Alimentatia mixta a bebelusului. La ce trebuie sa fii atenta

Alimentatia mixta a bebelusului este un subiect intens dezbatut, in special cand bebelusul are deja cateva luni si poate incepe sa manance.

Fara doar si poate ca laptele matern reprezinta cel mai bun aliment natural pentru nou-nascut. Insa alaptarea nu este intotdeauna un proces usor. Iar uneori mamele opteaza sau sunt nevoite sa recurga la alimentatia mixta a bebelusului.

Asadar, incet, incet, bebelusul este hranit atat cu lapte matern, cat si cu formula de lapte. Este important sa respecti cateva reguli astfel incat totul sa fie bine atat pentru tine, cat si pentru copilasul tau. Iar in continuare afla o serie de sfaturi esentiale pentru o alimentatie mixta reusita.

Incepe alimentatia mixta a bebelusului la momentul potrivit!

 

Una dintre cele mai importante recomandari de care trebuie sa tii seama se refera la momentul potrivit pentru adoptarea alimentatiei mixte. Medicii pediatri spun ca ideal ar fi ca, in prima luna de viata, bebelusul sa fie alaptat exclusiv la san. Dupa care se poate incerca o alimentatie mixta in cazul in care secretia lactata este insuficienta.

Lactatia materna se formeaza in functie de cat de des este alaptat bebelusul. Cu cat el este pus la san mai frecvent, cu atat secretia de lapte este stimulata si se stabilizeaza mai repede. Asa ca o perioada alimentatia mixta a bebelusului poate fi amanata.

De aceea, medicii recomanda alaptarea in primele ore dupa nasterea pe cale naturala si apoi continuarea alaptarii la cerere. Un nou-nascut suge, in mod normal, de 10-12 ori pe zi in prima luna de viata, ceea ce este absolut normal. Cu cat copilul suge mai des si mai eficient, cu atat mai mult lapte se produce. Incearca sa dai dovada de rabdare si calm pana cand lucrurile intra pe un fagas normal.

De multe ori, mamele practica alimentatia mixta doar pana capata experienta in alaptare si incredere in sine, reusind dupa ceva timp alaptarea exclusiva cel putin pana la 6 luni.

 

Alimentatia mixta a bebelusului – nu te grabi sa-i dai formula de lapte!

Un motiv pentru care mamele aleg sa completeze alaptarea cu o formula de lapte este ingrijorarea ca bebelusul nu se satura. Ca sa se asigure ca micutul e bine hranit si nu plange de foame, suplimenteaza suptul la san cu o cantitate de lapte la biberon. Ei bine, daca te regasesti in acest scenariu, trebuie sa stii ca in majoritatea cazurilor, dupa cum spun pediatrii, suplimentarea nu ar fi necesara, ci este facuta mai mult pentru confortul psihologic al mamelor.

Oricum, cand copilului ii este foame, pune-l intai la san si apoi, daca ti se pare ca nu a supt suficient, ofera-i suplimentul de lapte praf. Dar cel mai sigur este sa urmaresti evolutia curbei de crestere a copilului tau.

ATENTIE!

Daca ia in greutate conform graficului de crestere, atunci nu este cazul sa il hranesti suplimentar. In schimb, cresterea insuficienta in greutate este un motiv intemeiat de instalare a alimentatiei mixte.

Apeleaza la alimentatie mixta a bebelusului in cazuri de urgenta

Alimentatia mixta a bebelusului reprezinta o necesitate in anumite cazuri, care nu trebuie ignorate:

  • cand mama prezinta o suferinta anterioara nasterii sau declansata dupa aceea, inclusiv depresie postnatala;
  • cand apar probleme la unul sau la ambii sani: dureri, fisuri mamelonare, canale blocate, mastita;
  • cand mama urmeaza un tratament medicamentos incompatibil cu alaptarea;
  • cand mama este nevoita sa lipseasca o perioada de acasa.

 

Starea psiho-emotionala si conditiile de viata ale mamei sunt deosebit de importante pentru succesul alaptarii. Alimentatia, somnul, ajutorul primit la ingrijirea bebelusului si alte indatoriri, daca toate acestea nu se desfasoara in mod corespunzator, duc la scaderea secretiei de lapte. In astfel de situatii, nu este nevoie sa fie ajutat copilul cu hrana in plus, ci trebuie ajutata mama sa-si recapete laptele.

Atentie! Nu se recomanda folosirea laptelui de vaca in alimentatia mixta a bebelusului sub varsta de 1 an. Cand mama nu are suficient lapte sau are boli care contraindica alaptarea, se recomanda hranirea cu o formula de lapte, adaptata varstei si nevoilor nutritionale ale bebelusului.

Sursa: Mediafax

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *