Comunicarea in cuplu – de ce este atat de importanta?

Comunicarea in cuplu este un aspect esential pentru o relatie. Dar din pacate de cele mai multe ori este subestimata. Asa ca oamenii ajung sa aiba tot felul de frustrari si neplaceri in relatie si nici macar nu isi dau seama care este adevarata cauza.

Evident ca de cele mai multe ori comunicarea in cuplu este una deficitara. Asa ca problemele incep sa apara, in special cand partenerii de viata sunt suparati unul pe celalalt. Dar ar face orice ca sa nu discute. De ce? Probabil din cauza faptului ca nimeni nu i-a invatat acest lucru. In familiile traditionale romanesti, discutarea emotiilor si sentimentelor nu era tocmai un lucru obisnuit.

Ba chiar din contra, se intampla destul de rar chiar si in ziua de astazi. Totusi, oamenii incep sa fie mai preocupati de emotional si spiritual, semn ca suntem pe drumul cel bun.

Comunicarea in cuplu – psihologii o recomanda zilnic

Si nici nu este de mirare. Cum altfel sa aflam ce simte celalalt, ce traieste, care ii sunt opiniile? Este recomandat sa discutam deseori cu partenerul, inclusiv despre lucrurile mici. Arata ca iti pasa, intreaba-l cum este la serviciu, ce il framanta, cum i se pare jobul sau, ce pareri are, etc.

Nu toate conversatiile trebuie sa fie doar despre ce fac ceilalti sau alte subiecte lipsite de importanta. Asculta-ti partenerul cu tot sufletul si incearca sa-l intelegi.

In special cand simti ca este o tensiune intre voi. In loc sa explodezi si sa-l judeci sau certi in secunda doi, ce ar fi sa il intrebi frumos, ce se petrece. De ce nu vrea un anume lucru sau ce il supara. S-ar putea sa ai surprize foarte placute, care te vor convinge ca, de fapt, celalalt nu are nicio rea intentie si nu este incapatanat degeaba. Mereu exista un motiv in spatele deciziilor, asa ca fii gata sa vorbesti mai des cu partenerul tau si despre lucrurile „serioase”.

Sa-ti cunosti cu adevarat partenerul de viata este un lucru esential, iar multe cupluri ajung sa se instraineze tocmai din cauza nepasarii si a lipsei de empatie fata de celalalt.

Comunicarea in cuplu – cum te poate ajuta?

Vei ajunge sa il intelegi cu adevarat pe partener. Asa ca vei percepe mai usor de ce acesta are o anumita parere. Atunci cand afli exact ce ii trece prin cap, totul s-ar putea sa fie logic si usor de inteles. Femeile au tendinta de a face o tragedie din orice fleac si de multe ori nici nu se ostenesc sa afle de ce partenerul ia o anumita decizie…Ce ar fi sa fii mai intelegatoare data viitoare?

Vei evita certurile. Evident ca atunci cand iti cunosti bine partenerul, s-ar putea sa-l intelegi intr-un mod autentic. Asa ca nu vei mai fi tentata sa incerci sa-l schimbi. Certurile apar pe fondul unei lipse de intelegere. Nu poti realiza de ce iubitul tau nu vrea un lucru, asa ca te enervezi, in special cand se repeta. Oare nu ar fi mai intelept sa vorbesti frumos si dragastos si sa afli exact ce gandeste celalalt?

Vei sti ce sa alegi, atunci cand vrei sa-l surprinzi. Se zice ca de multe ori nu ascultam cu toata fiinta, ci abia asteptam sa ne spunem parerea. Asa este, mai ales ca asa am fost educati, asa ca ne este foarte greu sa ne schimbam de pe o zi pe alta. Dar nu imposibil. Fa-ti timp sa iti asculti cu drag partenerul si uita de certurile marunte si prostesti.

Este esential sa-ti cunosti bine partenerul, altfel risti sa te confrunti cu tot felul de probleme care ar putea fi evitate cu usurinta. Esti gata sa devii un bun ascultator?

Relatia de cuplu: diferenta intre iubire si dependenta

Unul dintre aspectele care duce la destramarea unei relatii este, fara doar si poate, dependenta fata de celalalt. La inceput este romantic si te simti flatata. Dar ce se petrece cand nu mai poti face nimic din ceea ce iti facea placere inainte, pentru ca partenerului nu-i surade?

Desigur ca uneori este indicat sa renunti la o activitate in favoarea partenerului, dar ce se petrece cand nu mai poti face nimic pe cont propriu? Multe persoane considera ca, odata intrate intr-o relatie trebuie sa faca doar acele lucruri care ii sunt pe plac celuilalt…afla mai multe detalii aici >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *