De ce sa nu mai tipi la copii si ce este de facut

De ce sa nu mai tipi la copii este o intrebare care are un raspuns cat se poate de puternic, avand in vedere ca sunt atatea motive pentru care parintii ar trebuie sa inceteze aceasta practica. Asadar, violenta fizica si verbala este un subiect foarte discutat in ultimii ani, de cand se doreste tranzitia catre o educatie diferita.

Nu mai suntem in anii 80-90, cand parintii inca credeau ca bataia e rupta din rai, iar jignirile sunt de bun augur, pentru a ajuta un viitor adult sa fie „cu picioarele pe pamant.” De ce sa nu mai tipi la copii? Vei intelege imediat de ce nici aceasta idee nu este buna deloc, in special ca specialistii si cercetatorii sunt cei care zic asta.

Violenta nu ar trebui sa existe in viata unui copil, asa ca, daca vrei sa cresti un copil care se va transforma intr-un adult fericit, vei fi nevoita sa acorzi mai multa atentie emotiilor si sentimentelor.

De ce sa nu mai tipi la copii – ce repercursiuni poate avea

Studiile spun ca are acelasi impact cu loviturile fizice si chiar ii predispune pe cei mici la depresii. Expertii mai atrag atentia asupra faptului ca acesti copii, care sunt zilnic certati si insultati au tendinta sa dezvolte grave probleme psihologice. Acestea pot avea consecinte de-a lungul intregii vieti.

De ce crezi ca se spune ca toate problemele de personalitate se nasc in copilarie?! Asa ca vei intelege imediat de ce sa nu mai tipi la copii poate fi cea mai buna decizie!

Un studiu recent realizat de americani si publicat in reviste de specialitate a aratat ca acest lucru este adevarat. Conform studiilor, s-a descoperit ca acei copii la care parintii tipau zilnic aveau deja probleme. In sensul ca acestia erau anxiosi sau depresivi, ceea ce este ingrijorator. Daca vei tipa la copii, poti sa fii aproape sigura ca si ei vor adopta acelasi comportament in viitor. Vor ajunge sa fie adulti nervosi, mereu pusi pe harta si pe care nu ii multumeste nimic. Poate observi un tipar si probabil ca asa se purtau si cu tine parintii cand erai copil. Nu crezi ca este momentul sa spui stop?!

De ce sa nu mai tipi la copii – acestora le va fi frica de parinti

Te miri ca cei mici sunt speriosi si parca nu vor sa fie in preajma ta? Este de inteles, vor avea o dificultate in a-si arata emotiile, in special fata de tine. Daca le este teama de tine, deja ai pierdut, nu asa vrei sa fii perceput ca parinte. Creierul micutilor va fi afectat, la fel si personalitatea lor. Si dupa cum stii, nu este asa usor sa te schimbi. Probabil ca incepi sa intelegi de ce sa nu mai tipi la copii vreodata este cea mai buna idee.

Plus ca studiile au aratat ca se petrece exact opusul a ceea ce-si doresc parintii. In sensul ca micutii tind sa nu fie atenti atunci cand urla cineva la ei. Cumva ignora aceste lucruri, ceea ce ii face pe parinti si mai nervosi. Astfel se creeaza un cerc vicios din care greu mai poti iesi.

Daca te regasesti printre acesti parinti, ai face bine sa iei masuri imediat si sa adopti un comportament cald si relaxat. Daca stai sa te gandesti, copiii tai sunt cei mai importanti pentru tine. Asa ca merita sa faci un efort si sa te porti mereu frumos si iubitor cu ei, chiar si cand mai gresesc. Cum altfel ai putea sa le transmiti iubirea ce le-o porti? Desigur ca un astfel de comportament ar trebui sa adopti in orice relatie…

De ce sa nu mai tipi la copii – fii ferma, dar blanda

Desigur ca uneori cei mici fac anumite greseli care trebuie atentionate, intr-un fel sau altul. Dar daca vrei ca acestia sa inteleaga consecintele faptelor, mai bine le explici ce se va petrece pas cu pas. De ce nu trebuie sa faca sau sa spuna anumite lucruri, de exemplu. Dar incearca sa nu fi prea dura sau ostila.

Fii tu un exemplu pentru ei, iar cei mici cu siguranta te vor urma. Stim, poate fi o provocare sa te porti frumos fara sa tipi, dar cu siguranta vei reusi. Venim dintr-o generatie in care nu exista termenul de parenting si nimeni nu dadea importanta psihicului. Dar probabil te-ai lamurit de mult timp ca acest lucru era gresit. Suntem fiinte emotive, care au nevoie de iubire si intelegere. Acorda-ti tie in primul rand iubirea si atentia cuvenita, iar restul va veni de la sine.

Fii tu un adult implinit si sigur pe el si copilul tau va prelua acelasi comportament.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *