru ei.

Pentru a te ajuta in acest sens si pentru a-i intelege mai bine pe micuti, am intocmit o lista relevanta.

Iata lista de griji pentru cei cu varste cuprinse intre 0-2 ani:

– teama de a fi separati de parinti

– zgomote puternice

Din ce motive isi fac griji copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani?

Acestora le este teama de:

– intuneric

– oameni costumati

– oameni straini

In cazul copiilor de 6-11 ani, lucrurile stau altfel. Acestia se tem de:

– straini

– intuneric

– sa piarda controlul

Asa ca ar fi bine sa vorbesti cu copiii tai despre aceste lucruri, in special daca remarci ca se afla intr-o stare de agitatie. Cand devin mai mari, copiilor incepe sa le fie teama de alte lucruri, cum ar fi frica de a fi singura acasa sau de a fi respinsi.

Aceste frici sunt specifice copiilor cu varste de 11-12 ani. Acestia se mai tem uneori si ca cei dragi ar putea pati ceva, fiind de neconceput pentru ei la aceasta varsta.

Copiii cu varste de peste 12 ani si adolescentii isi fac griji legate de felul cum arata si modul in care sunt perceputi de catre cei din jur. Acestia isi mai fac griji si pentru notele pe care le obtin si performantele de la scoala. Ii mai sperie sa vorbeasca cu parintii si nu le place sa li se spuna ce sa faca. Incep sa fie constienti de ei insisi si personalitatea lor, asa ca este necesar sa isi doreasca independenta.

Fii alaturi de copilul tau indiferent de varsta si asigura-te ca intelege etapele prin care trece!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *