Alimentatia intuitiva – cum sa mananci constient si eficient?

Sa mananci corect pare a fi una dintre cele mai grele misiuni, tocmai de aceea este momentul sa afli ce este alimentatia intuitiva. S-ar putea sa te ajute mai mult decat ai crede, in special daca vei invata sa iti „asculti” corpul. Despre aceste concepte vom discuta in cele ce urmeaza, cand vom descoperi cum o americanca a reusit sa slabeasca „intuitiv”.

Cu alte cuvinte, aceasta a reusit sa piarda kilograme bune doar adoptand alimentatia intuitiva. Adica o maniera excelenta de a-ti asculta trupul. Desigur ca trebuie sa acorzi o atentie sporita nevoilor tale, asa cum vei afla imediat.

Asadar, americanca Geneen Roth a scris mai multe carti despre acest mancat intuitiv. Si se pare ca a reusit sa slabeasca 18 kilograme in acest mod. Iar asta nu este tot. Nu le-a mai pus la loc nici dupa aceea, asa ca de 20 de ani a reusit sa aplice aceste concepte corecte de hranire.

Haide sa descoperim impreuna despre ce este vorba!

Alimentatia intuitiva – ce trebuie sa stii?

Ei bine, pare ceva simplist la prima vedere, dar vei descoperi ca tehnica este complexa. Geneen Roth a ajuns la concluzia ca, de fapt, este nevoie ca noi sa ne ascultam mai bine corpul. Iar dietele drastice si infometarea nu ajuta cu nimic, atat timp cat nu ne intelegem nevoile.

Asa se face ca americanca a inceput sa manance exact ce pofteste, inca de acum 20 de ani, cand a vrut sa slabeasca. Satula de dietele care promiteau marea cu sarea, Geneen Roth a inceput sa creeze alimentatia intuitiva. Asa ca a plecat urechea la cerintele organismului si a inceput sa manance exact ce a simtit.

In acest mod, mancatul intuitiv a devenit o revolutie in America si foarte multi au preluat ideea femeii. Roth a pus capat mancatului emotional si a trecut la cel intuitiv, ascultandu-si vocea interioara.

Mancatul intuitiv este practic opusul dietelor care nu te lasa sa mananci ceea ce iti place sau ce iti doresti, pentru a arde grasimile. Aici vorbim despre altceva. Asa ca poti manca orice simti ca iti cere corpul, dar doar pana simti ca senzatia de satietate s-a instalat. Alimentatia intuitiva te lasa sa mananci cand vrei, cam tot ce vrei, dar esential este sa realizezi exact ce iti cere corpul. Adica nu este o scuza ca sa mananci burgeri sau prajeli toata ziua, pentru ca asa „vrea” organismul. Nicidecum. Este vorba despre a-ti asculta trupul, mai degraba si de a observa ce nevoi are, de-a lungul zilei, fara a exagera!

Alimentatia intuitiva sau a manca ceea ce te satisface

Repetam, ideea principala ramane aceea de a manca si a observa cum te simti. Adica, daca vei manca prea multa carne vei observa ca oboseala se va instala imediat. Daca vei manca dulciuri toata ziua, nu vei mai avea energie la final. Dar daca vei consuma o salata cu naut, rucola, ton si rosii s-ar putea sa remarci ca te simti excelent.

Asa ca adapteaza inteligent cerintele corpului. Daca vrei carne de pui, alege o salata de orez brun cu legume si nuci si bucatele de pui la gratar, cu putin parmezan. Te vei simti excelent si vei consuma exact ce are nevoie trupul tau. Asadar, vei schimba perceptia si vei invata sa combini inteligent mancarurile preferate, ascultand corpul. Tine minte ca dupa masa ar trebui sa ai mai multa energie si sa te simti mult mai bine. Daca esti obosita si nu mai ai chef sa continui, este clar ca nu ai mancat ceea ce corpul tau avea nevoie…

Alimentatia intuitiva si mancatul constient

De ce este nevoie sa fii total prezent atunci cand mananci? Pentru ca este vital ca tu sa intelegi ca atat timp cat acorzi atentie procesului, digestia va fi mai eficienta. Precum si restul proceselor din corp. Budistii pledeaza pentru aceasta idee, tocmai de aceea mananca in totala liniste, fara TV, discutii si alte distractii. Acorda totala atentie mancarii, mesteca de multe ori, bucura-te de proces si nu te mai lasa macinata de ganduri.

De asemenea, te incurajam sa mananci DOAR cand ti-e foame si sa nu folosesti mancatul pe post de distractie. Lasa la o parte rontaitul la film si bea o cana cu apa sau un ceai. Mananca doar atat cat ai nevoie si nu forta. Este bine sa mananci pana te simti satula in proportie de 85-90%, considera japonezii. Doar in acest fel nu te vei mai ingrasa si te vei simti mai energica ca oricand.

Mancatul intuitiv te va lecui de cel emotional si vei intelege perfect sintagma „mancam ca sa traim”, nu viceversa.

Mancatul emotional: cauze si remedii

Cu siguranta ai auzit pana acum vorbindu-se despre mancatul emotional, termenul referindu-se strict la acele persoane care isi inhiba emotiile, iar apoi dau iama in mancare. Suna cunoscut, nu-i asa? Ei bine, vei ramane surprinsa sa afli ca majoritatea oamenilor au facut asta.

Cel putin o data in viata. Efectul similar este si in cazul oamenilor care beau alcool. Tot din cauza refularilor si a blocarii emotiilor. Desigur ca se aplica si pentru cei care fumeaza sau folosesc alte substante pentru a se simti mai bine.

Asadar, ce ramane de facut? Cum poti scapa de mancatul emotional, detalii aici >>>

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *