Slabitul afecteaza oasele? Concluziile unui studiu

Ca slabitul afecteaza oasele pare sa fie concluzia unui studiu recent, care ne atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa fim mai atenti vizavi de aceste aspecte. Dar sa incepem cu inceputul. Mai multe studii si articole ne spun ca sa fii supraponderal este foarte periculos pentru sanatate. Desigur, mai este si inestetic si incomod. Asa ca persoanele in cauza trebuie sa piarda in greutate, in special daca au devenit deja obeze.

Bineinteles ca s-a creat o adevarata industrie in acest sens, asa ca exista nenumarate produse care ne promit marea cu sarea. Din pacate, nu sunt atat de eficiente si unde mai pui ca iti pot afecta sanatatea. Slabitul afecteaza oasele, precum si intreaga structura? Se pare ca concluziile unui studiu realizat in Anglia au aratat efectele devastatoare ale dietelor, asupra sanatatii. Studiul s-a desfasurat pe parcursul a 40 de ani.

Vei ramane uimit cand vei afla ce au descoperit cercetatorii.

 

Slabitul afecteaza oasele? Ce alte efecte mai au dietele asupra sanatatii

In primul rand, studiul a aratat ca, atat femeile cat si barbatii care au pierdut multe kilograme, in perioade scurte sau lungi de timp au oasele mult mai fragile, fata de restul.

Cercetatorii au explicat ca, cei care au pierdut 5% sau mai mult din greutatea lor, au riscuri de 3 ori mai mari sa isi fractureze osele, cu usurinta. Unul dintre motive este faptul ca cei care tin diete severe nu isi iau aportul zilnic necesar de calciu. Iar de aici pleaca intreaga problema.

Dietele de scurta durata nu pareau a fi atat de nocive, in schimb cu totul altfel stau lucrurile in cazul regimurilor care se deruleaza pe perioade lungi de timp. Dietele lungi si severe, tinute mult timp pot cauza deficiente uriase de vitamine si minerale. Asta se intampla atunci cand persoanele in cauza urmeaza vreo „dieta minune” care nu face altceva decat sa afecteze serios starea de sanatate si sa slabeasca considerabil sistemul osos. Slabitul afecteaza oasele intr-un mod dramatic, atunci cand vorbim despre un regim nociv.

Alt motiv poate fi cel hormonal. Lipsa vitaminei D poate cauza mari probleme, avand in vedere ca ea joaca un rol cheie in procesul de absortie al calciului. Estrogenul, leptina precum si alti hormoni influenteaza procesul acesta.

De aceea, femeile care au ajuns la menopauza sunt predispuse la pierderea tesutului osos, in special atunci cand tin dieta. Cercetatorii au descoperit ca un numar redus de calorii per zi poate duce la declansarea cortizolului, cunoscut si ca hormonul stresului. Acesta poate cauza un proces defectuos de absortie al calciului.

Leptina este la randul sau un hormon produs de celule pentru a transmite un semnal atunci cand am mancat destul. Persoanele obeze devin, la un moment dat, imune la leptina. Dar atunci cand tin dieta aceasta imunitate dispare, iar leptina creeaza efecte distructive la nivelul sistemului osos, din pacate.

Studiul a mai aratat ca slabitul afecteaza oasele in special in cazul persoanelor mai in varsta, care urmeaza diete.

 

Slabitul afecteaza oasele – nu renunta sa pierzi kilogramele in plus!

 

Nu despre acest lucru este vorba, ci despre alegerea unui mod intelept de a slabi. Ai rabdare, lasa la o parte dietele minune, in special cand ai multe kilograme de dat jos.

Urmeaza diete echilibrate, ia suplimente de vitamine si minerale, fa sport si bea apa din belsug. Nu uita ca cele mai bune diete sunt cele bazate pe fructe si legume. Cere si parerea unui nutritionist si nu uita sa fii optimista, succes!

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *