Cum sa previi atacul de cord, metode la indemana ta

Cum sa previi atacul de cord este una dintre intrebarile care framanta multi oameni, in special pe cei care s-au confruntat cu afectiuni cardiace. Sau care au avut in familie astfel de cazuri. Asa ca vom detalia pe larg astazi ce poti face chiar tu, pentru a preveni acest gen de situatii.

Doar in America mor in jur de un milion de oameni anual, din cauza bolilor cardiovasculare, aceasta fiind prima cauza a decesului din lumea moderna. Una dintre cele mai intalnite boli de inima este boala arteriala coronariana, care poate duce la atac de cord.

Acesta se produce in momentul in care fluxul sangvin dintr-o anumita zona a inimii se blocheaza. Este si principala cauza care duce la ateroscleroza (afectiune care apare atunci cand arterele sunt ingustate, peretii lor fiind ingrosati in urma depunerilor de lipide).

Cum sa previi atacul de cord pentru a nu face parte dintre milioanele de oameni care sufera de bolile cardiovasculare? Vei fi nevoita sa-ti schimbi modul de viata, tine de „lifestyle”, asa cum zic americanii. Cu cat ai un mod de viata mai ordonat si sanatos, cu atat vor scadea sansele. Vei vedea imediat de ce.

Cum sa previi atacul de cord – schimbari pe care trebuie sa le faci

Foarte putini sunt cei care chiar nu stiu ca nutritia, sau mai bine zis, malnutritia poate duce la probleme grave ale inimii. Asa ca este incredibil ca atatia oameni se confrunta cu afectiuni cardiovasculare, cand acestea pot fi prevenite, de cele mai multe ori.

Daca vrei un studiu incurajator, acorda atentie celor 5 modificari pe care ar fi bine sa le faci in viitorul apropiat.
Cum sa previi atacul de cord? Ei bine, o cercetare realizata la Institutul Karolinska din Suedia a condus la o concluzie foarte interesanta. Cercetatorii au descoperit ca 80% dintre atacurile de cord pot fi prevenite daca se vor aplica aceste 5 modificari.

Adica sunt 5 lucruri pe care ar trebui sa le schimbi in viata ta, daca vrei sa previi bolile cardiace.

Profesorii care au condus studiul au fost uimiti de cat de mult scade riscul de a face un atac de cord, doar prin schimbarea modului de viata! Desi nu este ceva nou. In 2004 a fost realizat studiul INTERHEART, care a cercetat bolile de inima din peste 50 de tari. La ce concluzie s-a ajuns? Ceva similar, adica peste 90% dintre bolile de inima pot fi prevenite prin schimbarea dietei si a modului de a trai.

Vom vedea imediat despre ce este vorba. Din pacate, oamenii nu sunt dispusi sa faca aceste schimbari, in special atunci cand sunt sanatosi. Iar studiile o confirma, doar 1% dintre participantii la studiu au adoptat cele 5 schimbari.

Cum sa previi atacul de cord?

  • vei avea o dieta sanatoasa
  • vei fi activ fizic (plimbari/mers cu bicicleta zilnic, cel putin 40 de minute si exercitii fizice sustinute cel putin o data pe sapt, o ora)
  • o circumferinta a taliei mai „sanatoasa”, adica grasimea abdominala trebuie eliminata
  • consum moderat de alcool
  • renuntare la fumat

Ce inseamna o dieta sanatoasa pentru inima?

Este important sa eviti zaharul si fructoza procesata. Pe scurt, ar fi indicat sa eviti mancarurile procesate si sa optezi cat mai des pentru a gati. Daca ai ocazia sa faci rost de produse ecologice, nu sta pe ganduri. Sunt mult mai sanatoase, iar aceasta investitie chiar merita!

Nu uita sa completezi mancarurile principale cu foarte multe legume proaspete, fructe si proteine de calitate. Da, ar fi bine sa gasesti surse ecologice, daca vrei sa fii sigura ca inima ta este in siguranta. De asemenea, scade drastic consumul de produse animale si fii sigura ca 3 zile pe saptamana mananci vegetarian. Grasimile saturate si monosaturate, din surse ecologice sunt chiar necesare. Asa ca mananca mai des: avocado, nuci, ulei de cocos, unt ecologic, iaurt ecologic, oua de tara (in special galbenusurile), carne de la animale care consuma iarba.

Nu uita ca si fructele consumate zilnic fac minuni. Un studiu recent a aratat ca oamenii care consuma in fiecare zi fructe au cu 40% mai putine sanse de a face atac de cord. De asemenea, au sanse cu 30% mai mici de a muri, din orice alta cauza. Desigur, si aici trebuie pastrat un echilibru. Nu manca fructe in exces, in special cele care au mult zahar.

Dupa cum vezi, sa previi un atac de cord este mai simplu decat credeai, tine doar de tine sa iei in serios aceste lucruri si sa ai grija de tine. Apropo, nu uita ca si stresul este daunator inimii, asa ca incearca sa duci o viata cat mai frumoasa si mai tihnita.

5/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *