Cum sa ai mai multa rabdare cu tine si cei din jur

Sigur si tu ai vrea sa stii cum sa ai mai multa rabdare cu tine si cei din jur. Traim intr-o societate „setata” pe super viteza, asa ca toata lumea se grabeste. Toti sunt foarte ocupati si, in mod surprinzator nimeni nu mai are timp de nimic.

Apoi toti se mira ca sunt afectati de depresie, stres si alte boli cronice. Bineinteles ca majoritatea acestor afectiuni apar ca urmare a unui comportament deficitar. Asa ca se naste intrebarea: cum sa ai mai multa rabdare cu tine si restul?

Bineinteles ca aceasta rabdare se poate cultiva, in timp. In realitate, este mai greu sa fim stresati. Dar ne-am obisnuit atat de mult, incat acea stare pare cea normala.

Haide sa vedem ce parere au specialistii cu privire la acest mod de a ne trai viata.

Cum sa ai mai multa rabdare – festina lente!

Festina lente, adica „Grabeste-te incet” este o sintagma atribuita imparatului roman Octavianus Augustus. Acesta obisnuia sa-i sfatuiasca pe soldatii sai sa fie prompti, dar atenti. Cu alte cuvinte, poti face lucrurile intr-un mod rapid si eficient. Dar fereste-te de repezeala si lucrul facut de mantuiala. Psihologii sunt de parere ca oamenii au devenit mult prea grabiti si nu mai au rabdare sa faca lucruri mici.

Omul modern are tendinta de a fi repezit si cand aude de o sarcina „banala” isi pierde rabdarea. Nu mai poate citi un text de 5 minute pe motiv ca nu are timp. Nu mai suna prietenii pentru ca ce rost are, daca tot exista chat-ul? A pierdut bucuria de a prepara o cafea, avand in vedere ca una costa doar 2 lei. Iar exemplele pot continua la infinit.

Ei bine, daca vrei sa te schimbi, incepe prin a face lucrurile marunte pe care tocmai le-am enumerat. Mananca fara sa te grabesti, de exemplu. Va face minuni asupra sistemului tau digestiv, iar tu te vei simti mai bine. Stresul nu face decat sa ne tina intr-o continua stare de alerta si nerabdare. Care poate avea consecinte dramatice asupra corpului nostru.

Poate ca ai auzit ca inclusiv cancerul – boala secolului 21- tinde sa aiba la baza stresul. Evident ca nutritia de proasta calitate, emotiile negative si o viata sedentara sunt alti factori care-l declanseaza. Nu ti se pare curios ca de cand am devenit atat de stresati cancerul face ravagii? Nu, nu este nimic intamplator.

Asa ca incepe sa te bucuri de lucrurile mici. Citeste 5 pagini, fa o meditatie, suna un prieten, pregateste o salata de cruditati si mananc-o incet. Invata mintea sa se grabeasca incet, bucurandu-se de viata. Vei vedea ca nu va dura mult pana sa te asculte.

Cum sa ai mai multa rabdare. Nu te mai simti vinovata pentru ca pierzi vremea

Alta problema a societatii noastre este acest consumerism ridicat in slavi. Bineinteles ca pentru a putea cumpara mai mult, muncesti mai mult si nu mai apuci sa te bucuri de nimic. Esti mereu pe fuga, mereu grabita si nu ai rabdare cu tine. Iti inhibi dorintele si necesitatile. Nici nu este de mirare ca atat de multi oameni sunt nefericiti in ziua de astazi.

Cand te simti atat de coplesita si agitata, ia o pauza de 5 minute. Incepe sa respiri adanc si puternic, pentru a te ventila bine. Cand se linisteste mintea, da-ti voie sa te simti impacata, precum un copil. Simte ca nu ai nicio grija si bucura-te de acele momente. Atunci cand te porti urat cu tine, acest comportament va avea repercursiuni.

Nu-i mai lasa pe cei din jur sa te faca sa te simti vinovata ca nu faci „destul”. Nu trebuie sa fii mereu ocupata, asa ca este dreptul tau de a te bucura de o zi libera, din cand in cand.

Vino in prezent. Nu mai trai in viitor sau trecut, pentru ca altfel vei rata maretia acestei clipe. Faptul ca citesti acest articol este semnul de care aveai nevoie. Cand ai 5 minute, invata sa practici o meditatie scurta. Sunt sute de astfel de programe pe internet, asa ca incepe cu cea care te atrage. Te va ajuta sa te focusezi mai bine si sa te bucuri de momentul prezent mai mult.

Sau gaseste un obicei similar care te poate ajuta sa-ti calmezi mintea. Poate ca nu stiai, dar unul dintre obiceiurile oamenilor fericiti este acela de a fi disciplinati. Poate suna paradoxal, dar asa se petrece.

Doar cand stim cu adevarat ce ne dorim, putem sa ne indreptam spre acel ideal, fie mic sau mare. Mediteaza cateva minute inainte de culcare si/sau dimineata, face minuni. Poti face yoga sau pilates, daca nu te atrage meditatia. Ideea este sa vii in prezent si sa te bucuri de viata….mai multe obiceiuri sanatoase aici >>>

Cum sa ai mai multa rabdare – fii recunoscatoare pentru ceea ce ai

Bucura-te mai mult de compania celor mici si nu ii repezi. Subconstientul lor mereu isi va aminti atunci cand nu ai avut rabdare cu ei. Iar cei mici, fiind sensibili, pot suferi din aceasta pricina. Fa-ti timp sa vorbesti cu copilul tau, macar o ora pe zi daca nu ai mai mult timp la dispozitie.

Dar fii sigura ca in acele momente esti linistita, ai rabdare si te bucuri de acele clipe unice. Te vei simti si tu mai bine, iar cel mic va simti imediat cand ai o atitudine rabdatoare si iubitoare.

De asemenea, multumeste zilnic pentru ceea ce ai. Stai jos, ia o foaie de hartie si scrie pentru ce esti recunoscatoare astazi. Iti va schimba rapid starea de spirit si iti vei da seama ca nu ai de ce sa fii mereu pe fuga.

Inainte de culcare uita de tot stresul zilei si multumeste din nou pentru ceea ce s-a intamplat si te-a bucurat. Poate fi vorba despre compania familiei sau faptul ca ai baut o cafea grozava… Intelegi despre ce este vorba, lucrurile mici si rabdarea fac diferenta.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *