Singuratatea ne imbolnaveste. Ce boli poate cauza?

Poate ca nu stiai, dar se pare ca nu este un mit sau o legenda, singuratatea chiar ne imbolnaveste, in special atunci cand nu este voita. Studiile in domeniu au aratat ca singuratatea poate dauna grav sanatatii, iar cei singuri pot muri mai repede decat restul.

Un studiu realizat de Brigham Young University, SUA, a ajuns la concluzia ca singuratea ne imbolnaveste si chiar ne scurteaza viata. Profesorul care a condus studiul, Julianne Holt-Lunstad a declarat ca „exista dovezi care arata clar ca indivizii care nu socializeaza si nu comunica cu cei din jur risca sa moara mai repede.”

Iar asta nu este tot, Holt-Lunstad este de parere ca exista afectiuni, cum ar fi obezitatea, de exemplu, care sunt mai putin daunatoare decat singuratatea. Probabil te uimeste aceasta concluzie, dar se pare ca este cat se poate de adevarata.

Singuratatea ne imbolnaveste. De ce ne afecteaza sanatatea?

Ei bine, obezitatea face ravagii in continuare si nimeni nu poate contesta acest lucru. Dar cum este posibil ca efectele singuratatii sa fie si mai periculoase? Ei bine, se pare ca cei care se izoleaza intentionat si intra intr-o stare de depresie acuta au si tendinta de a fi mereu singuri. Acestia nu comunica cu nimeni, iar socializarea este o corvoada pentru ei.

Ba mai mult decat atat, specialista a mai precizat si ca, daca pana in 2030 nu se va face ceva, ne vom confrunta cu o reala „epidemie” a oamenilor singuratici.

De ce oamenii se izoleaza in ultima vreme?

Fara doar si poate cultura vestica ne-a incurajat sa obtinem succesul personal si sa punem un accent colosal asupra acestei chestiuni. Valorile materiale le-au inlocuit pe cele sufletesti si aproape ca ne-am pierdut pe acest drum. Oamenii nu mai pun accent pe relatiile interumane, iar in goana dupa succes aproape ca am uitat sa mai fim umani. Invidia, razbunarea si tendinta de a ii surclasa pe ceilalti au devenit mai importante, in anumite cazuri.

Desigur ca singuratatea este o consecinta usor de intuit, in aceste conditii. Asa ca nici nu este de mirare ca singuratea ne imbolnaveste. Poate ca nu stiai, dar am ajuns la apogeul singuratatii in acest secol, in sensul ca este pentru prima data in istoria omenirii cand exista atat de multi oameni singuri, fara familii. Iar acestia chiar opteaza pentru aceste lucruri. Copiii nu mai reprezinta o prioritate, iar familia pare o institutie perimata, pentru unii.

Singuratatea ne imbolnaveste – cand poate fi benefic sa fii singur?

Ce este de facut? Unde se va ajunge cu individualismul si ce este important de invatat din aceste lectii? Se pare ca tehnologia si comunicarea prin intermediul dispozitivelor de acest gen nu au fost neaparat de bun augur. Desigur ca este utila in foarte multe cazuri, dar se pare ca s-a ajuns la un nivel exagerat. Chiar daca ne si poate ajuta, cu siguranta nu ne poate implini. O relatie de prietenie sau dragoste in lumea reala are un cu totul alt impact asupra oamenilor.

Desigur ca exista si situatia in care singuratatea este o idee buna, in sensul ca este o optiune constienta si asumata. In acele cazuri nu poate dauna, ba chiar din contra. Vorbim aici despre oamenii care au ales o cale spirituala sau care prefera sa fie singuri, dar nu pentru ca au o problema.

Doresc sa se dezvolte si sa evolueze spiritual pe un plan mult mai inalt, asa ca este nevoie de introspectie, in acest caz. Izolarea a fost benefica pentru nenumarati calugari, preoti, renuntati sau aspiranti. Asa ca poate fi si calea ta, cel putin o perioada. Asa ca nu te opune unui retreat spiritual, de exemplu. Practicarea unei doctrine care ne ajuta sa restabilim legatura cu noi insine este iarasi binevenita.

Vorbim despre yoga, meditatii, excursii in natura, muzica devotionala, etc. Alege ce ti se potriveste cel mai bine si invata sa te iubesti si sa te bucuri de viata. Atunci vei invata ca izolarea nu este o alegere buna, decat atunci cand este ce iti doresti cu adevarat.

Restul oamenilor ar trebui sa socializeze, sa se bucure de relatii interumane si sa nu uite ca cel mai important este sa traiasca in prezent. Singuratatea nu-si are mereu rostul, asa ca invata sa te bucuri de viata alaturi de ceilalti.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *