Proteinele incetinesc imbatranirea? Ce declara specialistii

Proteinele incetinesc imbatranirea, asa sustin anumiti specialisti si medici. Se pare ca atunci cand ne hranim sanatos si satios, nici trupul nostru nu va imbatrani asa repede. Ca suntem ceea ce mancam am mai auzit, dar sa fie proteinele atat de importante in procesul de prevenire? Ei bine, despre toate acestea vom discuta in articolul de astazi.

Iti reamintim ca proteinele sunt compuse din aminoacizi si joaca un rol covarsitor in hranirea celulelor. Evident ca este foarte important sa consumam proteine calitative, atat animale cat si vegetale.

Proteinele incetinesc imbatranirea? Raspunsul este da, atat timp cat ne hranim corespuzator si avem o viata echilibrata. Dar sa obtii acest lucru poate fi mult mai simplu decat ai crede initial.

Proteinele incetinesc imbatranirea? Iata parerea specialistilor

Aceste aspecte sunt studiate de zeci de ani si poate ca ai mai auzit. Ceea ce mancam in viata de zi cu zi ne poate ajuta sa ne mentinem tineri sau…nu! Evident ca cine mananca doar fast-food, grasimi, dulciuri si fainoase nu are sanse de a inversa procesul imbatranirii. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul celor care mananca cruditati, fructe, nuci, seminte, etc.

Dar te lamurim imediat. Brigitte Zeitlin, un renumit nutritionist din SUA, este de parere ca proteinele ne ajuta sa ne refacem constant. Pe masura ce imbatranim, muschii si oasele devin mai fragile. Ceea ce poate duce la reducerea musculara, fracturi si alte afectiuni similare, care pot diminua semnificativ calitatea vietii.

„Este indicat sa incepem sa consumam proteine calitative inca de la 20 de ani”, observa dr. Zeitlin, daca vrem sa ne mentinem sanatosi. Bineinteles ca nu inseamna ca vom stagna. Sau ca procesul imbatranirii nu se va produce. Legile firii isi vor continua cursul, dar intr-un mod mai lin. Proteinele sunt implicate in procesele de „reparare” si prevenire a afectiunilor musculare sau osoase, care pot aparea de-a lungul anilor.

Chiar si parul, unghiile si pielea au nevoie de un aport sanatos de proteine si minerale, pentru a se mentine intr-o forma optima.

Proteinele incetinesc imbatranirea – vegetale sau animale?

Desigur ca te vei gandi ca va fi necesar sa mananci mai multa carne si lactate. Ei bine, nu chiar…Poti consuma (cu moderatie) si aceste produse. Dar cele care prelungesc viata si sanatatea sunt, de fapt, proteinele vegetale. Medicul nutritionist Andrea Mathis, din Alabama, SUA, declara ca studiile arata ca proteinele vegetale sunt superioare. „Grasimile si antioxidantii continute de cele vegetale sunt mai bune, asa ca ar trebui sa le consumam mai des,” declara Mathis.

De exemplu, mai observa medicul, fisticul sau semintele de canepa pot fi alegerile ideale. Contin grasimi vegetale si nu afecteaza colesterolul. Frumusetea consta in faptul ca acestea pot fi adaugate in salate si smoothie-uri sau pot fi mancate drept gustari.

Ouale ecologice sunt iarasi un exemplu bun de proteine. Contin in jur de 6 grame de proteine, dar au in compozitie si carotenoizi. Daca faci o omleta cu spanac pentru micul dejun este cea mai buna idee. Adauga si o salata de castraveti cruzi si o felie de paine integrala, vei avea energie pana la pranz.

Atunci poti manca conopida cu orez brun alaturi de un somon file. Supa crema de ciuperci si o salata de cruditati cu nuci este alta alegere grozava.

Fructele de mare sunt perfecte la randul lor, in special ca au in compozitie acizi grasi Omega 3. Legumele la gratar servite alaturi de creveti inabusiti reprezinta una dintre cele mai eficiente cine.

Sa mananci sanatos nu este nici pe departe atat de greu!

De ce sa consumi proteine vegetale – sanatate la puterea o suta!

Dupa cum stii, proteinele animale ne pot cauza multe probleme. Cele cardiovasculare si kilogramele in plus sunt doar doua dintre acestea. Cine are o dieta bazata pe foarte multa carne si lactate risca sa aiba cancer sau diabet, de asemenea. Asa ca atentie mare la alimentatie. Nu este vorba despre a fi vegetariana 100%. Dar este indicat sa existe un echilibru pentru a avea o stare de sanatate solida, multa vitalitate si energie.

Proteine vegetale din…vezi mai multe exemple de proteine vegetale aici >>>

4.75/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *