Cum sa cresti un copil fericit

Intr-o lume din ce in ce mai agitata, sufocata de materialism si superficialitate, cum sa cresti un copil fericit poate fi o intrebare complicata, la care multi nu ar sti cum sa raspunda. Tocmai de aceea am facut o misiune din a va raspunde acestei dileme… Ce spun specialistii? Cum ar trebui sa te porti cu un copil? Cum sa cresti un copil fericit, axat pe adevaratele valori ale vietii?

Sa fii parinte poate fi un task mai dificil decat ti-ai fi imaginat vreodata, asa ca nu este nicio rusine daca apelezi la ajutor. Cum ar fi articolul de fata. Cu siguranta ai nevoie sa stii anumite lucruri si poate ca se va mai face „lumina”, dupa ce vei citi aceste sfaturi.

Oare este posibil sa educi un copil corect? Si, de fapt, ce inseamna corect? Despre toate acestea vom discuta imediat, asa ca iti vom prezenta mai multe „tehnici” de educare ale micutilor tai.

Cum sa cresti un copil fericit. Te-ai gandit la aceste lucruri?

1. Invata-i sa se bucure de experientele simple. Desigur, este minunat sa le oferi copiilor tai cadouri frumoase. Dar aceste lucruri sunt de scurta durata, asa ca ar trebui sa-i inveti sa se bucure si de alte aspecte. Cina in familie, un picnic cu cei dragi, seara de jocuri alaturi de parinti…Invatati-va sa petreceti timp de calitate alaturi de cei mici. Isi vor aminti toata viata aceste momente frumoase.

2. Indatoriri. Este foarte bine sa-i inveti pe cei mici sa aiba responsabilitati. In acest fel, ii vei invata ce inseamna disciplina, responsabilitatea, cum sa isi gestioneze timpul, etc.

3. Culca-i devreme. Cum sa cresti un copil fericit? Secretul sta in lucrurile mici, cum ar fi sa-i culci cat mai devreme, in loc sa-i lasi la calculator, de exemplu. Atunci cand sunt in crestere copiii au nevoie de odihna. Doar in acest mod isi vor imbunatati capacitatea de invatare, comportamentul, starea de spirit. Inainte de culcare, obisnuieste-i sa faca ceva relaxant. Sau faceti impreuna ceva, ascultati o muzica foarte linistita, de exemplu. Cu siguranta va ajuta.

 

Cum sa cresti un copil fericit – invata-i sa iubeasca din toata inima!

4. Imbratisari. Ce poate fi mai frumos decat sa-i imbratisezi cu drag, pe cei iubiti? Invata-i pe cei mici sa-si exprime intr-un mod unic iubirea. Este demonstrat stiintific ca o imbratisare ajuta sistemul imunitar, te elibereaza de stres…Doar lucruri bune se vor intampla, daca adopti acest ritual. Desigur, nu-i imbratisa de fata cu prietenii lor, ar putea fi jenati! In special daca se apropie de varsta adolescentei. Nu uita sa le spui „te iubesc”, din cand in cand. Este important ca un copil sa invete cat mai repede sa-si exprime sentimentele.

5. Reguli. Chiar daca suna exact a opusul fericirii, este bine sa fie stabilite niste reguli si limite, in special ca un copil nu stie inca anumite lucruri. Cum sa cresti un copil fericit? Invata-l sa respecte anumite reguli stabilite chiar de tine, explicandu-i de ce este mai bine asa. Mai tarziu iti va multumi, cand va intelege cu adevarat de ce ai actionat intr-un anume mod.

6. Invata-i ce inseamna rutina. Si nu ne referim aici la lucrurile plictisitoare. De exemplu, educa-i sa manance si sa se culce la aproximativ aceleasi ore, zilnic. Este foarte sanatos pentru organism, iar ei vor deveni mai disciplinati, in acest fel.

7. Intra in joc! Vorbim cat se poate de serios. Si nu ne referim la o prefacatorie, de dragul actiunii. Nicidecum. Preteaza-te la jocurile lor, invata sa simti si sa gandesti ca ei. Si poti sa fii sigura ca te vor iubi si mai mult. Plus ca este o metoda minunata de a te elibera de stres. Iar noi amintiri minunate vor fi create in acest fel.

Cum sa cresti un copil fericit – ofera-le timpul tau

 

8. Lasa graba. Ne-am obisnuit sa fim pe pilot automat, asa ca le transmitem copiilor nostri acelasi lucru. Invata sa te relaxezi, sa „apesi pe frana” din cand in cand…Ia-ti o zi libera si petrece-o alaturi de copii. Mergeti in parc, faceti o prajitura, uitati-va la un film amuzant. Cu siguranta te vor adora!

9. Carti si iar carti. Nu subestima puterea cititului, chiar daca ne aflam in era tehnologiei. Cartile il vor ajuta pe copilul tau sa aiba un vocabular mai variat, cititul va stimula conversatia si va promova o buna sanatate a creierului, va dezvolta atentia, etc. Cum sa cresti un copil fericit? Invata-l sa descopere povestile pe care le-ai savurat si tu candva…

10. Muzica. Asa cum literatura te ajuta sa te dezvolti, acelasi lucru este valabil si in cazul muzicii. Studiile arata ca cei care invata sa cante de la o varsta mica isi vor dezvolta abilitatile cognitive.

11. Timp petrecut in aer liber. Te rugam, nu deveni si tu unul dintre acei parinti care-si creste copilul intr-o „cusca”. Nu este normal ca cel mic sa stea toata ziua in casa. Fie ca e frig, fie ca e cald, asigura-te ca petreceri timp in aer liber, cel putin de cateva ori pe saptamana.

12. Mai putin timp in fata calculatorului. Daca vrei sa stii cum sa cresti un copil fericit, crede-ne ca acesta este unul dintre secrete. Studiile arata ca acei copii cu varste cuprinse intre 8-18 ani petrec, in medie, 7 ore in fata calculatorului sau a altor dispozitive media! Chiar daca la inceput se vor intrista, nu ceda. Pe termen lung, va fi foarte bine sa inteleaga ca viata noastra nu este una virtuala. Invata-i sa cultive alte valori.

Cum sa cresti un copil fericit – sfaturi finale

13. Fii empatic(a). Este foarte greu sa intelegi mereu de ce o persoana ia deciziile pe care le ia. Asa ca incearca sa cultivi aceasta calitate si ia mereu in calcul sentimentele copiilor tai. Pune-te in locul lor, pentru a intelege mai bine anumite aspecte. Fii mai intelegatoare, mai buna, mai linistita. Transmite-le aceste calitati minunate, iar ei se vor purta in acelasi mod, cand situatia o va cere.

Sa fii parinte este cu siguranta un lucru obositor si dificil, dar nu te pierde cu firea. Adu-ti mereu aminte ca tu esti mentorul copilului tau, asa ca transmite-i ce este mai bun. Pregateste-l pentru viata si invata-l sa fie fericit, orice ar fi. Succes!

Sursa: www.healthy-holistic-living.com

 

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *