Mai multa intelegere si blandete pentru trei boli psihice grave

Daca ai experimentat stari de tristete, furie sau depresie exagerate, nu ai cum sa nu te gandesti care ar fi cele mai blande tratamente pentru cei care sufera de aceste stari emotionale intr-o forma severa. Pentru a intelege mult mai bine cum o boala psihica iti poate distruge tie sau persoanei pe care o iubesti totul intr-o secunda, sanatatea sau stilul de viata, afla care sunt principalele cauze si manifestari ale unora dintre cele mai importante boli psihice si care sunt metodele de tratament ale acestora in mod concret. Bolile psihice pot fi cauzate de diferiti factori de risc, uneori necunoscuti medicinii moderne, insa un prim pas pentru tratarea acestora ar putea fi reprezentat de mai multa intelegere si blandete pentru cei care sufera de aceste afectiuni.

1.Tratamente moderne pentru schizofrenie

Una dintre afectiunile grave de astazi, schizofrenia, se manifesta printr-o serie de tulburari psihice in care realitatea este interpretata confuz, prin halucinatii sau delir. De asemenea, modul de gandire influentat de perceptia eronata a realitatii, se reflecta si asupra starilor emotionale. Pana in prezent, cercetarile medicale nu au reusit sa stabileasca cauzele declansatoare ale acestei afectiuni. Unii specialisti in medicina considera, totusi, ca exista anumiti factori genetici care ar influenta aparitia bolii sau anumite modificari bio-chimice neurologice. De asemenea, sunt luati in calcul si alti factori de risc, cum ar fi consecintele unei inflamatii in corpul pacientului, posibile complicatii aparute in perioada sarcinii care au afectat creierul sau consumul de substante ilegale din adolescenta. O consultatie la medic poate fi urmata si de o verificare cu analize de tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (MRI) si o evaluare psihiatrica. Pentru imbunatatirea starii pacientului, se recomanda alaturi de tratamentul medicamentos si alte scheme de tratament complementare, cum ar fi cele naturiste.

2. Metode de tratare a dementei

Un fenomen la fel de neplacut care poate afecta atat viata pacientului cat si viata intregii familii este aparitia bolii degenerative, dementa, cand declinul functiilor mintale se agraveaza, afectand memoria si capacitatea de gandire a persoanei. Cele mai frecvente cazuri sunt intalnite la persoanele varstnice, de peste 75-85 ani, insa exista si alte tipuri de dementa cu diferite cauze bine reprezentate, cum ar fi  accidentul vascular cerebral (dementa multi-infarct), formarea de depozite cu corpi Lewy in neuroni (dementa cu corpi Lewy), traumatisme grave la nivelul capului (in urma accidentelor la sport) etc. Si pentru aceste tipuri de dementa exista o serie de manifestari comune, precum pierderea memoriei recente, greutate in recunoasterea persoanelor si locurilor familiare sau greutate in reactii de gandire, exprimare verbala si comportamentala. De aceea, pacientii trebuie ingrijiti, ajutati sa se hraneasca si ocrotiti cu toata dragostea si blandetea. Se recomanda consultatii periodice la medicul de familie, la cel specializat pe medicina interna, la neurolog, la geriatru si la psihiatru, iar tratamentul poate aduce imbunatatiri in functie de fiecare caz in parte.

3. Tratamente noi pentru tulburari de tip paranoid

Fiecare dintre noi avem sentimente minore de neincredere sau suspiciune in ceilalti, ceea ce nu inseamna, insa, ca am pierdut simtul realitatii. Paranoia ca tulburare mentala implica ganduri intense de frica, adesea legate de persecutie, amenintare sau conspiratie, cand in realitate nu exista niciun motiv legitim pentru aceste suspiciuni. Daca insa aceste iluzii amenintatoare ajung sa devina credinte sau convingeri fixe, incat nicio dovada contrarie nu poate convinge persoana ca ceea ce gandeste este ireal, atunci este posibil ca persoana respectiva sa fie afectata de paranoia. Declansarea starilor de paranoia ar putea avea cauze posibile in agorafobie, tulburari obsesiv-compulsive, abuzul de droguri, stres, represiune sociala, evenimente traumatice fizice sau emotionale, leziuni sau infectii la nivelul capului. In prezent, exista metode de tratament moderne prin psihoterapie daca sursa bolii este psihica iar daca aceasta este fizica,  in primul rand trebuie sa se faca investigatii medicale complexe (examene fizice tomografice, teste de diagnosticare a leziunilor interne craniene etc.) pentru a se putea face recomandarile corecte.

Daca informatiile despre cele trei boli psihice grave ti-au fost utile si acum poti privi cu mai multa blandete si intelegere afectiunile celor de langa tine, poti sa le impartasesti si cu altii. Astazi, mai mult ca oricand, exista preocupari serioase pentru rezolvarea acestor probleme de sanatate la nivel global si se cauta cele mai bune si mai moderne solutii pentru tratarea unor tipuri de afectiuni psihice mai grave. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii se implica activ in numeroase tari pentru respectarea drepturilor pacientilor cu boli psihice, adeseori stigmatizati si izolati, fara sanse de a se mai putea integra in comunitatea locala.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0lD4hF1fBv0

4.5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *