Efectul PLACEBO. Cum functioneaza si de ce este eficient

Efectul placebo este cunoscut de mult timp, iar adeseori se vorbeste despre acesta atunci cand sunt in discutie diverse vindecari miraculoase. In special in medicina au fost remarcate efectele acestui extraordinar fenomen, care se petrece atunci cand o persoana crede cu tarie in ceva.

Probabil ca ai auzit despre efectul placebo si renumitele pastile de zahar oferite pacientilor, in loc de medicamentele reale. Cei care nu stiau despre ce este vorba, au luat tratamentul si s-au simtit mult mai bine! In special ca in prealabil medicii i-au asigurat ca acele medicamente erau extrem de eficiente.

Majoritatea pacientilor carora li se ofera astfel de medicamente se insanatosesc ca prin minune. Sau cel putin experimenteaza imbunatatiri semnificative ale starii de sanatate. Asadar, fara niciun fel de interventie de specialitate, acesti oameni se simt mult mai bine. Unii ajung sa se vindece complet, de diverse afectiuni.

Efectul placebo si legea atractiei

Desigur ca foarte multi pacienti, atunci cand afla ca a fost vorba despre un experiment si nu au luat medicamente adevarate, pot sa fie martorii revenirii unei anume boli. Aceste tratamente de tip placebo intra tot in categoria celor alternative, asa ca exista multi sceptici.

Totusi, acest principiu si efectul placebo implicit, au la baza faimoasa lege a atractiei. Se spune ca atunci cand iti doresti ceva foarte mult si crezi cu tarie in respectivul lucru, cumva il vei atrage in viata ta. Exista foarte multi sceptici, care nu vor sa constientizeze aceste lucruri, desi tot mai multi oameni au experimentat rezultate pozitive.

Legea atractiei – cum sa iti construiesti viata la care visezi

Sa incepem cu inceputul. Totul a pornit in anul 2006, cand a fost lansat documentarul de succes “The Secret”. Acesta a adus in prim-plan cateva principii cunoscute inca din trecut, dar neglijate. Acum, in 2018, documentarul a facut deja inconjurul lumii si in fiecare zi oamenii afla acest adevar.

In caz ca nu stii despre ce este vorba in film, iti putem spune doar atat: este un documentar in care mai multi oameni de succes iti prezinta strategia lor…mai multe despre legea atractiei aici >>>

Revenind la aspectul placebo in medicina, este normal ca rata sa de succes sa nu fie foarte mare. De ce? Pentru ca la fel ca in cazul legii atractiei, nu toata lumea crede in asa ceva. La fel, daca unui pacient i se spune ca un anume medicament il va ajuta enorm, depinde foarte mult de el daca se va vindeca sau nu. Credinta in vindecare sau in tratamentul respectiv, este treaba pacientului. De aceea foarte multi se vindeca, iar altii nu reusesc…

Efectul placebo si pacientii optimisti

In aproximativ 30% dintre cazuri, aceste tratamente de tip placebo au succes, pentru ca probabil pacientii indeplinesc cerintele pe care le-am mentionat mai sus. Desigur ca multi cercetatori considera ca acesti pacienti sunt conditionati sa creada ca totul va merge bine, drept urmare, vad rezultate pozitive.

Oricum ar sta lucrurile, totul pare sa decurga bine, iar intr-o cercetare americana s-a demonstrat ca depresia poate fi vindecata prin efectul placebo. Subiectii care au luat medicamente de tip placebo au observat imbunatatiri semnificative, au inceput sa fie mult mai optimisti, iar electroencefalografia a aratat o ameliorare la nivelul activitatii cerebrale.

Desigur ca aceasta metoda merita testata, oricum ar sta lucrurile. Se practica de foarte multi ani si nici nu este de mirare, avand in vedere ca efectul placebo este unul care ajuta oamenii. In special pe cei bolnavi, care au nevoie sa creada din nou in posibilitatea de a se vindeca.

 

3.67/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *