Nutritia sustenabila – doar asa putem salva planeta

Daca esti putin interesata de ce se intampla in jurul tau, este imposibil sa nu fi auzit discutii despre nutritia sustenabila si modul prin care am putea salva planeta. Pentru ca riscul de a trai o noua apocalipsa exista inca. Si nu pare sa se diminueze de la o zi la alta.

Fara doar si poate ca o dieta bazata pe legume sau „plant-based” este cheia unui viitor mai bun. Produsele animale sunt mai putin sanatoase plus ca necesita foarte mult efort pentru a fi realizate. Asa ca este important sa ne gandim mai des la nutritia sustenabila si sa avem in minte mereu sa protejam planeta. Pentru ca altfel vor exista nenumarate probleme. Deja specialistii vorbesc despre sfarsitul lumii. Iar copiii nostri ar putea sa nu mai aiba unde sa-si traiasca viata.

Ce este de facut in acest sens? Haide sa vedem ce considera unele dintre cele mai mari organizatii de pe glob.

Nutritia sustenabila – cum ne putem prelungi viata?

Exista multe discutii in acest sens, nu putine fiind organizatiile care se preocupa de studierea alimentatiei si a modului de viata sustenabil. Dar pentru ca visul acestora sa devina realitate, este necesar ca noi sa fim dispusi sa avem mai mare grija atunci cand vine vorba despre nutritie.

Este important ca oamenii sa devina constienti de faptul ca si ei pot face ceva pentru a schimba situatia actuala. Si da, o dieta bazata pe mai multe fructe si legume este viitorul. Adica, daca vei incepe sa mananci carne de 3 ori pe saptamana in loc de 7 ori, deja ai contribuit foarte mult! Industria lactatelor si a carnii polueaza enorm, iar animalele mananca extrem de multe grane. Asa ca nu este deloc o idee buna ca situatia sa continue la fel ca pana in prezent.

The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health este o organizatie care inglobeaza la randul sau mai multe astfel de initiative si cercetatori care doresc sa incurajeze nutritia sustenabila, in timp ce protejeaza planeta.

Dieta actuala, combinata cu nivelul de crestere a populatiei va conduce la probleme severe. Asa ca trecerea la o dieta sanatoasa, sustenabila devine vitala.

Nutritia sustenabila – ce inseamna, mai exact?

The EAT-Lancet Commission a ajuns la concluzia ca populatia poate fi hranita sanatos pana in anul 2050 si vorbim despre un numar de 10 miliarde de oameni, cat va numara planeta la acea vreme. Desigur ca este nevoie de foarte multe schimbari pentru a indeplini acest vis, iar o dieta preponderent vegetariana pare sa fie cheia succesului.

Se pare ca regimul flexitarian, despre care am mai discutat, este minunat atat pentru noi cat si pentru Terra. Desigur ca este si un minunat mod de a slabi, dat fiind faptul vei consuma doar alimente sanatoase. Si foarte multe cruditati!

Regimul flexitarian, ce presupune si de ce ar trebui sa-l incerci?

In primul rand, va trebui sa fii atenta la ceea ce mananci, in sensul ca nu ar trebuie sa depasesti 30% grasimi, 20% proteine si 50% glucide, intr-o zi normala. Asa ca trebuie sa acorzi putina atentie produselor pe care le consumi.
Nu depasi mai mult de 25 de grame de fibre, pe zi.

Ce ar trebui sa consumi in regimul flexitarian?

– fructe si legume
– cereale integrale
– paine neagra, din faina integrala…vezi mai multe despre dieta flexitariana aici >>>

Nutritia sustenabila – drumul spre succes

In cadrul acestei diete vei putea consuma peste si carnuri slabe, fructe, nuci si legume, asa cum vei descoperi. Poate ca la inceput iti va fi greu, dar te vei bucura ca ai facut-o.

Daca vom consuma mai putine alimente de origine animala, vom avea doar de castigat. Mediul va fi mai putin poluat, iar noi vom fi mult mai sanatosi si energici.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *