De ce plansul este sanatos

Vei ramane uimita sa afli de ce plansul este sanatos, dar probabil ca deja intuiesti ca aceasta descarcare naturala a corpului poate fi benefica de cele mai multe ori. Tocmai de aceea, in anumite tari chiar este incurajata aceasta activitate inca din scoala, asa cum este cazul Japoniei. Copiii inteleg inca de mici de ce plansul este sanatos, asa ca stiu ca nu este o rusine sa-ti ascunzi aceste sentimente.

Hidefumi Yoshida, un profesor din Japonia, da lectii despre aceasta practica de mai bine de 6 ani. Daca stii putin despre japonezi, probabil ai auzit ca acestia traiesc in medii stresante. Asa ca le face foarte bine sa planga din cand in cand, pentru a se elibera de energia negativa.

Acesta a declarat pentru Japan Times: „De ce plansul este sanatos? Pentru ca este mult mai eficient decat rasul sau dormitul. Daca plangi o data pe saptamana, poti fi sigur ca vei trai o viata mai relaxanta.”

De ce plansul este sanatos – ce trebuie sa intelegi

Ei bine, profesorul Yoshida a facut echipa cu alt profesor renumit, Hideho Arita si au decis sa aduca in atentia publicului efectele benefice ale plansului, inca din 2014. Din cauza tensiunilor la care sunt supusi, in Japonia exista o politica interesanta. Companiile care au peste 50 de angajati trebuie sa aiba puncte clare de eliberare a stresului. Iar cei doi profesori au mers in marile companii si au vorbit despre beneficiile plansului, inca din 2015.

Plansul este sanatos, iar oamenii incep sa inteleaga acest aspect. Mai demult era o rusine sa ai astfel de izbugniri, nu si in solicitantele zile ale secolului 21. Recent, Japonia a inceput sa ia in serios aspectele sanatatii mentale, avand in vedere ca este demonstrat cat de grava poate fi o despresie.

In Japonia locurile de munca sunt printre factorii de stres cei mai importanti, avand in vedere ca japonezii muncesc in exces, uneori si cate 14 ore pe zi! Nu este de mirare ca plansul este mai mult decat sanatos si eficient intr-un astfel de mediu. Au ajuns intr-un punct atat de trist al istoriei lor, incat a fost inventat cuvantul karoshi. Inseamna moarte provocata din cauza excesului de munca…

Plansul este sanatos intr-o societate stresata

De asemenea, Japonia are cea mai ridicata rata a sinuciderilor. Doar in 2017 au existat peste 21.000 de mii de cazuri de suicid, iar majoritatea dintre cei care o fac sufera de depresii majore.

In tarile dezvoltate stresul este mai pregnant decat in restul, asa ca este clar ca orice metoda de eliberare este binevenita. Inca din anii 80′ se cunosc efectele plansului, iar faptului ca sunt eliberati hormonii stresului in acele momente, nu mai este un secret. Plansul este de fapt un proces de eliberare chimica. Este asemanator cu urinarea, transpiratia, etc, adica te ajuta sa te eliberezi de toxine. Conform cercetarilor, plansul ar avea acelasi efect, asa ca este o metoda de a elibera stresul.

Un medic american a declarat in cadrul unei publicatii importante de medicina ca nu este deloc indicat sa ne abtinem de la plans. Atunci cand o facem, de frica sa nu parem slabi, nu facem decat sa afectam si mai tare sanatatea mintala.

Plansul este sanatos chiar si atunci cand este vorba despre barbati. Societatea desconsidera barbatii care plang, dar in realitate acestia au aceeasi nevoie de eliberare, ca si femeile.

Asa ca lasa la o parte fricile si da-ti voie sa te eliberezi, din cand in cand, prin plans.

 

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *