Tipuri de iubire – stiai ca exista cinci?

Poate ca nu stiai, dar conform legendelor exista mai multe tipuri de iubire, iar astazi le vom aborda pe cele enuntate de vechii greci. Romantici incurabili, grecii au fost mereu asociati cu ideea de Eros, care a plecat chiar de la ei…Asa ca este momentul sa aflam mai multe tipuri de iubire si sa invatam de la pasionalul popor grec.

Au reusit sa fascineze o lume intreaga, iar povestile mai circula si in ziua de astazi. Barbatii greci sunt asociati cu virilitatea, iar poporul grec este cunoscut si pentru capacitatea sa fantastica de a-si trai viata dupa bunul plac.

Si nici nu este de mirare. Cine a vizitat minunata tara, ca sa nu vorbim de insule, stie ca meleagurile grecesti sunt unele de poveste.

Chiar simti ca traiesti cand ajungi acolo. Caldura oamenilor, marea de un albastru infinit, dar si mancarea minunata te duc cu gandul la Paradis. Desigur ca te vei intoarce mai fericita si mai bucuroasa de fiecare data cand vei vizita Grecia.

Tipuri de iubire – de ce exista cinci?

Pentru ca iubirea este universala si se refera la cea mai puternica emotie pe care o putem simti…Dar totusi, nu poti nega ca exista abordari diferite. Iubirea de cuplu se simte altfel fata de cea pe care o oferi parintilor. Iar iubirea de sine este inca un concept pe care nu-l intelegem foarte bine. Dar care ar trebui aprofundat. Daca nu ne iubim si ne respectam pe noi insine va fi foarte greu sa le oferim altora ceva. Pentru ca nu poti oferi ceea ce tu nu simti inca.

Vom prezenta in cele ce urmeaza cele 5 concepte, pentru ca tu sa intelegi mai bine vechile credinte grecesti. Cine stie, poate erau exact informatiile de care aveai nevoie.

Tipuri de iubire – la ce se refereau grecii?

Erosul. Nu putem sa nu incepem cu cea mai cunoscuta forma a iubirii. Toata lumea a auzit si probabil stii deja ca acest concept se refera strict la iubirea si placerea fizica. Iubirea de tip eros este prezenta intre 2 persoane, acestia tind sa traiasca o legatura fizica intensa. Dar cam atat. Este important sa mai evolueze, pentru a intelege mai profund ce inseamna iubirea efectiv.

Storge. Este iubirea tipica relatiei dintre parinti si copii, o relatie uneori de dependenta si care poate aduce in vedere tot felul de probleme. Este genul de iubire neconditionata, in care unul dintre parteneri este mai sensibil, poate chiar dependent. Este normal sa fie asa, in special ca parintii sunt primii nostri mentori. Dar in cele din urma, este o iubire sanatoasa, iar daca este armonioasa, daca te intelegi bine cu familia iti poate face viata mai frumoasa.

Pragma. Evident ca se refera la pragmatica iubirii, adica acea iubire care este inteleapta si ne face bine. Desigur, vorbim de situatiile ideale, cand iubirea este armonioasa si nepatata de egoul nostru. Este iubirea pe care o simt partenerii, in special dupa ce au simtit Erosul, iar acum au devenit mai familiari unul cu celalalt. Este genul de relatie longeviva, in care cei doi parteneri se simt fericiti unul alaturi de celalalt. Partenerii se iubesc, se respecta si se adora, asa ca totul decurge minunat in viata lor.

Tipuri de iubire – sa nu uitam de noi insine!

Agape. Reprezinta iubirea universal valabila, pe care o simte toata lumea. Adica iubirea fata de Mama Natura, Univers, fata de tot ce este in jurul nostru. Daca esti o persoana spirituala, care si-a antrenat aceasta latura, stii ca meditatia te poate ajuta sa contempli mai usor acest gen de iubire. Nu uita sa te bucuri de maretia Universului in care traim si sa simti iubirea pentru tot si toate. Sigur esti familiarizata cu acest sentiment, cu totii am ramas cel putin o data muti de uimire in fata frumusetii din jurul nostru…

Philautia. Sau mai bine zis, nu uita de tine insati si iubeste-te cu adevarat. Prea multi oameni se neglijeaza si au senzatia ca este ceva egoist sa te iubesti, ca si cum ar fi ceva iesit comun si copilaresc. Nimic mai departe de adevar, este important sa fii atenta la fericirea ta si la ce iti face placere. Da-ti voie sa te exprimi si permite vietii sa te surprinda.

Dupa cum vezi, vechii greci considerau ca iubirea este un tot, care are mai multe aspecte. Dar cel mai important ramane faptul ca sentimentul este acelasi, chiar daca este indicat sa existe mai multe raportari.

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *