Trei zile de munca pe saptamana – semnale ca muncesti prea mult

Despre programul de trei zile de munca pe saptamana poate ca ai mai auzit, studiile in aceasta arie nefiind nici pe departe o noutate. Traim intr-o lume in care fenomenul burnout, in care angajatii muncesc pana la epuizare, este ceva normal… Sau nu este?

Tocmai despre aceste aspecte vom discuta astazi, in contextul in care cercetatorii incearca sa ne atraga atentia asupra acestor aspecte. Munca nu este totul in viata, nici pe departe. Asa ca ce zici despre programul de trei zile de munca pe saptamana? Este recomandat in special daca ai peste 40 de ani, mai spun specialistii.

Iti surade? Si noua, tocmai de aceea astazi am vrea sa intelegi mai bine ce presupune o munca cumpatata si echilibrata. Pentru ca probabil mai vrei si sa-ti traiesti viata, nu-i asa?

Trei zile de munca pe saptamana – in special daca ai peste 40 de ani!

In urma cu 3 ani, australienii au publicat un studiu foarte interesant, vizavi de aceste chestiuni. Se pare ca cei care au peste 40 de ani, in special, au rezultate mult mai bune la munca daca lucreaza doar 3 zile pe saptamana. Cum au ajuns la aceasta cifra? De ce este bine sa muncesti mai putin?

Institutul de Economie si Cercetare Sociala din Melbourne a invitat aproximativ 3.500 de femei si 3.000 de barbati din Australia sa participe la teste despre cunoasterea cognitiva.

Acestea au relevat informatii foarte interesante. Desigur ca au fost luati in calcul mai multi factori: mediul, viata personala, functia, varsta, etc.

Se pare ce cele mai bune rezultate se pot obtine daca se munceste in jur de 25 de ore saptamanal. Nu suna rau, nu-i asa? Ei bine, dupa ce creste numarul de ore si rezultatele scad. De aceea programul de trei zile de munca pe saptamana ar putea fi ideal. Altfel, oamenii incep sa fie obositi si stresati, arata studiul.

„Munca este ca o sabie cu 2 taisuri”, declara Colin McKenzie, un profesor de economie care a luat parte la acest studiu. „Este adevarat ca poate stimula activitatea creierului, dar in acelasi timp, orele prelungite de munca si anumite taskuri pot duce la epuizare, oboseala si stres, ceea ce distruge functiile cognitive.”

Trei zile de munca pe saptamana – semnale ca muncesti prea mult

Desigur ca exista semne clare ca esti epuizata, asa ca ar fi bine sa nu le ignori si sa incepi deja sa ai mai multa grija de tine.

Atunci cand:

  • apelezi la alcool sau medicamente ca sa te relaxezi
  • muncesti peste program dar nu esti productiva
  • nu dormi bine noaptea
  • te simti mereu trista si depresiva
  • toate relatiile din jurul tau par sa se destrame

…este clar ca nu esti pe drumul cel bun. Nu lasa jobul si corporatiile sa-ti fure identitatea. Mai bine cauta alt loc de munca si pune familia si pe tine pe primul loc.

Orice companie doreste maximizarea productivitatii salariatilor, asa ca poate nu ar fi rau ca aceste studii sa fie mai serios luate in seama.

In acest fel, angajatorii ar putea economisi resursele, daca intr-adevar se va dovedi ca munca in regim part-time este ideala in cazul angajatilor care au implinit 40 de ani...mai multe despre programul de munca aici >>>

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *