Fobii legate de mancare. De ce alimente se tem oamenii?

Vei ramane uimita cand vei descoperi aceste fobii legate de mancare, in special ca unele dintre acestea ne vor starni mai degraba amuzamentul.

Ca exista oameni care inca nu au reusit sa rezolve anumite frici adanc inradacinate nu este un secret pentru nimeni. Dar totusi cum au ajuns acestia sa se teama de…oua, branza sau mancarea in sine? Despre toate acestea vom discuta mai pe larg astazi. Vom vedea care sunt cele mai iesite din comun fobii legate de mancare.

Poate ca cea mai buna solutie ar fi ca aceste persoane sa recurga la specialisti. Atunci cand vorbim despre anxietate sau stres, in situatii normale, este clar ca ceva nu este in regula.

Poate ca unele temeri sunt mai usor de inteles decat altele, asa ca ramane de vazut daca te vei regasi printre „temerile” zilei de azi.

Fobii legate de mancare – te asteptai la acestea?

Ovofobia. Cu alte cuvinte, frica de oua. Da, exista aceasta fobie alimentara si se pare ca binecunoscutul regizor Alfred Hitchcock suferea de aceasta. Se pare ca era inspaimantat de aceste alimente si le evita cu orice pret. Si nu doar el! Exista mai multi oameni la nivel mondial care pur si simplu nu se simt confortabil in preajma oualor, informeaza slabsaugras.ro

Acerbofobia. Cei care sufera de aceasta „afectiune” au o reala frica de alimente acre, se pare. Asa ca nu vor sa vada in preajma lor sau in bauturile lor (!) nicio felie de lamaie. Este foarte rara, dar exista. Desigur ca aceste persoane nu suporta in realitate citricele sau alte alimente care contin vitamina C din abundenta. Probabil ca nu tolereaza nici muraturile…

Turofobia. Cum ar fi sa iti fie frica de branza? Da, nu este nicio gluma, aceasta se numara printre acele fobii legate de mancare
la care putini se asteapta. Asa ca exista oameni care vor refuza din start o pizza sau o portie de paste cu branza. Aceste persoane au stari de voma si/sau de greata daca se afla in preajma produselor care contin branza. Indiferent de natura acesteia, nu pot tolera niciun astfel de produs…

Carnofobia. Da, exista si fobia de carne, asa ca vegetarienii pot sa fie multumiti! Desigur ca este o gluma, in realitate aceste persoane sunt pur si simplu inspaimantate de carne. Nu suporta mirosul sub nicio forma si nici nu se pune problema sa incerce preparate pe baza de carne. De obicei acestia nu consuma nici peste sau fructe de mare, in caz ca te intrebai.

Fobii legate de mancare – cum ar fi sa-ti fie frica sa gatesti?!

Mageirocofobia. Da, exista si fobia de a gati, iar multi dintre noi nici nu stim ca o avem! Desigur, este vorba doar despre cei care se gandesc obsesiv ca mancarea lor le-ar putea face rau celorlalti, i-ar putea imbolnavi, etc. Tot acestia sunt speriati de faptul ca s-ar putea rani, arde, taia, etc atunci cand gatesc. In acest context, acestia nu pot vedea frumusetea de a prepara ceva savuros de mancare, asa cum era de asteptat.

Cibofobia. Cum ar fi sa-ti fie efectiv teama de mancare? Nu foarte placut, cu siguranta. Se numara printre acele fobii legate de mancare cu care se confrunta un procent mic al populatiei. Totusi, acestia nu sunt obsedati de silueta, asa cum se petrece in cazul anorexiei. Ci pur si simplu au o temere legata de faptul ca s-ar putea imbolnavi din pricina mancarii. Adica se gandesc ca alimentele ar putea fi expirate, ca au un gust ciudat, ca nu sunt bine facute, etc. Tot felul de motive care-i determina sa nu manance aproape deloc.

Nu este de glumit cu o astfel de afectiune. Cine sufera de asa ceva, ar trebui sa se adreseze cat mai repede unui specialist. De asemenea, toate fobiile despre care am discutat astazi fac obiectul unui control medical sau psihologic. Multe dintre aceste fobii legate de mancare sunt dezvoltate inca din copilarie, asa ca s-ar putea sa fie nevoie de ajutor specializat si timp.

Doar asa aceste persoane se vor putea vindeca, nu ar trebui ignorate sub nicio forma aceste genuri de fobii!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *