Parintii narcisisti. Cum isi vor influenta in rau copiii

Probabil ca nu te-ai gandit pana acum la acest aspect, dar parintii narcisisti pot avea un efect nefast asupra copiilor, asa ca astazi vom afla ce se petrece in asemenea situatii.

Cu totii am vazut astfel de persoane, indragostite de ele insele, dar nu in cel mai bun sens. Se simt bine in pielea lor gratie aspectului fizic si mai putin pentru ceea ce ofera. Considera ca look-ul va dura la infinit si chiar intra in competitie cu oricine le contrazice credintele. Va puteti imagina ce se va petrece in momentul in care acestia devin parinti?

Parintii narcisisti sufera din pricina unei distorsionari a personalitatii lor, ceea ce creeaza o adevarata instabilitate emotionala. De obicei sunt foarte preocupati de imaginea lor si de parerile celor din jur. Se simt superiori celorlalti si dau dovada de o mare lipsa de empatie.

Cum se manifesta pesoanele narcisiste? De ce nu ar trebui incurajate prin complimente dese si nefondate, de multe ori? Despre toate acestea discutam in cele ce urmeaza.

Parintii narcisisti – ce se petrece?

Este demn de inteles ca aceste persoane pot parea foarte iubitoare si fermecatoare, dar in realitate lucrurile nu stau asa. De obicei acestia sunt reci, spun doar lucrurile „corecte”, au un control puternic si incearca sa nu greseasca.

De multe ori cei din jur isi dau seama despre ce este vorba. Tocmai de aceea nu se mira cand acestia reusesc sa ocupe functii inalte, de exemplu. Lucru datorat unei credinte excesive in propria fiinta precum si a lipsei de empatie fata de restul… Tocmai de aceea sunt atrasi de pozitii care le permit sa-si arate personalitatea si sa fie lideri pentru ceilalti. De multe ori devin invatatori spirituali, lideri politici, etc. Aparent, aleg functii care ii ajuta pe cei slabi…

Problema este ca parintii narcisisti duc egoismul si lipsa de iubire mai departe. O pot manifesta chiar si fata de cei mici, declara psihologii. Asa ca aceasta afectiune psihica, care este rezultatul unei neincrederi, de fapt, poate fi daunatoare pentru cei din jur.

Parintii narcisisti – cum ii pot afecta pe cei mici?

Conform unui psiholog din UK, acestia sunt incapabili sa le ofere copiilor dragostea si sprijinul de care au nevoie:

„Narcisistii, psihopatii si sociopatii nu au empatie. Nu dezvolta capacitatea de empatie, asa ca nu pot iubi pe nimeni cu adevarat. Parintii narcisisti tind sa creada ca cei mici sunt o extensie a lor, un bun al lor. De obicei acestia vor ca micutii sa faca ce doresc ei si nu prea le pasa de adevaratele dorinte ale copiilor. Nu-i incurajeaza sa devina ce isi doresc si mai degraba vor sa indeplineasca idealurile lor, asa ca ii vad pe copii ca pe un trofeu…”, declara Perpetua Neo, psihologul din Marea Britanie.

Iar acest comportament nu dispare nici pe viitor, cand copii se muta si sunt pe picioarele lor. De obicei acesti parinti sunt invidiosi pe copiii lor care au devenit puternici si arata mai bine ca ei. Asa ca deseori parintii narcisisti isi critica copilul, il fac sa se simta prost din cauza aspectului, etc.

Perpetua Neo a mai declarat ca acesti copii devin obsedati de ideea de a fi iubiti si placuti, cum nu au reusit sa obtina acest lucru de la parintii lor…

Acesti copii deveniti adulti nu inteleg de ce au probleme la nivel relational si multi nu constientizeaza ce s-a petrecut. Tocmai de aceea este vital ca un om sa se cunoasca foarte bine inainte de a decide ca vrea sa devina parinte, concluzioneaza psihologul britanic.

Sursa: healthy-holistic-living

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *