Dieta in sarcina. Cat este indicat sa mananci?

Despre dieta in sarcina s-a tot discutat, in special in ultimii ani, de cand femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Asa ca nu putine sunt femeile care si-ar dori sa stie cat ar trebui sa manance, ce inseamna de fapt poftele si de ce nu este bine sa se consume alimente in exces.

A te hrani in timpul sarcinii inseamna mai mult decat a-ti potoli senzatia de foame. Tot ceea ce mananci tu ajunge si la bebelusul din burtica. Preferi fast-food-ul in locul preparatelor gatite acasa? Alegi un pateu cu branza in locul unui mar? Consumi bauturi carbogazoase in locul apei si sucurilor naturale din fructe?

Tu decizi cu ce iti hranesti copilul! Si este o decizie capitala. O alimentatie sanatoasa creste sansele dezvoltarii unei sarcini normale si ale bucuriei de a aduce pe lume un copil sanatos. Regula de baza este echilibrul. Iata o serie de sfaturi care te vor ajuta sa gasesti calea de mijloc intre poftele alimentare si kilogramele acumulate in timpul sarcinii.

Dieta in sarcina. De unde vin poftele alimentare?

Medicii afirma ca nu e recomandat sa mananci pentru doi. Potrivit nutritionistilor, o gravida are nevoie zilnic de un supliment de doar 250-300 de calorii. Mai mult decat cantitatea conteaza calitatea si varietatea alimentelor pe care le consumi.

De aceasta calitate a hranei depinde sanatatea ta si a bebelusului. Ai putea fi tentata sa-ti faci micile pofte alimentare pe motiv ca „asta cere organismul” sau „asta vrea copilul”. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Studiile arata ca poftele alimentare din sarcina au mai degraba un substrat psihologic si emotional, nicidecum organic. Deci, nu iti vei pune in pericol sarcina daca nu mananci amandine la 12.00 noaptea. Totusi, daca nici dimineata nu-ti poti lua gandul de la amandina aceea insiropata, poti merge la cofetarie… cu conditia sa te opresti dupa 2-3 lingurite.

Daca ai avut o alimentatie echilibrata inainte de sarcina, e putin probabil sa cazi in capcana exceselor culinare tocmai acum, cand trebuie sa ai grija si de sanatatea puiului tau. Felicitari! Faci parte din categoria viitoarelor mamici fericite care nu trebuie sa faca mari ajustari in dieta obisnuita. In plus, este foarte posibil sa ai deja provizii de vitamine – acid folic, vitamina D, vitamina C si minerale – calciu, magneziu, fier, iod.

Daca, dimpotriva, pana acum ai mancat dezorganizat, va trebui sa renunti la obiceiuri de genul „cartofi prajiti cu orice”, „shaorma cu de toate”, „un platou de prajituri”… Pentru sanatatea ta si a copilului tau merita sa-ti organizezi alimentatia dupa reguli care te ajuta sa nu depasesti limita kilogramelor normale. Dieta in sarcina trebuie sa fie echilibrata, sa nu te trezesti cu anemie ori carente de vitamine care pun in pericol sarcina.

Dieta in sarcina. Greutatea corporala de la un trimestru la altul

Pe parcursul celor 9 luni, modul in care iei in greutate variaza de la un trimestru la altul. In primul trimestru, dominat de greturi si tulburari digestive, este foarte posibil sa nu observi modificari cand te pui pe cantar, ba chiar este posibil sa indice o greutate putin mai mica decat inainte de sarcina.

In al doilea trimestru, pe masura de burtica prinde contur, kilogramele incep sa se acumuleze, pentru ca in a treilea sa se depuna semnificativ. Oricum, in mod normal, kilogramele acumulate in sarcina trebuie sa fie in medie de 12-14 kg, cu limite intre 8 si 20 kg.

Insa trebuie sa stii ca organismul fiecarei gravide poate reactiona diferit pe durata sarcinii. Acumularea kilogramelor depinde de mai multi factori: grasimea corporala avuta inaintea sarcinii, conformatia corpului si predispozitia genetica, cantitatea de lichid amniotic, intensitatea simptomelor sarcinii (greturi, varsaturi, balonare, arsuri gastrice), activitatea metabolica si hormonala declansata de sarcina s.a. Despre toate acestea este bine sa vorbesti cu medicul tau si, impreuna, sa stabiliti o dieta in sarcina care sa te ajute si sa sustina controlul greutatii.

Surplusul ponderal peste limita normala in sarcina se asociaza cu risc de: hipertensiune arteriala (preeclampsie), diabet gestational, varice, dezlipire de placenta, probleme cu articulatiile. Nasterea poate deveni mai dificila, la fel si refacerea dupa aceea. Si bebelusul poate fi afectat. Mamicile supraponderale tind sa aduca pe lume copii cu greutate mai mare, predispusi mai tarziu in viata la diabet si hipertensiune arteriala.

Dieta in sarcina. Miscarea, un ajutor de nadejde

Fie ca ai tendinta de acumulare a kilogramelor, fie ca silueta e in limite normale, este bine sa dublezi dieta sanatoasa cu putina miscare in fiecare zi, evident cu avizul medicului tau. Nu este musai sa mergi la sala, miscare inseamna de la mersul pe jos spre serviciu si plimbare in parc pana la dans, inot, pilates. Totul cu masura si sub indrumarea medicului sau a unui specialist in gimnastica pentru gravide. Dar nu uita ca dieta in sarcina cuprinde si sportul…>> mai multe poti citi pe Mediafax >>>

Sportul dupa NASTERE. Cand este bine sa te reapuci?

Vei incepe antrenamentele dupa 4-6 saptamani. Nu mai devreme si asta doar daca ai avut o nastere naturala, fara niciun fel de complicatii. Daca ai optat pentru cezariana, cel mai bine ar fi sa incepi antrenamentele dupa circa 8 saptamani. Altfel ai putea avea probleme.

Nu vei forta. Desigur ca nu vei incepe cu cele mai complexe exercitii fizice, in special daca nu esti obisnuita cu sportul. Multe mamici exagereaza cu sportul dupa nastere tocmai pentru a slabi mai repede…citeste mai multe despre sportul in sarcina aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *