Parinti ingrijorati. De ce sa NU te comporti in acest mod

Faci si tu parte dintre acei parinti ingrijorati, care la tot pasul se gandesc la copiii lor cu …frica? Te gandesti mereu ca daca fiul sau fiica ta nu sunt bine, cum ai putea sa-i ajuti, oare faci destul etc?

Ei bine, daca si tu ai acest comportament iar „copilul” tau este deja adolescent sau chiar salariat, atunci poate ar fi cazul sa termini! Nu de alta, dar trebuie sa intelegi un adevar: nu rezolvi nimic asa. Nici pe departe. Acesti parinti ingrijorati despre care vorbim ajung sa traiasca vietile copiilor, in loc sa-i incurajeze sa fie independenti.

Desigur ca in prima parte a vietii lor este vital ca parintele sa le fie alaturi. Dar atunci cand copiii sunt mari, ar trebui sa intelegem ca misiunea noastra ca parinti s-a diminuat. Asa ca ar trebuie sa ne comportam ca atare. Stim, s-ar putea sa ti se pare ciudat. Dar este important sa iti aduci aminte de tine. Mai te tii minte? Esti si tu o persoana foarte importanta, de care ar trebui sa ai mare grija.

Parinti ingrijorati – ce este bine sa intelegi, odata pentru totdeauna

Atunci cand nu-ti lasi copilul deja devenit adolescent sa faca anumite lucruri pe cont propriu, nu faci decat sa-i stirbesti increderea de sine. Bineinteles ca nu trebuie sa-i lasi sa faca doar ce vor ei. Dar cu siguranta va trebui sa cauti o cale de mijloc, pentru a nu inrautati relatia cu copiii tai.

Acelasi lucru este valabil chiar si cu cei mici. De exemplu, daca ai un copil care are peste 5-6 ani, ce ar fi sa-l lasi putin mai liber? Ofera-i responsabilitati, deleaga-i sarcini, astfel incat sa se simta important si util.

Psihologii sunt de parere ca acesti parinti ingrijorati nu fac altceva decat sa-si transforme copiii in adulti speriati, nepregatiti de viata. Si unde mai pui ca nici ei nu pot fi foarte fericiti, daca toata ziua nu fac decat sa se gandeasca la cei mici…

 

Parinti ingrijorati versus copiii stresati

Fara doar si poate ca acesti parinti care nu-si pot controla grijile nu fac altceva decat sa inrautateasca relatia cu copiii lor. Mai ales ca cei mici tind sa se opuna parerilor expuse intr-un mod dur. Ar fi un pas important ca parintii sa fie mai intelegatori. In special ca in Romania anilor 80-90′ lucrurile stateau cu altfel decat acum.

Asa ca actualii parintii ar trebui sa se adapteze vremurilor. In trecut se credea ca un parinte trebuie sa-si sacrifice intreaga viata pentru copii. Sa fie oare asa? Sau s-a creat o paradigma, de care ne este foarte greu sa scapam?

Un lucru este sigur. Acesti parinti ingrijorati ar trebui sa se bucure mai mult de viata, in timp ce-i indruma pe copii. Cel mai important este sa-i lasam pe acestia sa-si aleaga propriul drum in viata, ajutandu-i cu sfaturi si pareri.

De ce sa nu mai tipi la copii si ce este de facut

Nu mai suntem in anii 80-90, cand parintii inca credeau ca bataia e rupta din rai, iar jignirile sunt de bun augur, pentru a ajuta un viitor adult sa fie “cu picioarele pe pamant.” De ce sa nu mai tipi la copii? Vei intelege imediat de ce nici aceasta idee nu este buna deloc, in special ca specialistii si cercetatorii sunt cei care zic asta.

Violenta nu ar trebui sa existe in viata unui copil, asa ca, daca vrei sa cresti un copil care se va transforma intr-un adult fericit, vei fi nevoita sa acorzi mai multa atentie emotiilor si sentimentelor…citeste mai multe despre cum sa te porti cu cei mici aici >>>

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *