Ce se intampla cand visam?

Poate ca si tu te-ai intrebat ce se intampla cand visam si ai vrea sa stii mai multe despre acest fenomen atat de impresionant. Asadar, de ce vedem acele imagini in timpul somnului? De ce de multe ori au legatura cu evenimentele petrecute peste zi? Sau din contra, de ce uneori ajungem in locuri de basm, pe care nu le-am vizitat niciodata?

Ei bine, oamenii de stiinta studiaza de sute de ani fenomenul visarii, care s-a dovedit a fi un proces mai complex decat s-ar putea crede. Exista nenumarate explicatii ale vracilor, clarvazatorilor, etc care pretind ca stiu ce semnificatie are fiecare lucru din vis.

Desigur, multi dintre acestia pretind ca stiu ce se intampla cand visam, desi nu pot sa explice anumite aspecte. Asa ca este bine sa fim rationali si sa nu credem orice carte de vise sau explicatii fantastice, gasite pe internet.

 

Ce se intampla cand visam?

Visele se petrec in timp ce dormim, iar noi incepem sa vedem diverse imagini si sa simtim anumite emotii, foarte intense, de multe ori. De obicei se petrece cand ne aflam in REM (egl – rapid eye movement), cea mai propice perioada a visarii. In acest interval, activitatea cerebrala este mai intensa, fata de celelalte etape ale somnului. In REM suntem foarte „activi”. Desi inca sunt un mister, visele sunt studiate intens de specialistii in domeniu si exista chiar si stiinta numita onirologie, care se ocupa cu studierea fenomenului visarii.

De ce vedem imagini atunci cand visam?

Conform unor lucrari de specialitate publicate in SUA, imaginile apar ca urmare a faptului ca functiile analitice ale creierului sunt diminuate in acest rastimp. Asa ca sunt activate emotiile, vizualul, capacitatile extrasenzoriale.

Psihologii si neurologii incearca de foarte mult timp sa explice ce se intampla cand visam, iar parerile sunt impartite. Au venit cu nenumarate teorii pentru a explica acest fenomen al visarii. Asa se face ca unii sunt de parere ca, in timp ce visam, creierul nostru pur si simplu reproduce informatiile pe care le-a aflat de-a lungul timpului. Se foloseste de memoria de scurta si lunga durata, in acele momente, iar mintea noastra aduce in prim plan ce se afla in subconstient.

Francis Crick and Graemi Mitchison, specialisti in domeniu, considera ca atunci cand visam creierul incearca sa se elibereze de anumite moduri neplacute de interactiune, care se petrec chiar la nivel celular, in zona cerebrala numita cortex.

Aceasta explicatie este mai degraba stiintifica. Exista alti cercetatori care sunt de parere ca visele ilustreaza emotiile pe care le-am trait de-a lungul zilei. Ceea ce este posibil, sigur ti s-a intamplat si tie sa visezi ce ai facut intr-o anumita zi, mai ales daca au fost momente mai intense. Visele ne arata, practic, starea de spirit in care ne aflam.

Ce se intampla cand visam – explicatii din trecut

In Egiptul antic se considera ca visatul este o experienta cu totul supranaturala, asa ca oamenii de la acea vreme erau puternic influentati de vise. Freud si Jung erau de parere ca imaginile din vise arata ceea ce simtim cu adevarat. Ipoteza aceasta sugereaza ca imaginile pe care le vedem au un continut mult mai profund decat stim. De exemplu, conform lui Freud, un vis in care apare un sarpe ar putea arata o dorinta sexuala intensa.

Pana acum, nu exista nicio dovada reala a oamenilor de stiinta, care sa explice simbolistica din spatele imaginilor din vise. Desigur ca exista specialisti care sunt de parere ca visele nu au nicio semnificatie si nu ne transmit mesaje. Pur si simplu ilustreaza ca creierul nostru este activ si atunci cand dormim.

Asadar, ce se intampla cand visam? Vom vedea daca vom reusi sa aflam mai multe despre acest mare mister, in viitor. Pana atunci, incearca sa observi ce apare in subconstient atunci visezi, ce vine in prim plan. De exemplu, daca visezi ca mereu iti este frica, poate fi un semn ca asa se petrece si in viata reala. Desigur, nu trebuie sa mergi foarte departe cu interpretarile.

Daca vrei sa afli mai multe, citeste carti avizate in acest sens si formeaza-ti propria opinie asupra acestui fenomen unic.

 

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *